Κορωνοϊός: Ανησυχία επιστημόνων για το πόσο ευθύνεται για σπάνιους καρκίνους που εμφανίζονται

Newsroom
Newsroom

Τι καταγράφουν οι γιατροί στις ΗΠΑ

Ανησυχητικά δεδομένα για τον καρκίνο εξετάζουν οι γιατροί στις ΗΠΑ και προσπαθούν να διαπιστώσουν εάν έχουν σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, από το 2021 περίπου, έχουν παρατηρήσει σπάνιους και ασυνήθιστους καρκίνους σε ασθενείς νέους που δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό νόσου. Μάλιστα, πρόκειται για τύπους καρκίνου που συνήθως προσβάλλουν ηλικιωμένους στα 70 και 80 τους χρόνια.

Μεταξύ άλλων ασυνήθιστων που παρατηρούνται είναι πως ασθενείς εμφανίζουν και πολλούς καρκίνους ταυτόχρονα.

Θεωρείται δεδομένο πως η πανδημία ανάγκασε τους ανθρώπους να απομονωθούν και να αναβάλουν μέτρα προληπτικής φροντίδας και ελέγχους, ωστόσο, σύμφωνα με την Daily Mail, οι γιατροί δεν πιστεύουν ότι αυτό είναι ο κύριος παράγοντας εμφάνισης, σπάνιων περιπτώσεων καρκίνου. Αντιθέτως, πιστεύουν ότι μπορεί να ευθύνεται ο κορωνοϊός.

Ο Δρ Κάσουαπ Πατέλ, ογκολόγος από τη Βόρεια Καρολίνα, έχει δει το φαινόμενο από πρώτο χέρι.

Ζευγάρι εμφάνισε τρία είδη καρκίνων 

Είδε έναν ασθενή 40 ετών το 2021, ο οποίος είχε έναν σπάνιο καρκίνο των χοληφόρων πόρων. Πρόκειται για μια ασθένεια που προσβάλλει συνήθως άτομα ηλικίας 70 και 80 ετών.

Στη συνέχεια, πολλοί άλλοι ασθενείς που συνάντησε διαγνώστηκαν με μια σειρά από διαφορετικούς καρκίνους, κάτι που, όπως είπε, δεν έχει ξαναδεί στις δύο δεκαετίες που ασκεί το επάγγελμα του γιατρού.

Ένα ζευγάρι που διερεύνησε, μέσα σε διάστημα 14 μηνών διαγνώστηκαν με τρεις τύπους καρκίνου, παρόλο που δεν είχαν οικογενειακό ιστορικό της νόσου.

Ο άνδρας διαγνώστηκε με έναν σπάνιο χρόνιο καρκίνο του αίματος και του μυελού των οστών, ενώ η σύζυγός του είχε μια καρκινική μάζα στην κοιλιά της που ζύγιζε οκτώμισι κιλά, σύμφωνα με την Washington Post.

Μάλιστα, αρκετοί από τους γείτονές του είχαν επίσης τους ίδιους τύπου καρκίνου.

Τι εκτιμούν οι ειδικοί 

Τα στοιχεία του CDC δείχνουν ότι περισσότεροι άνθρωποι ενημερώνονται τώρα ότι έχουν καρκίνο απ' ό,τι πριν από την πανδημία. Το 2021, το 9,8% των ενηλίκων ανέφεραν ότι τους είχε πει ποτέ γιατρός ότι είχαν καρκίνο. Το 2019, το ποσοστό αυτό των ενηλίκων ήταν 9,5&%.

Όπως αναφέρει η Daily Mail, οι ειδικοί δεν αποκλείουν οριστικά πως παίζουν κάποιο ρόλο και τα εμβόλια, ωστόσο θεωρούν πιο πιθανό να έχει σχέση ο ίδιος ο ιός.

Οι εργαστηριακές δοκιμές δείχνουν ότι οι πρωτεΐνες του κορωνοϊού μπορούν να αφυπνίσουν εκ νέου τα αδρανή καρκινικά κύτταρα και να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξή τους, αυξάνοντας τις πιθανότητες διάγνωσης καρκίνου του μαστού, του στομάχου και του αίματος.

Η έρευνα σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ του Covid και του καρκίνου είναι σχετικά νέα, δεδομένου ότι η πανδημία ξεκίνησε μόλις πριν από τέσσερα χρόνια.

Πηγή: ethnos.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ