Τα Παραμύθια του Σαββάτου

Αντώνης Σφίγγας
Αντώνης Σφίγγας

Παραμύθια γεμάτα αγάπη, φίλους και ζωή. Σύγχρονα και την ίδια στιγμή πολύτιμα!


γράφει η Ελένη Μπετεινάκη*


Παραμύθια που μιλούν για την Ομορφιά, την Τέχνη, τα Σπουδαία της ζωής. Για τις αναποδιές που μας βγαίνουν σε καλό, τις δευτέρες ευκαιρίες και σκέψεις. Παραμύθια γεμάτα αγάπη, φίλους και ζωή. Σύγχρονα και την ίδια στιγμή πολύτιμα! Για την καθημερινότητα, τους φόβους, τις επιθυμίες και το …χρώμα που εμείς δίνουμε στην κάθε μέρα μας!

Κυριάκος ο Σαγονιάς, Peter Jarvis, εκδ. Παπαδόπουλος

Ο Κυριάκος ο Κροκόδειλος  καταγόταν από  μια πολύ μεγάλη τρομακτική οικογένεια που υπήρχε από τότε σχεδόν που φτιάχτηκε ο κόσμος. Το μόνο που ήξερε να κάνει στη ζωή του ήταν να τρομάζει τα ζώα της ζούγκλας και γι αυτό φρόντιζε ιδιαίτερα και πολύ τα …κοφτερά του δόντια. Η οδοντόκρεμα Κλαπ Κλαπ ήταν η αγαπημένη του και το γυαλιστικό Λάμπω- Λάμπω έκανε τα λιμαρισμένα του νύχια να αστράφτουν στον ήλιο, κάθε μέρα. Ώσπου ένα βράδυ που είχε τελειώσει την τρομακτική του δουλειά στη ζούγκλα κι επέστρεφε  στο βάλτο του να ξεκουραστεί., μόλις  τον πήρε ο ύπνος συνέβη κάτι τρομερό. Ο Κύρος ο Κάστορας ανακάλυψε το φοβερό μυστικό του Κυριάκου και η ζωή στη ζούγκλα  άλλαξε μια για πάντα. Ο Κυριάκος κατάλαβε πως πάντα υπάρχει κι άλλος τρόπος να επιβιώσει κάποιος, και πως η ζωή έχει εκπλήξει και ανατροπές. …

Υπέροχη η ιστορία του Peter Javris , πρωτότυπη, χιουμοριστική και πολύ έξυπνη. Ιστορία για όλα εκείνα τα πράγματα που μπορούν να έχουν δύο όψεις. Ο φοβερός και τρομερός κροκόδειλος μπορεί να αλλάξει αν οι συνθήκες γίνουν διαφορετικές. Αν προσπαθήσει  θα ανακαλύψει νέα ταλέντα, νέους δρόμους και ενδιαφέροντα στη ζωή του, όπως κι εμείς. Η ντροπή είναι συναίσθημα που όλοι κάποια στιγμή νοιώθουν στη ζωή τους για κάποιο ελάττωμα ίσως του εαυτού τους που όμως «χρησιμοποιούν» λάθος. Κι τότε αν κάτι πάει στραβά να γίνει η αιτία  για μια μεγάλη αλλαγή. Για πείσμα των …καιρών και για δεύτερη σκέψη. Όλα μπορεί να τα κάνει ο καθένας , αρκεί να το θέλει, αρκεί να έχει διάθεση να αλλάξει. Κανένας  δεν πρέπει  ξεχνά από πού ξεκινά, όμως τα στερεότυπα και οι οικογενειακές συνήθειες , επαγγέλματα, παραδόσεις  μπορείς να μην του ταιριάζουν. Επίσης ποτέ δεν είναι  αργά μια μικρή ή μεγάλη αναποδιά να κάνει καλύτερη και πιο ενδιαφέρουσα τη ζωή του καθενός. Βιβλίο για τους φίλους, για τον εγωισμό, για τις αλλαγές. Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται πως τα μεγάλα και τρομακτικά μπορεί να κρύβουν μυστικά που χρειάζονται  μικρές σπίθες και μεγάλη τόλμη από όσους θεωρούμε λιγότερο σημαντικούς, ώστε να μας κάνουν να δούμε τη ζωή από άλλη οπτική γωνία.

Γεμάτο εκπλήξεις λοιπόν το βιβλίο τούτο, ανατροπές και λύσεις. Υπέροχη εικονογράφηση από τον ίδιο τν συγγραφέα. Έντονα χρώματα, σχέδια και μορφές που θα λατρέψουν όλα τα παιδιά.

Ψάξτε το, αξίζει αν υπάρχει σε πολλές βιβλιοθήκες!

Για παιδιά από 4 χρονών…

Ο Μάγος  Άχρηστος, Δημήτρης Μπογδάνος, εικ: Νίκος Γιαννόπουλος, εκδ. Μεταίχμιο

Ήταν ο χειρότερος μαθητής που πέρασε ποτέ από τη Μεγάλη των Μάγων Σχολή. Τίποτα δεν θυμόταν σωστά, ποτέ δεν πρόσεχε στην τάξη και συνέχεια μπέρδευε τα ξόρκια και τα μαγικά φίλτρα. Ένας μικρός χαμός και μια τεράστια έκπληξη έκρυβαν πάντα οι μαγικές του …ιδέες. Έτσι του έδωσαν το όνομα « Ο Άχρηστος Μάγος». Ήθελε με την ψυχή του να βοηθήσει αλλά πάντα  τα έκανε όλα ανάποδα. Όπως τότε που προσπάθησε να φτιάξει ένα ισχυρό ξόρκι βροχής για ένα χωριό που υπέφερε πολύ από ξηρασία   και όλα πλημμύρισαν τόσο πολύ που το χωριό έγινε… νησί. Το φίλτρο πάλι για τη Γονιμότητα των χωραφιών έφερε τρομακτικά αποτελέσματα  και το άλλο για να ‘χουν ψάρια οι ψαράδες τους άφησε τελείως  ανήμπορους να κερδίσουν έστω μια πένα από τη δουλεία τους. Έτσι αποφάσισε να αλλάξει πορεία στη ζωή και η καταπληκτική του ιδέα μάλλον του βγήκε σε καλό.

Μια ακόμα « Μικρή καληνύχτα »,ένα παραμύθι των δέκα λεπτών που  κάνει…. θαύματα!

Ο Δημήτρης Μπογδάνος έγραψε μια ιστορία με μάγους που μας  διδάσκει όλους μας πόσο σπουδαίο είναι να μπορέσει κάποιος να καταλάβει τον εαυτό του και να βρει τι του ταιριάζει να κάνει στη ζωή του. Μια ιστορία για τις αποτυχίες που δεν πρέπει να μας απογοητεύουν, για την επιμονή, την υπομονή και τις δεύτερες ευκαιρίες. Μια ιστορία με χιούμορ, με έξυπνη πλοκή και  ανατρεπτικά στοιχεία.  Ένας μάγος διαφορετικός, που θέλει να αλλάξει, που θέλει να βοηθήσει και όχι να πάρει εκδίκηση . Μια ιστορία που μας τονίζει πως ο καθένας  μας πρέπει να κάνει αυτό που πραγματικά αγαπά. Σεβασμός στα θέλω, αποδοχή του εαυτού μα ς και των ιδιαιτεροτήτων αλλά και της μοναδικότητας και διαφορετικότητας όλων.

Πολύ δυνατή  ιστορία, που εικονογραφεί  επίσης  υπέροχα ο Νίκος Γιαννόπουλος. Ένα παραμύθι πριν κοιμηθεί ένα παιδί που θα χαρεί και θα σκεφτεί πως ταμπέλες και λέξεις όπως « Άχρηστος» ίσως τελικά να βγουν σε καλό…

Για παιδιά από 5 χρονών….

Περιμένοντας τη Βροχή, Μαρία Μιχαηλίδου – Καδή, εικ :Ρένια Μεταλληνού, εκδ. Καλέντης

«Κάθε φορά που μια βαρκούλα ταξιδεύει παίρνει και μια στεναχώρια μαζί της!» είχε πει ο παππούς του Μάρκου, κάποτε. Όμως ο παππούς έφυγε κι ο Μάρκος έψαχνε την βροχή, να φτιάξει ένα ποταμάκι στην άκρη του δρόμου , να φύγει η δική του χάρτινη βαρκούλα και η  στεναχώρια μακριά. Η βροχή όμως είχε …εξαφανιστεί. Κι εκείνος ήλπιζε, περίμενε αλλά πάντα ήταν στενοχωρημένος. Ώσπου μια μέρα γνώρισε τη Νεφέλη που κι εκείνη αγαπούσε πολύ τα πουλιά και τα φρόντιζε γιατί  έτσι της είχε πει και μάθει η δική της γιαγιά. Κι άρχισε κι ο Μάρκος να βοηθάει την Νεφέλη να ποτίζουν τα πουλιά και μαζί να …κάνουν μικρά θαύματα. Κι ήρθε η βροχή  κι οι βαρκούλες των δυο παιδιών άρχισαν να ταξιδεύουν στο μικρό ποταμάκι στην άκρη του δρόμου, ανάλαφρες!

Μια ιστορία τρυφερή πολύ. Μια ιστορία που ναι γεμάτη αγάπη, αναμνήσεις, θλίψη ανάκατη με χαρά  υπομονή, επιμονή, δάκρυα και λύτρωση. Μια ιστορία της Μαρίνας Μιχαηλίδου – Καδή που μαθαίνει σε όλους  να μοιράζονται  τη θλίψη, την απώλεια, να προχωρούν,  να μιλούν, να ελπίζουν και να θυμούνται μόνο τα όμορφα, τα σπουδαία. Μια ιστορία φιλίας και αγάπης προς τον παππού και τη γιαγιά που έχουν φύγει αλλά είναι πάντα δίπλα μας, όσο τους κουβαλάμε μέσα μας. Μια ιστορία που μιλεί για το πολυτιμότερο αγαθό, το νερό και τον σεβασμό μας στη φύση. Μια ιστορία που θα σας συγκινήσει και θα γεμίσει σκέψεις για χίλια δυο κάθε παιδί. Εικονογραφημένη καταπληκτικά από την  Ρένια Μεταλληνού, πολύ ζωντανά και όμορφα, όπως της ταιριάζει.

Για τις χάρτινες βαρκούλες της ζωής μας που πρέπει να μην μένουν αταξίδευτες, να προχωρούν, να περνάνε , και ας τις αγαπάμε πολύ…

Η παρέα των έξι που έγιναν οκτώ, Νικόλας Ανδρικόπουλος, εκδ. Σαΐτης

Πως θα ήταν η ζωή χωρίς τις τέχνες;  Φανταστείτε ένα κόσμο χωρίς Μουσική, Λογοτεχνία, Ζωγραφική, Θέατρο, Γλύπτες, Αρχιτέκτονες ή Χορευτές. Ανούσιος, άχρωμος και μονότονος σαν εκείνη την μονόχνοτη κι  ολότελα άχρωμη πολιτεία που οι άνθρωποι δεν ήξεραν ποτέ γιατί υπήρχαν, ούτε πώς να κάνουν τη ζωή τους καλύτερη και διαφορετική. Άνθρωποι, πάντα οι άνθρωποι τα κάνουν όλα… Αυτοί που ξεκινούν τα ταξίδια της ζωής τους,  που συναντιούνται με άλλους κι έχουν ίδιες σχεδόν σκέψεις και ας είναι  αλλιώτικοι. Η μαγεία της αποδοχής της  τέχνη του άλλου είναι αυτό που τους ενώνει. Άνθρωποι διαφορετικοί αλλά με ένα στόχο, μια προσμονή, μια μεγάλη επιθυμία! Να κάνουν τον κόσμο πιο όμορφο. Και ταξιδεύουν, και μιλούν, και προσπαθούν να διδάξουν τους άλλους στην Άχρωμη πολιτεία όλα όσα ξέρουν, όλα όσα μπορούν. Κι ο κόσμος ομορφαίνει και αποκτά χρώμα, στην ψυχή, στη ζωή, στη μέρα και τη νύχτα του. Και ανακαλύπτει ο καθένας  τον εαυτό  του, τους άλλους, τη σημασία των πραγμάτων, την ποιότητα, το δόσιμο και τελικά πως η ομορφιά κρύβεται σε χρώματα ορατά και αόρατα ,στη δημιουργία, στην έμπνευση, στην κίνηση,  στο λόγο.

Μια ιστορία  εκπληκτική  από τον Νικόλα Ανδρικόπουλο. Συγγραφέα και εικονογράφο της που για μια ακόμα φορά μας κάνει να θαυμάσουμε το διπλό του ταλέντο. Μια ιστορία που μιλάει για τον Πολιτισμό, τις Τέχνες σε πολλές μορφές, το δέσιμο και την χαρά που προσφέρουν. Μια ιστορία που αναφέρεται σε μεγάλους ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ των τεχνών, που ζωντανεύουν ή δανείζουν τα ονόματα τους στους ήρωες της πλοκής και μας θυμίζουν τις αξίες τούτου του κόσμου. Μας τονίζουν την σημαντικότητα  του Λόγου, της Ζωγραφικής, της Μουσικής, της Γλυπτικής, της αρχιτεκτονική, της Εικόνας, του Χορού. Μας υπενθυμίζει ακόμα πως οι Τέχνες μπλέκονται μεταξύ τους και έτσι κάνουν ακόμα πιο μεγάλα θαύματα .

Καταπληκτικό κείμενο για παιδιά και μεγάλους. Για την Ομορφιά που τόσο έχουμε όλοι ανάγκη. Για την Έκφραση, για τον Πολιτισμό. Φαντασία αστείρευτη , από τον κ. Νικόλα Ανδρικόπουλο  που η ζωγραφική του πραγματικά αποτυπώνεται στην ψυχή μας. Όσο για  το κείμενό  του μας κάνει πραγματικά να ονειρευτούμε τον πιο όμορφο κόσμο και να αναλογιστούμε τα σπουδαία της ζωής.

Για όλα τα παιδιά μικρά και μεγάλα κάθε ηλικίας!

 

*Η Ελένη Μπετεινάκη είναι νηπιαγωγός

http://zhtunteanagnostes.blogs...

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ