Ιωάννα Κοτόρτση: «Η ΧΑΠ αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου παγκοσμίως»

Newsroom
Newsroom

Μία ακόμη δράση προσφοράς από τα διαγνωστικά κέντρα «Κνωσός Διάγνωσις» ενάντια στη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια

Παγκόσμια ημέρα κατά της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας, της γνωστής μας ΧΑΠ η φετινή 16η του Νοέμβρη και τα στατιστικά στοιχεία που προκύπτουν δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού, κυρίως στους καπνιστές.

Με αφορμή την παγκόσμια αυτή ημέρα που τιμάται την τρίτη Τετάρτη κάθε Νοέμβρη η κ. Ιωάννα Κοτόρτση, πνευμονολόγος – φυματιολόγος των «Κνωσός Διάγνωσις» κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και μας μιλά για την αναγκαιότητα όχι μόνο της άμεσης διακοπής του καπνίσματος, αλλά και του τακτικού ελέγχου για την υγεία των πνευμόνων μας.

Όπως σημειώνει η ΧΑΠ, που πλέον αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου παγκοσμίως, είναι μια νόσος που προλαμβάνεται και αντιμετωπίζεται πλην όμως δεν θεραπεύεται πλήρως. Γι’ αυτό θεωρείται μείζονος σημασίας η έγκαιρη διάγνωση η οποία επιτυγχάνεται με τη σπιρομέτρηση, μια εύκολη, ανώδυνη και γρήγορη εξέταση.

Όπως τόνισε η ιατρός, υπολογίζεται σήμερα πως 250.000 με 300.000 καπνιστές στην Ελλάδα είναι αδιάγνωστοι, είτε γιατί δεν παρουσιάζουν συμπτώματα είτε γιατί παραβλέπουν τα συμπτώματά τους.

Στο πλαίσιο της παγκόσμιας Ημέρας κατά της ΧΑΠ, τα "Κνωσός Διάγνωσις" υλοποιούν μια ακόμη δράση ενημερωτικού αλλά και κοινωνικού χαρακτήρα, προτρέποντας τους καπνιστές, άνδρες και γυναίκες να ευαισθητοποιηθούν και να δραστηριοποιηθούν για την υγεία τους. Έτσι, προσφέρουν δωρεάν 20 σπιρομετρήσεις,  που θα διενεργηθούν τη Δευτέρα 21 και την Τρίτη 22 Νοεμβρίου, κατά τις πρωινές ώρες. Προϋπόθεση είναι οι ενδιαφερόμενοι να είναι καπνιστές, ανεξαρτήτως φύλου, και να έχουν συμπληρώσει το 50ο έτος της ηλικίας τους.

Αν θέλετε κι εσείς να κερδίσετε μια δωρεάν σπιρομέτρηση, ακούστε το podcast με τη συνέντευξη της κ. Κοτόρτση, ώστε να ενημερωθείτε για τα τελευταία στατιστικά στοιχεία γύρω από τη ΧΑΠ και να μάθετε πώς γίνεται η εξέταση και στη συνέχεια βρείτε στη σελίδα του Cretalive στο Facebook την αναγγελία του σχετικού διαγωνισμού. Με τη συμμετοχή σας μπαίνετε αυτομάτως στην κλήρωση για τους 20 τυχερούς.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ