Καρκίνος του μαστού: Με ποια φαγητά στην εφηβεία συνδέεται

Newsroom
Newsroom

Η κατανάλωση γρήγορου φαγητού (fast food) συνδέεται συνήθως με θέματα υγείας όπως η αύξηση βάρους, η υπέρταση και το υψηλό σάκχαρο στο αίμα.

Ερευνητές βρήκαν τώρα ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα και αυτά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, πρωτεΐνες και λίπος πρέπειαποφεύγονται από τους έφηβους για να αποφευχθεί ο μελλοντικός κίνδυνος καρκίνου του μαστού.

Σε μια μελέτη σε ποντίκια, ερευνητές από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας (MUSC) αξιολόγησαν το πώς τα προηγμένα τελικά προϊόντα γλυκοζυλίωσης (AGEs) που βρίσκονται κυρίως στο γρήγορο φαγητό συνδέονται με αλλαγές στο στήθος στην εφηβεία, οι οποίες εκδηλώνονται ως αυξημένη πυκνότητα μαστού και κίνδυνο καρκίνου του μαστού στο μέλλον.

Τα AGEs είναι επιβλαβείς πρωτεΐνες ή λιπίδια που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και αντίστασης στην ινσουλίνη. Βρίσκονται σε είδη fast food που μαγειρεύονται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες (ψήσιμο στη σχάρα, τηγάνισμα, τοστ).

Καρκίνος του μαστού: Πώς το fast food στην εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο σε μεγαλύτερη ηλικία

“Τα αυξημένα επίπεδα AGEs συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, ωστόσο, η σημασία τους έχει παραβλεφθεί σε μεγάλο βαθμό λόγω έλλειψης άμεσης σχέσης αιτίας-αποτελέσματος”, αναφέρουν οι ερευνητές.

 

Περισσότερα στο onmed.gr

 

 

 

Φωτογραφία από Marijana από το Pixabay

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ