5 τροφές που πρέπει να αποφεύγουν οι άντρες άνω των 50

Newsroom
Newsroom

Είναι τρόφιμα που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, αύξηση βάρους, διαβήτη τύπου 2 και πολλά άλλα.

Οι ειδικοί σε θέματα διατροφής διστάζουν να χαρακτηρίσουν οποιοδήποτε φαγητό “απαγορευμένο”, με το σκεπτικό ότι είναι εντάξει να τρώτε όλα τα τρόφιμα με μέτρο, με κάποια από αυτά να ενδείκνυνται μόνο για “μία στο τόσο” Ωστόσο, ορισμένα τρόφιμα αξίζουν μια θέση στην λίστα με τις “χειρότερες τροφές για την υγεία σας” για άνδρες άνω των 50 ετών.

Πώς προκύπτει αυτό το όριο ηλικίας των 50 ετών; Επειδή, ένας τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο ιατρικών καταστάσεων που είναι πιο συχνές στους ηλικιωμένους άνδρες, όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτης τύπου 2 και υπέρταση, είναι να περιορίσετε τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά, χοληστερόλη, αλάτι και πρόσθετα σάκχαρα.

Δείτε, λοιπόν, πέντε τροφές που είναι από τις χειρότερες για έναν άνδρα άνω των 50 ετών:

Γλυκά σφολιατοειδή για πρωινό

Ξεχάστε το επιδόρπιο για πρωινό, λέει η δρ. Leslie Bonci, διαιτολόγος και ιδιοκτήτης της Active Eating Advice, μιας εταιρείας συμβούλων διατροφής με έδρα το Πίτσμπουργκ στις ΗΠΑ. Αναφέρεται στα ψημένα είδη φούρνου, ειδικά εκείνα με γλυκιά γέμιση, τα οποία αποκαλεί θερμιδικές “βόμβες”.

Έχουν πάρα πολλές θερμίδες και πρόσθετη ζάχαρη και όχι πολλές πρωτεΐνες ή φυτικές ίνες, λέει η δρ. Bonci. “Είναι σημαντικό να τρώμε πρωτεΐνη στο πρωινό”, προσθέτει η ίδια, κάτι που τα περισσότερα αρτοσκευάσματα με σφολιάτα έχουν έλλειψη.

Μια έρευνα έδειξε ότι όσοι είναι άνω των 65 ετών θα πρέπει ιδανικά να καταναλώνουν έως και 100 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα ή περίπου 25 έως 30 γραμμάρια ανά γεύμα, ενώ σημειώνει ότι ο εν λόγω στόχος είναι πολύ υψηλότερος από τις τρέχουσες οδηγίες.

Η πρωτεΐνη παίζει βασικό ρόλο στην πρόληψη της αργής, προοδευτικής απώλειας άλιπης μυϊκής μάζας που συνήθως συμβαίνει με τη γήρανση. Επίσης βοηθά στη διακοπή της αύξησης βάρους πυροδοτώντας την απελευθέρωση ορμονών κορεσμού που αυξάνουν το αίσθημα πληρότητας και μειώνουν την όρεξη. Επιπλέον, έρευνες έχουν βρει ότι ένα πλούσιο σε πρωτεΐνες πρωινό μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου και τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα μετά την κατανάλωση υδατανθράκων, όπως το λευκό ψωμί, μειώνοντας δυνητικά τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 με την πάροδο του χρόνου.

Αλλαντικά

Αποφύγετε το σαλάμι, το πεπερόνι και την μορταδέλα, διότι έχουν πολλά κορεσμένα λιπαρά, συμβουλεύει η δρ. Bonci.

Μια μερίδα 30 γραμμαρίων από σαλάμι αέρος, για παράδειγμα, μπορεί να έχει πάνω από 100 θερμίδες και σχεδόν 10 γρ. λιπαρών, μεγάλο μέρος των οποίων είναι κορεσμένα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα κορεσμένα λιπαρά είναι ότι έχει αποδειχθεί πως αυξάνουν την “κακή” χοληστερόλη (LDL), αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

 

Περισσότερα στο onmed.gr

 

Φωτογραφία από moerschy από το Pixabay

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ