Η «ευλογιά των πιθήκων» αλλάζει όνομα – Η ανακοίνωση του ΠΟΥ

Newsroom
Newsroom

Ως «mpox» (αντί για monkeypox) θα αναφέρεται πλέον η ευλογιά των πιθήκων σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας

Ως «mpox» (αντί για monkeypox) θα αναφέρεται πλέον η ευλογιά των πιθήκων σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας.

Η αλλαγή αυτή αποφασίστηκε έπειτα από καταγγελίες πως το αρχικό όνομα του ιού στιγματίζει τα κρούσματα και συνδέεται με ρατσιστικές αναφορές.

Όπως ανέφερε ο ΠΟΥ, ο παλιός όρος θα χρησιμοποιείται παράλληλα με τον νέο για ένα χρόνο, προκειμένου να καταργηθεί σταδιακά.

Η χρήση του όρου αποφασίστηκε έπειτα από συζητήσεις μεταξύ εμπειρογνωμόνων, κρατών και της κοινωνίας των πολιτών. 

«Ο νέος όρος μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί στα αγγλικά καθώς και σε άλλες γλώσσες», δήλωσε ο ΠΟΥ.

Σημειώνεται πως η ευλογιά των πιθήκων ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1970 και ονομάστηκε έτσι επειδή ο ιός εντοπίστηκε πρώτα σε πιθήκους που βρίσκονταν σε αιχμαλωσία. 

Ο ΠΟΥ μεταξύ άλλων τόνισε την ανάγκη να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις στο εμπόριο και τα ταξίδια, καθώς και να αποφευχθεί η πρόκληση προσβολής σε οποιαδήποτε πολιτιστική, κοινωνική ή εθνοτική ομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19, ο ΠΟΥ είχε συστήσει να γίνεται αναφορά στις παραλλαγές με τη χρήση γραμμάτων του ελληνικού αλφαβήτου επειδή ήταν εύκολες στην προφορά, χωρίς να στιγματίζουν τα κρούσματα.

Πηγή: Καθημερινή

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ