Ξεκίνησαν από το Σίδνεϊ οι διαδηλώσεις κατά της κλιματικής αλλαγής

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Σίδνεϊ μπροστά από την έδρα του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος

Ξεκίνησαν σήμερα από το Σίδνεϊ οι διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε όλοn τον κόσμο κατά της κλιματικής αλλαγής, την ώρα που η αυστραλιανή μητρόπολη περιβάλλεται από ένα πυκνό σύννεφο τοξικού καπνού το οποίο συνδέεται με τις πυρκαγιές που μαίνονται στις ανατολικές ακτές της χώρας.

Εκατοντάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πολλοί μαθητές, ανταποκρίθηκαν στην έκκληση που απηύθυνε η νεαρή Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Σίδνεϊ μπροστά από την έδρα του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος, που κατηγορείται ότι υποβαθμίζει την απειλή της κλιματικής αλλαγής.

Στη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό που έγραφαν «Καίτε το μέλλον μας», «Σώστε τα κοάλα μας» ή «Σταματήστε τα ανθρακωρυχεία».

Οι διαδηλώσεις αυτές σημείωσαν μια ιδιαίτερη στροφή στην Αυστραλία, όπου από τις αρχές της ξηράς περιόδου εκατοντάδες πυρκαγιές σε περιοχές με χαμηλή βλάστηση κατακαίουν τις πολιτείες της Νέας Νότιας Ουαλίας (νοτιοανατολικά) και του Κουίνσλαντ (βορειοανατολικά).

Από τις αρχές Οκτωβρίου, έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, εκατοντάδες σπίτια καταστράφηκαν και τουλάχιστον 15 εκατομμύρια στρέμματα κάηκαν από τις πυρκαγιές αυτές.

Ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, στόχος των διαδηλωτών, απέρριψε οργισμένα κάθε σχέση ανάμεσα στις πυρκαγιές αυτές και την κλιματική αλλαγή. Η κυβέρνησή του είναι ένθερμος υποστηρικτής της πολύ ισχυρής και επικερδούς μεταλλευτικής βιομηχανίας της Αυστραλίας.

«Η αδράνεια της κυβέρνησής μας όσον αφορά την κλιματική κρίση ενίσχυσε τις πυρκαγιές», δήλωσε ο Σίαν Μπρόντερικ, ένας διαδηλωτής που είναι υπεύθυνος για την απεργιακή κινητοποίηση στα σχολεία.

«Ο πληθυσμός υποφέρει. Κοινότητες όπως η δική μας υποφέρουν, την ώρα που το καλοκαίρι δεν έχει καν ξεκινήσει», υπογράμμισε.

«Η γενέτειρά μου ήταν στην πρώτη γραμμή», δήλωσε ο Σαμ Γκάλβιν, ένας φοιτητής που διαδηλώνει στh Μελβούρνη και ο οποίος, σοκαρισμένος από τις πυρκαγιές, αποφάσισε να «κάνει κάτι».

Η Αυστραλία, που έχει 25 εκατ. κατοίκους, έχει μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου περισσότερο απ΄ό,τι οι μεγαλύτεροι ρυπαντές του πλανήτη. Ωστόσο, παραμένει από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς άνθρακα στον κόσμο.

«Το να υπονοούμε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ότι η Αυστραλία --υπεύθυνη για το 1,3% των παγκόσμιων εκπομπών-- έχει άμεση επίδραση σε ειδικές πυρκαγιές, εδώ ή αλλού στον κόσμο, δεν στηρίζεται σε καμία αξιόπιστη επιστημονική απόδειξη», είχε πει ο Μόρισον στις αρχές του μήνα.

Διαδηλώσεις αναμένονται σήμερα σε διάφορες άλλες πόλεις του κόσμου.

Στο Τόκιο, εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ήδη στην εμπορική συνοικία της πόλης Σιντζούκου. «Έχω μια αίσθηση κρίσης επειδή κανείς στην Ιαπωνία δεν ενδιαφέρεται για την κλιματική αλλαγή», δήλωσε η Μίο Ισίντα, μια φοιτήτρια 19 ετών.

«Με ενέπνευσαν οι πρωτοβουλίες της Γκρέτα», εξήγησε, «σκέφτηκα ότι, αν δεν δράσουμε τώρα, θα είναι πολύ αργά».

Στην Ινδία, στο Νέο Δελχί, την πιο μολυσμένη πρωτεύουσα του κόσμου, περίπου 50 μαθητές λυκείου και φοιτητές διαδήλωσαν μπροστά από το υπουργείο Περιβάλλοντος καλώντας την κυβέρνηση να κηρύξει κατάσταση κλιματικής έκτακτης ανάγκης.

Η Ινδία είναι από τις χώρες που εκπέμπουν τις μεγαλύτερες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου και περιλαμβάνει 14 από τις πιο μολυσμένες πόλεις του κόσμου.

Τον περασμένο μήνα, εκατομμύρια άνθρωποι διαδήλωσαν σε όλο τον κόσμο στο πλαίσιο της έκκλησης για απεργία σχετικά με το κλίμα.

Αυτό το νέο κύμα διαδηλώσεων πραγματοποιείται λίγο πριν από τη διεθνή σύνοδο κορυφής για το κλίμα (COP25) που θα ξεκινήσει τη Δευτέρα στη Μαδρίτη.

Στη σύνοδο θα συμμετάσχουν οι περίπου 200 χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία του Παρισιού το 2015, η οποία προβλέπει ότι οι χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία θα πρέπει να αναθεωρήσουν έως τα τέλη του 2020 τις δεσμεύσεις τους για μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ