ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τάκης Χρυσικάκος: «Ο Καζαντζάκης δεν ήταν μόνο διανοητής, ήταν ένας άνθρωπος με εσωτερικές ρωγμές»
Ο σπουδαίος ηθοποιός επιστρέφει στην Κρήτη για την «Αναφορά στον Γκρέκο» και μιλά στο Cretalive για την παράσταση και τον μεγάλο Κρητικό διανοητή και φιλόσοφο

Ο Τάκης Χρυσικάκος επιστρέφει με ενθουσιασμό στην Κρήτη για την παράσταση η οποία - όπως λέει και ο ίδιος - υπήρξε σταθμός στην πλούσια θεατρική του πορεία. Η "Αναφορά στον Γκρέκο" του Νίκου Καζαντζάκη αναβιώνει ξανά, μετά την πάροδο αρκετών χρόνων, μέσα από την θεατροποιημένη αφήγηση του σπουδαίου ηθοποιού.
Με αφορμή τις τρεις παραστάσεις στην Κρήτη, σε Κίσσαμο και Ηράκλειο, ο Τάκης Χρυσικάκος μιλά στο Cretalive, και μοιράζεται μαζί μας το πάθος του για τον Νίκο Καζαντζάκη, έναν άνθρωπο που αγωνιζόταν διαρκώς παλεύοντας με τις δικές του «εσωτερικές ρωγμές».

Η θεατροποιημένη αφήγηση «Αναφορά στον Γκρέκο» είναι μια ιδιαίτερη και απαιτητική για τον καλλιτέχνη παράσταση. Όπως λέει ο κ. Χρυσικάκος τα χρόνια που μεσολάβησαν από τις προηγούμενες παραστάσεις στην Κρήτη μέχρι και σήμερα, μελέτησε ακόμη περισσότερο το έργο και την προσωπικότητα του Κρητικού διανοητή, παρουσιάζοντας μας στη σκηνή την ανθρώπινη υπόσταση του Ν. Καζαντζάκη.
Στο podcast που ακολουθεί ακούστε τον Τάκη Χρυσικάκο να μιλά για την παράσταση, για τον Καζαντζάκη και το έργο του, για τη σχέση των Κρητικών με τους Μανιάτες, αλλά και για τον αντίκτυπο που άφησε στον ίδιο η εμβληματική παράσταση της «Αναφοράς στον Γκρέκο» που είχε δοθεί στο Μαρτινέγκο:
Λίγα λόγια για την παράσταση
Η «Αναφορά στον Γκρέκο», είναι το τελευταίο έργο του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα. Ένα είδος πνευματικής αυτοβιογραφίας ή, όπως τη χαρακτηρίζει ο ίδιος ο Καζαντζάκης, μια «αναφορά» με τη στρατιωτική έννοια του όρου, σχετικά με τους στόχους του και τις προσπάθειές του. Ξεκινά από τα παιδικά του χρόνια και σταματά στην ημέρα της «κρητικής ματιάς» και στη σύλληψη της Οδύσσειας. Δεν αφηγείται το σύνολο της ζωής του, αλλά παρουσιάζει τους σταθμούς της πνευματικής του πορείας, χωρίς να ακολουθεί την αυστηρή χρονολογική σειρά της πραγματικής του βιογραφίας.
Στην παράσταση πρωταγωνιστεί ο Τάκης Χρυσικάκος, που ερμηνεύει τον Νίκο Καζαντζάκη και πρόσωπα του έργου του και συνομιλεί με τους πρωταγωνιστές του, τον Καπετάν Μιχάλη, τον Αλέξη Ζορμπά, τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο και την ωραία Ελένη του Ομήρου!
Ταυτότητα παράστασης
Θεατρική προσαρμογή – σκηνοθεσία-εικαστικά: Τάκης Χρυσικάκος
Συνεργάτης - σκηνοθέτης: Εμμανουέλα Αλεξίου
Επιλογές τραγουδιών: Χαϊνης Δημήτρης Αποστολάκης
Φωτισμοί: Ντίνος Μεταλίδης
∙ Παρασκευή 16 Μαΐου στις 21.00, στον Κίσσαμο
Αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Κισσάμου
Προπώληση: Βιβλιοπωλείο Ξιπολυτάκη , Τ. 2822023066
∙ Σάββατο 17 & Κυριακή 18 Μαΐου στις 21:00 στο Ηράκλειο
Θεατρική Σκηνή Ηρακλείου
(Εθνικής Αντίστασεως 142)
Προπώληση: Βιβλιοπωλείο Αβραάμ, Τ. 2810283243
Τιμές Εισιτηρίων:
15 ευρώ Γενική Είσοδος
13 ευρώ Μειωμένο (Άνεργων – Φοιτητών - Αμέα)
Ηλεκτρονική Προπώληση:
Ticketservices.gr
Kρατήσεις : 6936915422
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο