Γιόγκα στο γραφείο για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης

Newsroom
Newsroom

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Οι υπάλληλοι γραφείου θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μαθήματα γιόγκα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα αυξανόμενα ποσοστά κατάθλιψης.
 

Ο οργανισμός καλεί επίσης τα στελέχη των εταιρειών να εκπαιδεύονται σε θέματα ψυχικής υγείας προκειμένου να εντοπίζουν τους υπαλλήλους που αντιμετωπίζουν σχετικά προβλήματα και να τους προσφέρουν μαθήματα διαχείρισης του άγχους.

Οι ειδικοί ελπίζουν ότι οι συστάσεις, σε συνεργασία με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, θα συμβάλουν στη μείωση των προβλημάτων ψυχικής υγείας στο χώρο εργασίας.

Μια άλλη σύσταση είναι η εισαγωγή παρεμβάσεων «που στοχεύουν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων στη διαχείριση του άγχους», οι οποίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν εκπαίδευση ενσυνειδητότητας (mindfulness).

Στο χώρο εργασίας θα πρέπει επίσης να υπάρχει δυνατότητα διαλείμματος για σωματικές δραστηριότητες σαν και αυτές που κάνει κάποιος στον ελεύθερο χρόνο του, όπως γυμναστική, περπάτημα ή γιόγκα.

Εάν αυτά δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν σε γραφεία ή άλλα περιβάλλοντα, τότε οι εταιρείες θα πρέπει να βρουν εξωτερικούς χώρους για τη χρήση τους από τους εργαζόμενους, ανέφεραν οι οργανισμοί.

Οι εταιρείες πρέπει να εξετάζουν τον φόρτο εργασίας των εργαζομένων, ώστε να διασφαλίζουν ότι κανείς δεν κινδυνεύει από εξάντληση.

«Ο μεγάλος φόρτος εργασίας αυξάνει τον κίνδυνο παθήσεων ψυχικής υγείας» αναφέρουν οι συντάκτες της ανακοίνωσης.

Για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε «συναισθηματική πίεση», οι εταιρείες θα πρέπει να προσφέρουν «ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις», όπως είναι η ενσυνειδητότητα και η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία. Αυτό θα μπορούσε να «βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της εργασίας», τονίζουν.

Στην ανακοίνωσή που δημοσιεύθηκε σήμερα, υπογραμμίζονται επίσης οι κίνδυνοι για την ψυχική υγεία των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένου του εκφοβισμού και της ψυχολογικής βίας, κατάσταση επίσης γνωστή ως «mobbing» (ηθική παρενόχληση στο χώρο εργασίας).

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το 15% των ανθρώπων που βρίσκονται σε ηλικία εργασίας, έχει κάποια διαταραχή ψυχικής υγείας.

Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο χάνονται 12 δισεκατομμύρια «εργάσιμες ημέρες» σε όλο τον κόσμο λόγω της κατάθλιψης και του άγχους των εργαζομένων.

Το αντίστοιχο κόστος για την παγκόσμια οικονομία λόγω της κατάθλιψης και του άγχους και της επακόλουθης απώλειας της παραγωγικότητας, υπολογίζεται σε 1 τρισεκατομμύριο λίρες!

«Είναι καιρός να επικεντρωθούμε στις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η εργασία στην ψυχική μας υγεία», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Δρ. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

«Η ευημερία του ατόμου είναι αρκετός λόγος για δράση, αλλά η κακή ψυχική υγεία μπορεί επίσης να έχει εξουθενωτική επίδραση στην απόδοση και την παραγωγικότητα ενός ατόμου. Αυτές οι νέες κατευθυντήριες γραμμές μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των προβλημάτων στο χώρο της εργασίας και να προσφέρουν την απαραίτητη προστασία στην ψυχική υγείας και υποστήριξη στους εργαζόμενους».

 

Διαβάστε περισσότερα στο onmed.gr

 

 

Φωτογραφία από StartupStockPhotos από το Pixabay

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ