Η κρίση ... έκοψε το τσιγάρο

Κατερίνα Παντινάκη
Κατερίνα Παντινάκη

Νίκος Τζανάκης: Αύξηση ασθενών στο Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος στο ΠΑΓΝΗ, στα χρόνια της κρίσης

Η οικονομική κρίση ... για κάποιους είχε θετική επίδραση στην Υγεία! Τουλάχιστον αυτό ισχύει στην περίπτωση του καπνίσματος, που για τους χτυπημένους από την κρίση Έλληνες, έμεινε να αποτελεί άλλοτε αναγκαίο κακό κι άλλοτε "πολυτέλεια" που πρέπει να κοπεί. "Μέσα στην κρίση καταγράφηκε αυξημένο ενδιαφέρον στο Ιατρείο διακοπής καπνίσματος του ΠΑΓΝΗ" - είπε στο ΣΚΑΙ Κρήτης 92,1, ο διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ, καθηγητής Νίκος Τζανάκης.

Ο ίδιος εξήγησε ότι η νικοτίνη προκαλεί βιολογική εξάρτηση από την οποία μπορεί να αποδεσμευτεί χωρίς ιατρική βοήθεια μόλις ένα 3-5% των καπνιστών. Μάλιστα περιέγραψε τη νικοτίνη ως ουσία που προκαλεί εξάρτηση κατά ανάλογο τρόπο με σκληρά ναρκωτικά, τονίζοντας ότι η απεξάρτηση είναι εφικτή και επιτυχής όταν δρομολογείται με τη συνδρομή του γιατρού. Όπως ανέφερε ο γιατρός καθοδηγεί σε ό,τι αφορά σε συμπεριφορές κι αν κριθεί σκόπιμο χορηγεί και φαρμακευτική αγωγή προκειμένου να "μπλοκαριστούν" οι υποδοχείς που εισπράττουν και "μεταφράζουν" την προσλήψη νικοτίνης σε ικανοποίηση.

Ο Νίκος Τζανάκης έδωσε έμφαση και στην κοινωνική συνείδηση, τονίζοντας πως αν καταφέρουμε να θεωρηθεί το κάπνισμα "στίγμα", τότε θα έχουμε περισσότερες πιθανότητες, το κοινωνικό σύνολο - είτε ως ενεργός είτε ως παθητικός καπνιστής - να απαλλαγεί από τη βλαβερή αυτή συνήθεια.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος για το 2019 έχει ως θέμα: «Καπνός και Υγεία των Πνευμόνων».

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το κάπνισμα ευθύνεται για τους περισσότερους θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα διεθνώς, ενώ και το παθητικό κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου σε μη καπνιστές.

Στην Ευρώπη το 2018, περίπου 430.000 άτομα πέθαναν από καρκίνο των πνευμόνων, ενώ διαγνώστηκαν περισσότερες από 500.000 νέες περιπτώσεις. Στην Ελλάδα πάνω από 7.000 άτομα χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο λόγω της νόσου.

Το κάπνισμα είναι και η κύρια αιτία της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ). Επιπλέον, επιδεινώνει το άσθμα είτε στους ίδιους τους καπνιστές είτε στους παθητικούς καπνιστές.

Τα παιδιά που εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης λοίμωξης του αναπνευστικού, πνευμονίας και βρογχίτιδας.

Οι βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος πλήττουν κυρίως τους φτωχούς και αποτελούν έναν σημαντικό λόγο για τις ανισότητες που παρουσιάζονται όσον αφορά την υγεία μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, για τον οποίο περισσότερο από το 80% των θανάτων θα συμβούν σε χώρες με χαμηλό ή μέσο εισόδημα έως το 2030.

Το κάπνισμα αποτελεί επίσης μεγάλο οικονομικό βάρος για τον πλανήτη: κάθε χρόνο κοστίζει στα άτομα και στις κυβερνήσεις παραπάνω από 1,400 τρισεκ. δολάρια (1,250 τρισεκ. ευρώ) σε δαπάνες υγείας και σε απώλεια παραγωγικότητας, δηλ. 1,8% του παγκόσμιου Ακαθάριστου Εθνικό Προϊόντος (ΑΕΠ).

Σύμφωνα με την έκθεση, το κάπνισμα βλάπτει επίσης το περιβάλλον. Οι «γόπες» των τσιγάρων αποτελούν τον πιο διαδεδομένο είδος απορρίμματος στον κόσμο και «περιλαμβάνουν περισσότερα από 7.000 τοξικά χημικά προϊόντα που δηλητηριάζουν το περιβάλλον, περιλαμβανομένων και καρκινογόνων ουσιών».

Συνολικά, σχεδόν τα 10 δισεκατομμύρια από τα 15 δισεκατομμύρια τσιγάρα που πωλούνται κάθε μέρα απορρίπτονται στο περιβάλλον, δηλ. δύο στα τρία, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Η καλλιέργεια και η παραγωγή καπνού επίσης ευθύνεται εν μέρει για την αποψίλωση των δασών. Ένα δέντρο χάνεται για κάθε 300 τσιγάρα, υπολογίζουν οι ειδικοί. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει στη διάρκεια του 21ου αιώνα έως και ένα δισεκατομμύριο θανάτους στον κόσμο.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ