Θερμό χειροκρότημα στον Γιώργο Μαρκάκη

Θερμό χειροκρότημα στον Γιώργο Μαρκάκη

Μια επιτυχημένη εκδήλωση στο κατάμεστο κηποθέατρο “Μάνος Χατζηδάκις”

Θερμό και παρατεταμένο ήταν το χειροκρότημα των θεσμικών παραγόντων, και του κόσμου που είχε κατακλείσει το κηποθέατρο “Μάνος Χατζηδάκης” τιμώντας τον γιατρό, καθηγητή οφθαλμολογίας Γιώργο Μαρκάκη, για την πολύχρονη προσφορά του στην επιστήμη και στον πολιτισμό.

Οι συνδιοργανωτές και όλοι όσοι γνωρίζουν και αγαπούν τον άνθρωπο και γιατρό Γ. Μαρκάκη, αλλά και όσοι πάντα θαυμάζουν την πολυσχιδή και δημιουργική προσωπικότητά του, συγκεντρώθηκαν με χαρά και συγκίνηση για να τον τιμήσουν.

Εκδήλωση Μαρκάκης

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση:

"Πλήθος κόσμου, μέλη του Συλλόγου Σητειακών, εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας, αλλά και οι Αρχές του τόπου, ήταν παρόντες στην τιμητική βραδιά κάτω από το φως του φεγγαριού, με τους ομιλητές να μεταφέρουν βιωματικές μνήμες με διάχυτα συναισθήματα τόσο από την γνωριμία τους ή την συνεργασία τους με τον γιατρό. Όλοι αναφέρθηκαν με θερμά λόγια για τον τιμώμενο, με πρώτο, τον Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη να πλέκει το εγκώμιο στον Καθηγητή οφθαλμολογίας και άνθρωπο του Πολιτισμού Γιώργο Μαρκάκη. Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στο ήθος στην επιστημοσύνη, στην πολύχρονη κοινωνική προσφορά του Γ. Μαρκάκη, τονίζοντας το μεγάλο έργο του στην παράδοση, στον Πολιτισμό με την ίδρυση του μουσείου “Λυχνοστάτης “ που, όπως είπε, αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη-κιβωτό.

Όμως, την έκπληξη, έκανε ο ίδιος ο τιμώμενος, λόγω ενός παροδικού προβλήματος υγείας που για προληπτικούς λόγους τον κράτησε στο σπίτι, ήταν όμως νοερά και αδιάλειπτα στο κηποθέατρο, με την έντονη παρουσία του.

Μαρκάκης Εκδήλωση

Την πρωτοβουλία της διοργάνωσης της τιμητικής εκδήλωσης είχε ο Σύλλογος Σητειακών Ν. Ηρακλείου «Ο Μύσων», με συνδιοργανωτές τον σύλλογο φίλων Μουσείου “Λυχνοστάτης”, τον σύλλογο φίλοι του Πανεπιστημίου, με την στήριξη του Δήμου Ηρακλείου και την συμμετοχή του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, του Ιατρικού συλλόγου Ηρακλείου, του Μουσείου Ιατρικής Κρήτης και του Δήμου Σητείας, που είναι ο τόπος καταγωγής του τιμώμενου Γιώργου Μαρκάκη

Χαιρετισμό στην τιμητική εκδήλωση απηύθηναν: ο Περιφερειάρχης Κρήτης Στ. Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Β. Λαμπρινός, ο Δήμαρχος Σητείας Γ. Ζερβάκης, ο Γ. Κοχιαδάκης από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ο Πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ Ν. Κατσαράκης, ο Χ. Βαβουρανάκης από τον Ιατρικό Σύλλογο Ηρακλείου, ο Γ. Τσιαούσης από το Ιατρικό Μουσείο Κρήτης, ο Ν. Ματζαπετάκης από το σύλλογο φίλων Παν/μιου Κρήτης, η Σ. Αντωνογιαννάκη από το σύλλογο φίλων «Λυχνοστάτη», ο πρόεδρος του Συλλόγου Σητειακών Ν. Ηρακλείου «Μύσων» και διοργανωτής της εκδήλωσης Μ. Αχλαδιανάκης, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι φορέων ,φίλοι, συνεργάτες, συνοδοιπόροι, ο καθένας είχε να διηγηθεί μια ιδιαίτερη ιστορία, που τον  δένει με τον προσηνή και αγαπητό Γ. Μαρκάκη. Παραβρέθηκαν επίσης ο Πρόεδρος του Περιφερειακού συμβουλίου Παύλος Μπαριτάκης, οι Αντιπεριφερειάρχες Λάμπρος Βαμβακάς, Ζαχαρίας Δοξαστάκης, Κώστας Φασουλάκης, οι Αντιδήμαρχοι, Ρένα Παπαδάκη, Στέλλα Αρχοντάκη, Περιφερειακοί-Δημοτικοί σύμβουλοι, ο Καλλιτεχνικός Δ/ντης του Πολιτιστικού-συνεδριακού κέντρου Μύρωνας Μιχαϊλίδης κ.α. Η οικογένεια δια του γιού της, δικηγόρου Γιάννη Μαρκάκη, ευχαρίστησε όλους τους ομιλητές για τα καλά τους λόγια προς τον Πατέρα του και για την παρουσία τους, ενώ επίσης ευχαρίστησε την Περιφέρεια, τον κ. Βαμβακά που φρόντισε για την έκδοση της τελευταίας ποιητικής συλλογής του Γ. Μαρκάκη “Η ΑΛΛΗ ΓΝΩΜΗ”.

Εκδήλωση Μαρκάκης

Αφηγήσεις ζωής και αποστάγματα έμπνευσης από τη ζεστή φωνή του Γ. Μαρκάκη, έφτασαν στους παρευρισκόμενους μέσα από προβολές βίντεο και ποιήματα από τη νέα ποιητική συλλογή που διάβασαν οι εγγονές του Μυρτώ και Λυδία.

Μελωδικές σητειακές κοντυλιές από τον Γ. Τσαντάκη και τα αδέρφια Ατσαλάκη, τραγούδια από τη χορωδία “Στειακά Δρώμενα” ….αλλά και ξεροτήγανα, έφεραν τη γεύση και τη νοσταλγία της παράδοσης, από τον ευλογημένο αυτό τόπο.

Ο αγαπητός γιατρός (αυτή την προσφώνηση δηλώνει ότι διαλέγει από τόσες που του αναλογούν), πολυπράγμων και αεικίνητος, ακόμα και εν τη απουσία του, κατάφερε να μας χαρίσει  περισσότερες από 2 ώρες συγκίνησης και ηρεμίας, κάτι που τόσο έχουμε ανάγκη στο δύσκολο καιρό που περνάμε.

Η καληνύχτα συνοδεύονταν από την υπόσχεση να βρεθούμε το συντομότερο όλοι ξανά, χωρίς να λείπει αυτή τη φορά κανένας.

«Η ζεστή και φιλόξενη οικογένεια Μαρκάκη, για άλλη μια φορά μας έκανε να νιώσουμε το χώρο οικείο, καλοδεχούμενοι σαν στο σπίτι μας, αίσθηση σαν κι αυτή που αποκομίζει κανείς και όταν βρεθεί στο μουσείο του Λυχνοστάτη, που με τόση αγάπη και ζήλο δημιούργησαν. Ο τιμώμενος συμπατριώτης μας ευχόμαστε να είναι πάντα καλά, να συνεχίσει να εκπέμπει φως, ως Γιατρός και ως άνθρωπος του Πολιτισμού. Ήταν μια πολύ επιτυχημένη εκδήλωση και ευχαριστούμε τους θεσμικούς φορείς και τον κόσμο για την προσέλευση του”, δήλωσαν οι εκπρόσωποι της οργανωτικής επιτροπής του συλλόγου Σητειακών Ηρακλείου “Ο Μύσων”.


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ