Ευλογιά των πιθήκων: Ο ΠΟΥ θέλει να μετονομάσει την ασθένεια

Newsroom
Newsroom

Ζητά τη βοήθεια του κοινού

Να αλλάξει το όνομα της ευλογιάς των πιθήκων επιθυμεί ο ΠΟΥ και ζητά τη βοήθεια του κοινού.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί το κοινό να υποβάλλει ιδέες σε ένα ανοικτό φόρουμ για το πώς θα πρέπει να ονομάζεται ο ιός που είναι γνωστός ως ευλογιά των πιθήκων.

Προς το παρόν, στους ιούς που έχουν εντοπιστεί πρόσφατα, δίνονται ονομασίες ώστε να αποφεύγεται η προσβολή σε οποιαδήποτε πολιτιστική, κοινωνική, επαγγελματική ή εθνοτική ταυτότητα/ιδιότητα και να ελαχιστοποιούνται τυχόν αρνητικές επιπτώσεις στο εμπόριο, τα ταξίδια, τον τουρισμό ή την καλή διαβίωση των ζώων.

Στις 29 Ιουνίου, επιστήμονες από όλο τον κόσμο υπέγραψαν επιστολή που ζητούσε νέα ονομασίες που δεν εισάγει διακρίσεις και δεν στιγματίζει τον ιό.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι πίθηκοι συνδέονται συχνά με χώρες του παγκόσμιου Νότου και η λέξη πίθηκος έχει χρησιμοποιηθεί σε ρατσιστικές αναφορές κατά ανθρώπων. 

Παράλληλα, τονίζουν ότι ο όρος είναι μια εσφαλμένη ονομασία για τον ιό, επειδή οι πίθηκοι δεν είναι ο φυσικός ξενιστής του.

Μέχρι τις 11 Αυγούστου, έχουν επιβεβαιωθεί συνολικά 32.760 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε 91 χώρες σε όλο τον κόσμο. Στη χώρα μας, μέχρι στιγμής ο συνολικός αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων από την έναρξη της καταγραφής, ανέρχεται σε 48.

Πηγή: Lifo

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ