Κορωνοϊός: Το 40% των νεογνών από θετικές μητέρες κινδυνεύει με νευροαναπτυξιακά προβλήματα

Αναλυτικά οι επιπτώσεις της νόσου Covid-19 από τη μητέρα στο παιδί

Όλο και περισσότερα παιδιά, γεννιούνται πρόωρα από μητέρες θετικές στον κορωνοϊό και παρόλο που είναι πολύ νωρίς για στατιστικά δεδομένα, υπάρχει σαφής τάση προς τον πρόωρο τοκετό. Επίσης παρά το γεγονός ότι τα παιδιά από Covid θετικές μητέρες, στη συντριπτική πλειονότητα γεννιούνται αρνητικά, ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 60% παρουσιάζει αναπνευστικά, νευρολογικά και σιτιστικά προβλήματα, ενώ διερευνάται σε μικρές μελέτες διεθνώς, το αν θα παρουσιάσουν στη συνέχεια της ζωής τους προβλήματα στο νευρικό σύστημα.

Οι διαπιστώσεις ανήκουν στην Παιδίατρο Νεογνολόγο, Δ/ντρια ΕΣΥ, Επιστημονικά Υπεύθυνη της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών της Γ Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Αττικόν» Άννα Δασκαλάκη. Η Διεθνώς Πιστοποιημένη σύμβουλος Γαλουχίας μιλάει στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» για τον σημαντικό ρόλο των νεογνολόγων, με αφορμή το πρόσφατο εξαιρετικά σπάνιο περιστατικό τοκετού διασωληνωμένης γυναίκας στο «Αττικόν».

H αντιμετώπιση της covid θετικής εγκύου μητέρας, όπως αναφέρει η ειδικός, είναι τριμερής και γίνεται από τον λοιμωξιολόγο, τον μαιευτήρα και το νεογνολόγο. «Στην πρόσφατη περίπτωση που πήρε μεγάλη δημοσιότητα και δικαίως, και φυσικά μας συγκίνησε όλους, αντιμετωπίσαμε ένα πολύ πρόωρο τοκετό, σε μαμά με πολύ βαριά συμπτώματα Covid-19, που θα χρειαζόταν διασωλήνωση. Ετέθη λοιπόν από τα άλλα δύο μέρη του συμβουλίου που συγκλήθηκε (λοιμωξιολόγο και μαιευτήρα) το ερώτημα για τον τερματισμό της κύησης πρόωρα, έτσι ώστε η μητέρα να διασωληνωθεί και να μπει στη μονάδα. Όμως αυτό θα σήμαινε μεγάλη επιβάρυνση για το μωρό».

Στο 40% η θνητότητα για νεογνά που γεννιούνται στις 28 εβδομάδες

Γιατί, όπως εξηγεί η κ. Δασκαλάκη, τα μωρά που γεννιούνται στις 28 εβδομάδες κύησης, όπου βρισκόταν η κύηση σε εκείνη τη φάση, κινδυνεύουν από θνητότητα σε ποσοστό 40%. Ενώ από το υπόλοιπο 60% που θα επιβιώσει, το 40% κινδυνεύει από πολλά νευροαναπτυξιακά προβλήματα. «Επίσης υπάρχει παγκόσμια εμπειρία με έγκυες 28-29 εβδομάδων που είχαν βαριά Covid πνευμονία, οι οποίες διασωληνώθηκαν, παρουσίασαν ύφεση, μπόρεσαν και συνέχισαν την κύηση και γέννησαν σε τελειόμηνη ηλικία. Έτσι λοιπόν εισηγηθήκαμε και ευτυχώς εισακουστήκαμε, από τα άλλα δυο μέρη της επιτροπής, την συνέχιση της κύησης, κι έτσι η μητέρα αυτή μεταφέρθηκε διασωληνωμένη και έγκυος στη μονάδα. Λόγω της αγωγής και της μυοχάλασης που λαμβάνει ο διασωληνωμένος ασθενής, τελικά προκλήθηκε τοκετός, ο οποίος δεν μπόρεσε να ανασταλεί και γεννήθηκε το μωρό 29 εβδομάδων, 1300 γραμμάρια». Αυτή η μία εβδομάδα, σύμφωνα με την παιδίατρο βελτίωσε σημαντικά την πρόγνωση του μωρού (σσ: το αν και πόσο καλά θα ζήσει) και τη νευροαναπτυξιακή του εξέλιξη .

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ