H Google κρυφακούει...

Ο τεχνολογικός κολοσσός αναγνώρισε ότι πρόσβαση στις ηχογραφήσεις έχουν και άλλοι άνθρωποι, όταν κάποιες από αυτές –στην ολλανδική γλώσσα– διέρρευσαν.

Oι εργολήπτες της Google, σε τακτική βάση, ακούν και αξιολογούν κάποιες καταγραφές συνομιλιών που γίνονται από το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας, Google Assistant, μέσω κινητών τους τηλεφώνων ή μέσω «έξυπνων» ηχείων, όπως είναι το Google Home.

Ο τεχνολογικός κολοσσός αναγνώρισε ότι πρόσβαση στις ηχογραφήσεις έχουν και άλλοι άνθρωποι, όταν κάποιες από αυτές –στην ολλανδική γλώσσα– διέρρευσαν. Ο διευθυντής προϊόντων της Google, Ντέιβιντ Μόνσις, επαλήθευσε τη διαρροή σε ανάρτησή του, τονίζοντας ότι η εταιρεία πραγματοποιεί έρευνα προκειμένου να διαπιστώσει πώς συνέβη. «Κάνουμε μια πλήρη επαναξιολόγηση των δικλίδων ασφαλείας, προκειμένου να αποτρέψουμε να επαναληφθεί ένα νέο τέτοιο παράπτωμα», έγραψε.

Περισσότερες από χίλιες ηχογραφήσεις βρέθηκαν στην κατοχή του βελγικού ειδησεογραφικού δικτύου VRT NWS. Οπως σημειώνεται στο σχετικό άρθρο, κάποιες από αυτές περιελάμβαναν ευαίσθητες προσωπικές συζητήσεις, αλλά και πληροφορίες που καθιστούν εφικτή την αναγνώριση του ομιλούντος. Η Google, ωστόσο, επισημαίνει ότι πληροφορίες σχετικά με τους λογαριασμούς των χρηστών δεν συνδέονται με τις ηχογραφήσεις και οι υπάλληλοι που τις ακούν έχουν διαταχθεί να μην αντιγράφουν τις προσωπικές συζητήσεις που τυχόν περιέχονται. Ωστόσο, οι δημοσιογράφοι του βελγικού δικτύου μπόρεσαν να απομονώσουν ακόμα και τις ακριβείς διευθύνσεις των κατοικιών, γεγονός που τους επέτρεψε να αναγνωρίσουν τους ομιλούντες. Κάποιες από αυτές τις συζητήσεις δεν στόχευαν στον Google Assistant, αλλά καταγράφηκαν είτε ως θόρυβος υποβάθρου είτε όταν το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης πίστευε, λανθασμένα, ότι απευθύνονταν σε αυτό.

H Google επισημαίνει ότι οι εργολήπτες που εργάζονται για λογαριασμό της ακούν τις ηχογραφήσεις, έτσι ώστε να κατανοήσουν καλύτερα τα γλωσσικά πρότυπα και τις προφορές. Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται από τους όρους χρήσης, οι ηχογραφήσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την εταιρεία. Ειδικότερα, υπογραμμίζεται ότι «ο Google Assistant καταγράφει τη φωνή σας και τους ήχους στις υπηρεσίες Google, για να βελτιώσει την ικανότητα αναγνώρισης λόγου». Ο Μόνσις, άλλωστε, σχολίασε ότι η Google συνεργάζεται με εργολήπτες σε όλο τον κόσμο για την ανάλυση των ηχογραφήσεων. «Αυτοί εξετάζουν και μεταγράφουν ένα μικρό μέρος των ηχογραφήσεων, βοηθώντας μας να κατανοήσουμε καλύτερα αυτές τις γλώσσες», έγραψε.

Να σημειωθεί ότι οι όροι χρήσης της Google δεν αναφέρουν σαφώς ότι κάποιοι ακούν τις ηχογραφήσεις, αλλά τονίζουν πως τα δεδομένα που συγκεντρώνονται ενδέχεται να αναλυθούν, καθώς η εταιρεία αναβαθμίζει τις υπηρεσίες της ή προσφέρει νέες. Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που αποδεικνύεται ότι η Google κρυφακούει. Στις αρχές του έτους, η εταιρεία παραδέχθηκε ότι υπάλληλοί της ακούν τις ανώνυμες ηχογραφήσεις της Alexa, απαντώντας σε δημοσίευμα του Blοomberg.

Η δυνατότητα ηχογράφησης της Google μπορεί να τεθεί εκτός λειτουργίας, αυτό όμως θα σημάνει ότι ο Google Assistant θα χάσει κάποιες από τις δυνατότητές του, όπως είναι η αναγνώριση φωνών και η εκμάθηση προτύπων ομιλίας.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ