Ακάθεκτος ο Μακρόν –Επιμένει στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, παρά τις κινητοποιήσεις

Ο Μακρόν υποστηρίζει ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού θα καταστήσει το ξεπερασμένο σύστημα δικαιότερο και πιο βιώσιμο οικονομικά.

Αποφασισμένος να μην κάνει πίσω στο σχέδιο μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού εμφανίζεται ο Εμανουέλ Μακρόν, παρά τις μεγαλύτερες απεργιακές κινητοποιήσεις εδώ και μία δεκαετία που αντιμετώπισε η Γαλλία τις τελευταίες ημέρες και τις νέες κινητοποιήσεις που ετοιμάζουν συνδικάτα.

Ο Μακρόν συναντήθηκε χθες στο Ελιζέ με τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ και άλλων βασικών υπουργών στον απόηχο της μεγάλης απεργίας για να συζητήσουν μέχρι ποιο βαθμό μπορεί να υποχωρήσει χωρίς να απωλέσει τη φήμη του ατρόμητου μεταρρυθμιστή. Μια επικράτηση – ή έστω και ισοπαλία – στη μάχη αυτή θα επιτρέψει στον Γάλλο πρόεδρο να συνεχίσει με αυτοπεποίθηση το δεύτερο ήμισυ της θητείας του ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2022, ενώ μια ήττα θα τον αποδυναμώσει αισθητά τόσο στο εσωτερικό μέτωπο όσο και στην ΕΕ, την οποία οραματίζεται να οδηγήσει στη μεταρρύθμιση. Πολλά θα εξαρτηθούν από τη συμμετοχή στις νέες κινητοποιήσεις που προκήρυξαν για αύριο επτά συνδικάτα, καθώς αν πέσει κάτω από τις 800.000 που είχαν μετάσχει στην πανεθνική απεργία της περασμένης Πέμπτης, κάποια από τα συνδικάτα ίσως δεχθούν να βάλουν νερό στο κρασί τους. Προς το παρόν πάντως οι ηγεσίες τους εμφανίζονται αποφασισμένες να συνεχίσουν επ’ αόριστον τις απεργίες στους σιδηροδρόμους και το μετρό που παρέλυσαν το τελευταίο τετραήμερο τη Γαλλία προκειμένου να γονατίσουν τον Μακρόν καθώς θεωρούν ότι το σχέδιο του Γάλλου προέδρου θα αναγκάσει τους εργαζομένους να εργάζονται περισσότερο ή να δουν τις συντάξεις τους να μειώνονται.

Ο Μακρόν υποστηρίζει ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού θα καταστήσει το ξεπερασμένο σύστημα δικαιότερο και πιο βιώσιμο οικονομικά. Η κυβέρνησή του λέει ότι δεν θα αλλάξει την επίσημη ηλικία συνταξιοδότησης (62 έτη), αλλά το νέο σχέδιο αναμένεται να περιλαμβάνει κίνητρα για τους εργαζόμενους να εργάζονται περισσότερο καθώς αυξάνει το προσδόκιμο ζωής. Το σχέδιο θα αφορά όλους τους Γάλλους εργαζομένους, αλλά στις απεργίες μετέχουν πρωτίστως εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα, μεταξύ άλλων δάσκαλοι, μηχανοδηγοί και εργαζόμενοι σε νοσοκομείο. Οι τελικές λεπτομέρειες του σχεδίου αναμένεται να ανακοινωθούν την Τετάρτη.



Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ