Απεργούν γιατροί και νοσηλευτές του ΕΣΥ, αύριο

Απεργούν γιατροί και νοσηλευτές του ΕΣΥ, αύριο

Κινητοποίηση έχουν προκηρύξει για αύριο Πέμπτη γιατροί και νοσηλευτές στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, που προχωρούν σε απεργία διεκδικώντας την επίλυση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων και κάνοντας λόγο για υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του ΕΣΥ.

Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) «η φωνή κάτω από τις μάσκες μετατρέπεται κάθε μέρα που περνάει σε κραυγή. Κραυγή αγωνίας, αγανάκτησης και οργής για τα παραμύθια της κυβέρνησης για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας».

Πίεση στο σύστημα υγείας εξαιτίας των περιστατικών κορωνοϊού

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) αναφέρει ότι «θα είναι καταστροφικό εάν η Δημόσια Υγεία προσαρμοστεί για άλλη μια φορά στην αντιμετώπιση περιστατικών κορωνοϊού, να σταματήσουν δηλαδή τη λειτουργία τα χειρουργεία, οι καρδιολογικές μονάδες, εξωτερικά ιατρεία και να αυξάνεται έτσι η νοσηρότητα από άλλες αιτίες».

Σημειώνει επίσης ότι προκαλείται αναστάτωση στη λειτουργία των νοσοκομείων από τις μετακινήσεις νοσηλευτών και γιατρών, για τη στελέχωση νοσοκομείων αναφοράς για τον κορωνοϊό. ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ ζητούν μεταξύ άλλων προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων, πλήρης, επαρκής και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος υγείας, μαζικά επαναλαμβανόμενα test στο υγειονομικό προσωπικό.

Ανακοίνωση της ΕΓΕΣΥΝΗ

Η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Νομού Ηρακλείου (ΕΓΕΣΥΝΗ) καλεί σε μαζική συμμετοχή στην 24ωρη Πανελλαδική Πανδημοσιοϋπαλληλική Απεργία που έχουν προκηρύξει ΑΔΕΔΥ, ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ όλους τους γιατρούς που δουλεύουν στις δημόσιες δομές υγείας.

Απεργούμε, γιατί μας προκαλεί αγανάκτηση η ανεπαρκέστατη προετοιμασία του δημόσιου συστήματος υγείας για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, ενώ κερδήθηκε χρόνος με την πειθαρχία όλων μας.

Απεργούμε, γιατί οργιζόμαστε με τον εμπαιγμό της κυβέρνησης που ονομάζει «θωράκιση» την πρόσληψη 400 περίπου επικουρικών γιατρών, ενώ οι ελλείψεις γιατρών στις δημόσιες μονάδες υγείας ξεπερνούν τις 6000 πανελλαδικά.

Απεργούμε, γιατί η κυβέρνηση -αντί να μονιμοποιήσει τους συναδέλφους επικουρικούς- παρατείνει την ομηρία τους για ακόμα ένα χρόνο.

Απεργούμε, γιατί αντιδρούμε στο «μπάλωμα» των κενών με συνεχείς μετακινήσεις γιατρών μεταξύ τμημάτων και δομών, όπως των αναισθησιολόγων ή των γενικών γιατρών, που αποδυναμώνουν περαιτέρω ήδη υποστελεχωμένα τμήματα.

Απεργούμε, γιατί δεν ανεχόμαστε να συνεχίσουμε να δουλεύουμε με εξαντλητικά ωράρια, υπερβαίνοντας το πλαφόν των εφημεριών κάθε μήνα και παίρνοντας ελάχιστα από τα ρεπό που δικαιούμαστε

Απεργούμε, γιατί οι μονάδες COVID δημιουργήθηκαν με τη συρρίκνωση και συγχώνευση άλλων κλινικών, υποβαθμίζοντας την αντιμετώπιση άλλων ασθενειών.

Απεργούμε, γιατί -αντί για επίταξη του ιδιωτικού τομέα- αυξήθηκε η αποζημίωση των ιδιωτικών θεραπευτηρίων για τη νοσηλεία ασθενών που διακομίζονται από τις ανεπαρκείς δημόσιες δομές

Απεργούμε, γιατί μας υποτιμά η κοροϊδία της κυβέρνησης για την αύξηση των κλινών ΜΕΘ, τη στιγμή που σε όλη την Κρήτη υπάρχουν μόνο 52 κλίνες.

Απεργούμε, γιατί δεν μας πτοούν οι νόμοι που περιορίζουν τα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα, τα εμπόδια που τίθενται στις διαδηλώσεις, το φακέλωμα που επιχειρείται σε μέλη συνδικαλιστικών οργανώσεων με το «ηλεκτρονικό μητρώο».

Απεργούμε, γιατί είναι προκλητική η διαρκής επίκληση της κυβέρνησης στην ατομική ευθύνη, στην προσπάθεια να απεμπολήσει τις δικές της ευθύνες για την πορεία της επιδημίας με το χαλάρωμα των υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά το άνοιγμα του τουρισμού και κατά το άνοιγμα των σχολείων, με τα ανεπαρκή μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.

Απαιτούμε:

 • Κατεπείγουσες μαζικές προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για την ανάπτυξη και στελέχωση του δημόσιου συστήματος υγείας. Μονιμοποίηση τώρα όλων των επικουρικών, όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Πλήρης, επαρκής και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος υγείας.
 • Επίταξη, χωρίς αποζημίωση του ιδιωτικού τομέα υγείας και ένταξη του στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
 • Μαζικά επαναλαμβανόμενα test στους εργαζόμενους στις δομές υγείας, στους εργασιακούς χώρους, σε κλειστές δομές, κλπ. Διενέργεια test απολύτως δωρεάν σύμφωνα με επιστημονικά κριτήρια.
 • Άμεση εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ, επαναφορά των αποδοχών μας στα επίπεδα πριν από τις μνημονιακές περικοπές και καταβολή των αναδρομικών διαφορών. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.
 • Ούτε μισή ώρα εφημερίας παραπάνω από ότι προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία. Έγκαιρη, πλήρης αποπληρωμή του συνόλου των δεδουλευμένων(πρόσθετων και τακτικών), εφημεριών. Αύξηση της εξευτελιστικής ωριαίας αποζημίωσης των εφημεριών. Αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών.
 • Ανθρώπινα ωράρια 5ημερο-6ωρο-30ωρο -1 εφημερία την εβδομάδα.
 • Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά. Χορήγηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.
 • Θέσπιση πλαισίου κινήτρων (οικονομικών–διοικητικών-επιστημονικών) για τη στελέχωση των δομών υγείας σε άγονες–νησιωτικές περιοχές.
 • Μετατρέπουμε την ανησυχία, την αγανάκτηση και την οργή σε οργανωμένο συλλογικό αγώνα. Οι μεγαλειώδεις διαδηλώσεις για την καταδίκη της φασιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής είναι απόδειξη της δύναμης της μαζικής δράσης.
 • Οι γιατροί του ΕΣΥ δεν ζητάμε χειροκροτήματα, ούτε φιλικά χτυπήματα στην πλάτη. Αγωνιζόμαστε και συμμετέχουμε στην απεργία της ΑΔΕΔΥ και της ΟΕΝΓΕ, μαζί με όλους τους  εργαζόμενους, σε ένα κοινό μέτωπο για τη δημόσια υγεία.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ