Γιατί η δυτικού τύπου διατροφή αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης

Newsroom
Newsroom

Το ανθρώπινο σώμα έχει διάφορους τρόπους για να παράγει σημαντικά μόρια και μεταβολίτες που είναι απαραίτητοι για τη διατήρηση της λειτουργίας του.

Είναι γνωστό ότι οι δίαιτες δυτικού τύπου, με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη και επεξεργασμένα τρόφιμα, αυξάνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης.

Νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Macquarie σε 169 ενήλικες ηλικίας 17 έως 35 ετών διαπίστωσε ότι όσοι ακολουθούν δίαιτα δυτικού τύπου, είναι πιο πιθανό να έχουν χαμηλότερα επίπεδα κυνουρενικού οξέος, ενός μικρού μορίου το οποίο είναι σημαντικό για μια σειρά σωματικών λειτουργιών, ενώ ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα κατάθλιψης από εκείνους που ακολουθούν δίαιτες πλούσιες σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Είναι η πρώτη φορά που αναδεικνύεται η βιολογική σύνδεση που περιλαμβάνει το μονοπάτι της κυνουρενίνης.

Ο νευροεπιστήμονας Έντουιν Λιμ και η νευροψυχολόγος Χέδερ Φράνσις, ερευνητές στην Εταιρεία Ψυχικής Υγείας, σε συνεργασία με ψυχολόγο Ρίτσαρντ Στίβενσον, έλεγξαν τα ούρα των συμμετεχόντων για διάφορους βιολογικούς δείκτες, συμπεριλαμβανομένου του κυνουρενικού οξέος και της φλεγμονής, και τα συνέκριναν με το πόσο υγιεινή ήταν η διατροφή τους καθώς και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

«Όσοι ακολουθούσαν ανθυγιεινή διατροφή είχαν χαμηλότερα επίπεδα κυνουρενικού οξέος και πιο σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης. Αυτό δείχνει ότι το κυνουρενικό οξύ μπορεί να συμβάλλει στην προστασία από την κατάθλιψη» ανέφεραν.

Το ανθρώπινο σώμα έχει διάφορους τρόπους για να παράγει σημαντικά μόρια και μεταβολίτες που είναι απαραίτητοι για τη διατήρηση της λειτουργίας του.

 

Διαβάστε περισσότερα στο onmed.gr

 

 

Φωτογραφία από Natálie Šteyerová από το Pixabay

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ