Φωτιά: Προφυλάξεις για τις ευπαθείς ομάδες

Η λήψη μέτρων κρίνεται απαραίτητη τουλάχιστον για τις επόμενες 2-3 ημέρες, ακόμα και σε περιοχές όπου έχουν σβήσει οι πυρκαγιές

Παραμονή σε κλιματιζόμενους χώρους με κλειστά παράθυρα και πόρτες, αποφυγή μετακινήσεων και, όταν αυτή κρίνεται απαραίτητη, χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας ή εναλλακτικά διπλής χειρουργικής μάσκας συστήνουν οι ειδικοί επιστήμονες σε όλους τους κατοίκους και εργαζομένους των περιοχών που βρίσκονται κοντά στα μέτωπα της φωτιάς, αλλά και σε όσους εκτίθενται στο νέφος των πυρκαγιών – και ιδιαίτερα τα άτομα με χρόνια αναπνευστικά και καρδιαγγειακά νοσήματα, οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά και οι έγκυες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η λήψη των μέτρων κρίνεται απαραίτητη για τουλάχιστον τις επόμενες 2-3 ημέρες, ακόμα και σε περιοχές όπου έχουν σβήσει οι πυρκαγιές.

Οπως ανέφερε στην «Καθημερινή» ο καθηγητής Πνευμονολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Στέλιος Λουκίδης, εκτός από τις περιοχές όπου οι πυρκαγιές είναι ακόμα ενεργές και τα άτομα εκτίθενται σε μικροσωματίδια, αλλά και σε θερμό αέρα, κίνδυνος υπάρχει και στις περιοχές όπου η φωτιά έχει σβήσει, όπως είναι η Αττική, που ανάλογα με την κατεύθυνση των ανέμων μεταφέρονται καπνός και αιωρούμενα σωματίδια. Σύμφωνα με τον ίδιο, τόσο οι υγιείς όσο και τα άτομα με χρόνια νοσήματα και κυρίως με χρόνια αναπνευστικά, όπως ΧΑΠ (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια) και άσθμα και για τα οποία η έκθεση στα σωματίδια μπορεί να αποσταθεροποιήσει την κατάστασή τους ή να επιδεινώσει τα συμπτώματα, θα πρέπει να επιδείξουν προσοχή τουλάχιστον για τις επόμενες 2-3 ημέρες.

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία σε ανακοίνωσή της υπενθυμίζει τις βασικές οδηγίες σε συνθήκες επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας από καπνό φωτιάς και οι οποίες είναι: η άμεση απομάκρυνση από την εστία της φωτιάς, η πλήρης αποφυγή μετακινήσεων για τα άτομα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, των ηλικιωμένων, των παιδιών και των εγκύων και η παραμονή όσο το δυνατόν σε κλειστούς κλιματιζόμενους χώρους με κλειστά παράθυρα και πόρτες. «Εφόσον η μετακίνηση κρίνεται απαραίτητη θα πρέπει να γίνεται χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2 ή 3) ή εναλλακτικά διπλής χειρουργικής μάσκας», επισημαίνει η εταιρεία, τονίζοντας ότι ειδικά για τους ασθενείς με άσθμα και ΧΑΠ απαιτείται η αυστηρή τήρηση της φαρμακευτικής αγωγής και επί οποιασδήποτε επιδείνωσης των συμπτωμάτων η άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα πνευμονολόγο.
Τα συχνότερα συμπτώματα που σχετίζονται με βραχυχρόνια έκθεση σε καπνό αφορούν το ανώτερο αναπνευστικό και εκδηλώνονται με ρινίτιδα και αίσθημα ξηρότητας στο φάρυγγα.

Μπορεί επίσης να εμφανιστεί βήχας που είναι ξηρός και ερεθιστικός, ενώ ανεξάρτητα από την ύπαρξη υποκείμενου νοσήματος μπορεί να εμφανιστεί και δύσπνοια. Συστηματικά συμπτώματα όπως ζάλη, ναυτία, καταβολή και κεφαλαλγία υποδηλώνουν πιθανή τοξικότητα από μονοξείδιο του άνθρακα, που θα πρέπει να διερευνάται άμεσα.

Καθαρισμός

Το υπουργείο Υγείας έχει εκδώσει οδηγίες και για την προστασία των κατοίκων κατά την επιστροφή τους στις κατοικίες –αυτές που κρίθηκαν κατάλληλες– στις καμένες περιοχές. Σύμφωνα με αυτές, κατά τον καθαρισμό θα πρέπει να γίνεται χρήση ειδών ατομικής προστασίας, ενώ παιδιά και κατοικίδια θα πρέπει να κρατηθούν μακριά από τις εργασίες καθαρισμού. Επίσης θα πρέπει να λαμβάνονται προφυλάξεις για να αποτρέπεται η είσοδος της στάχτης στα σπίτια, να αποφεύγεται η ανάδευση της στάχτης στον αέρα και να γίνεται αλλαγή των φίλτρων αέρα σε μονάδες θέρμανσης και ψύξης.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ