Βραδινό νωρίς για να.. κάψετε πιο γρήγορα λίπος

Τι υποστηρίζει νέα επιστημονική μελέτη

Η επικρατούσα άποψη υποστηρίζει ότι μία θερμίδα είναι πράγματι μία θερμίδα ανεξάρτητα από την ώρα που μπορεί να φάμε και ότι η αύξηση βάρους είναι το αποτέλεσμα της κατανάλωσης περισσότερων θερμίδων από αυτές που καίμε. Οι περισσότεροι διαιτολόγοι φαίνεται να συμφωνούν με αυτήν την θεωρία, με νέα όμως επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism να υποστηρίζει ότι η κατανάλωση του βραδινού αργά σχετίζει με αυξημένα επίπεδα βάρους και υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ανεξάρτητα από το αν το γεύμα είναι το ίδιο με αυτό που θα μπορούσατε να είχατε καταναλώσει νωρίτερα.

Βραδινό αργά και αύξηση βάρους

«Γνωρίζαμε ήδη για άλλες μελέτες που πρότειναν ότι η κατανάλωση ενός γεύματος αργά το βράδυ συνδέεται με την παχυσαρκία και επειδή η συσχέτιση δεν ισοδυναμεί απαραίτητα με την αιτιώδη συνάφεια, θέλαμε να το εξετάσουμε ενδελεχώς» δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Jonathan C. Jun, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Γι ‘αυτό, ξεκινήσαμε αυτήν την τυχαιοποιημένη κλινικά ελεγχόμενη δοκιμή, λαμβάνοντας δεδομένα από υγιείς ανθρώπους, οι οποίοι έφαγαν στα πλαίσια της μελέτης δύο διαφορετικές ώρες μέσα στην ήμερα, ελέγχοντας τα τρόφιμα και γενικότερα την διατροφή τους, όπως επίσης και τους χρόνους του ύπνου τους» συμπληρώνει.

Ίδια γεύματα, ίδια ώρα ύπνου

Η ερευνητική ομάδα μελέτησαν τα δεδομένα υγιών συμμετεχόντων, γυναικών και ανδρών προκειμένου να διαπιστώσει πώς το σώμα τους μεταβολίζει το δείπνο στις 10 το βράδυ αντί για 6 το απόγευμα. Όλοι οι συμμετέχοντες κοιμήθηκαν στις έντεκα το βράδυ. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι υψηλότερα και η ποσότητα του λίπους καίγεται πιο αργά, όταν κατανάλωσαν πιο αργά το δείπνο, ακόμη και όταν έφαγαν το ίδιο ακριβώς γεύμα. Διαπιστώθηκε επίσης ότι όσοι έφαγαν πιο αργά το βράδυ εμφάνισαν κατά 20% υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, με τον ρυθμό της καύσης του λίπους να επιβραδύνεται κατά 10%, συγκριτικά με εκείνους που έφαγαν νωρίτερα. 

Προσωπική υπόθεση η διατροφή

Το πιο εντυπωσιακό μέρος της μελέτης σύμφωνα με τους ερευνητές ήταν ότι κάθε οργανισμός αντέδρασε διαφορετικά, ακόμα και αν οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν τα ίδια γεύματα αργά και με τον ίδιο τρόπο. «Αυτό που με εξέπληξε περισσότερο ήταν ότι δεν ήταν όλοι ευάλωτοι με τον ίδιο τρόπο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δρ. Jonathan C. Jun. Σύμφωνα με τον ίδιο τα άτομα που συνήθως έπεφταν για ύπνο αργά,  έτρωγαν μέχρι τις 2 ή τις 3 π.μ. και δεν φάνηκαν να επηρεάστηκαν από την αλλαγή στο γεύμα τους. «Η διατροφή δεν είναι ένα μέγεθος που ταιριάζει σε όλους. Υπάρχουν διαφορές στο μεταβολισμό των ανθρώπων που είτε τους καθιστούν πιο ευάλωτους στο φαγητό πιο αργά κατά την διάρκεια ενός εικοσιτετραώρου, είτε όχι» εξηγεί.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση ενός μικρού σνακ υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, όπως είναι το γιαούρτι πασπαλισμένο με ξηρούς καρπούς, αργά το απόγευμα, ειδικά αν γνωρίζετε ότι θα γυρίσετε αργά στο σπίτι. Αν πρόκειται να φάτε πιο αργά από το αναμενόμενο είναι σημαντικό να φάτε κάτι στο ενδιάμεσο, προκειμένου να μειώσετε την όρεξή σας και να καταναλώσετε τελικά μια μικρότερη μερίδα από το βραδινό σας. Οι επιλογές του βραδινού σας θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την κατανάλωση μιας μικρής σαλάτας με ψητό κοτόπουλο, μισό σάντουιτς και φρούτα, ή ένα φλιτζάνι σούπα λαχανικών. «Στόχος» καταλήγουν οι ερευνητές «είναι να καταναλώσετε τα μεγαλύτερα γεύματα στο πρωινό και το μεσημεριανό σας»

Πηγή: vita.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ