Ημέρα Ανοιχτών Ιατρείων Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας

Την Τρίτη, 09 Νοεμβρίου

Με το μήνυμα “Ισότητα στην Παρηγορική Φροντίδα. Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω!” νοσοκομεία από όλη τη χώρα συντονίζονται για 5η συνεχή χρονιά για να γιορτάσουν την Ημέρα  Ανοιχτών Ιατρείων Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας. Φέτος στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιείται συγκέντρωση υπογραφών σε μια επιστολή στήριξης την οποία έχουν ήδη υπογράψει εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας και ασθενών (συνημμένη).

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

“Τα Ιατρεία Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας (ΙΠ&ΠΦ) των δημοσίων νοσοκομείων της χώρας λειτουργούν εδώ και χρόνια χάρη στην επιμονή, την ευαισθησία και την εθελοντική εργασία εξειδικευμένων λειτουργών υγείας. Είναι τα ιατρεία στα οποία ακουμπούν τον πόνο, την αγωνία και συχνά την απελπισία τους οι πάσχοντες από σοβαρό “υποφέρειν”, εκεί που εκατοντάδες συνάνθρωποί μας κάθε χρόνο ξαναβρίσκουν το χαμόγελό τους. Η εμπειρία από την πανδημία  covid 19 ωστόσο μας έδειξε περίτρανα ότι κανένας υγειονομικός θεσμός δεν είναι δυνατόν να στηρίζεται αποκλειστικά στον ηρωϊσμό ακόμη κι όταν αυτός φτάνει στα όρια της αυτοθυσίας” τονίζουν οι υπογράφοντες την επιστολή. Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σημειώνοντας ότι:  “Είναι πλέον επείγουσα εθνική ανάγκη τα Ι.Π.& Π.Φ. να ενταχθούν με πλήρη υποστήριξη στον νέο νομοσχέδιο περί Παρηγορικής Φροντίδας” και  ζητούν την ικανοποίηση αιτημάτων που αφορούν την πλήρη και απρόσκοπτη πρόσβαση σε Θεραπεία Πόνου και Παρηγορική Αγωγή όσων την έχουν ανάγκη, σε κάθε γωνιά της χώρας, μέσα από τα συγκεκριμένα ιατρεία. 

Το Ιατρείο Πόνου του ΠΝΗ συμμετέχει σε αυτήν την καμπάνια. Πρέπει να τονίσουμε ότι λειτούργησε και συνεχίζει να λειτουργεί σε όλη την περίοδο της πανδημίας (αν και με περιορισμούς στην προσέλευση όπως επέβαλαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα). Προσπαθήσαμε  και προσπαθούμε να είμαστε συνεχώς κοντά στους ασθενείς μας που αναζητούν βοήθεια από εμάς. Πρέπει όμως να τονίσουμε και την σημαντική βοήθεια που παρέχουν (στον βαθμό που τους επιτρέπουν και οι άλλες τους δραστηριότητες) στην αντιμετώπιση του πόνου και οι Αναισθησιολόγοι  των νοσοκομείων Ιεράπετρας, Σητείας, Αγίου Νικολάου, Βενιζέλειου  και Χανίων. Αναδεικνύεται λοιπόν και μέσα από τα Ιατρεία Πόνου ο  σημαντικός  και πολύπλευρος ρόλος των Αναισθησιολόγων ( Χειρουργεία- ΜΕΘ – Τμήματα Επειγόντων – Διακομιδές Βαρέων Πασχόντων κ.α) . 

Τέλος επισυνάπτουμε μία χαρακτηριστική επιστολή ασθενούς  του Ιατρείου μας ( τα στοιχεία του  είναι στη διάθεση του Ιατρείου μας) :  

Αν η ευγένεια είχε δουλειά σίγουρα θα εργαζόμουν εδώ. 30 χρόνια φυσιοθεραπευτής λίγες φορές έχω δεί την έκφραση της ευγένειας στο αποκορύφωμα της όπως εδώ. Το Ιατρείο Πόνου είναι η έκφραση της ευγένειας στο αποκορύφωμα της, όπως εδώ. Το Ιατρείο Πόνου είναι η αγαλλίαση του ανθρώπου. Μόνο ο ειλικρινής θαυμασμός μου και ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ, μπορούν να αντιπροσωπεύσουν ελάχιστα αυτά που αισθάνομαι. Ο θεός να σας έχει καλά. Σ.Β. Ηράκλειο

Παρόμοια μηνύματα υπάρχουν από αρκετούς ασθενείς προς τα διάφορα Ιατρεία Πόνου ανά την Ελλάδα

Μπορείτε να συμβάλλετε στην καμπάνια υπογράφοντας κι εσείς την επιστολή στήριξης εδώ.

 Οι ιατροί του Ιατρείου Πόνου του ΠΝΗ

Γ. Φραντζέσκος Διευθυντής ΕΣΥ Αναισθησιολογίας 

Β. Νύκταρη Επίκουρος Καθηγήτρια Αναισθησιολογίας Ιατρικής Σχολής Κρήτης

 

Επικοινωνία για ραντεβού Τρίτη - Πέμπτη – Παρασκευή (8.30- 14.00) στο 2810392615".


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ