Εξετάζουν την κατάργηση της ομοφωνίας στην ΕΕ

Το θέμα επανήλθε με πρωτοβουλία της Κομισιόν για το μεγάλο ζήτημα της κατάργησης της ομοφωνίας στη λήψη αποφάσεων πάνω σε θέματα φορολογίας.

Οι έντονες διαφωνίες που καταγράφονται μεταξύ των κρατών - μελών σχετικά με την πρόταση για επιβολή φόρου στους κολοσσούς του διαδικτύου επαναφέρουν στην επικαιρότητα, με πρωτοβουλία της Κομισιόν, το μεγάλο ζήτημα της κατάργησης της ομοφωνίας στη λήψη αποφάσεων πάνω σε θέματα φορολογίας. 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον βελγικό Τύπο, ο επίτροπος για φορολογικά θέματα Πιερ Μοσκοβισί επιθυμεί να υποβάλει σύντομα πρόταση για κατάργηση της ομοφωνίας.

Στόχος της Κομισιόν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν είναι να λαμβάνονται όλες οι αποφάσεις επί των φορολογικών με την αρχή της πλειοψηφίας, αλλά η κατάργηση της αρχής της ομοφωνίας σε τομείς που δεν επηρεάζουν την αρμοδιότητα των κρατών για επιβολή φόρων, τη φορολογική βάση και τις φορολογικές τους κλίμακες. 

Από τα κράτη-μέλη, μόνο η Ισπανία και η Πορτογαλία φαίνεται να στηρίζουν ανεπιφύλακτα τα σχέδια του κ. Μοσκοβισί, ενώ αρκετά άλλα, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Γερμανία, θέλουν η κατάργηση της ομοφωνίας να περιοριστεί σε λίγους τομείς.

Πιο επιφυλακτικοί

Από την άλλη, οι χώρες που τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται από επιφυλακτικές μέχρι αρνητικές στην κατάργηση της ομοφωνίας είναι αυτές που εφαρμόζουν χαμηλούς συντελεστές φόρου στα κέρδη των επιχειρήσεων, όπως η Ιρλανδία, η Κύπρος, η Βουλγαρία και ορισμένες άλλες της Ανατολικής Ευρώπης. Για άλλους λόγους αρνητική θέση έχει και το Λουξεμβούργο.

Οι χώρες αυτές φοβούνται ότι εάν αποδεχτούν την κατάργηση της ομοφωνίας έστω και σε ορισμένους τομείς, θα ανοίξουν τον ασκό του Αιόλου για την επέκτασή της σε όλους.

Ψηφιακές εταιρείες

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πέρα από την επιβολή φόρου στις μεγάλες επιχειρήσεις της ψηφιακής οικονομίας, η επίτευξη ομοφωνίας έχει αποτρέψει την Ε.Ε. από την προώθηση και άλλων σημαντικών θεμάτων, όπως είναι η φορολόγηση της ενέργειας ή ακόμη η αλλαγή του καθεστώτος ΦΠΑ.

Είναι προφανές ότι για να αποφασιστεί η κατάργηση της ομοφωνίας σε φορολογικά θέματα απαιτείται η σύμφωνη γνώμη και των 28 κρατών-μελών.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο η Κομισιόν υπέβαλε πρόταση για εισαγωγή ενιαίων κανόνων φορολόγησης των μεγάλων επιχειρήσεων της ψηφιακής οικονομίας, μεταξύ των οποίων και οι τέσσερις παγκόσμιοι γίγαντες, δηλαδή Google, Facebook, Amazon, Apple, ώστε να φορολογούνται σε κάθε χώρα της Ε.Ε. όπου παράγουν κέρδη. Ωστόσο και παρά τις επίμονες προσπάθειες που κατέβαλε η προηγούμενη Αυστριακή Προεδρία τους τελευταίους μήνες δεν έχει καταστεί δυνατή η έγκριση της πρότασης με ομοφωνία.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ