Κορωνοϊός και βιταμίνη D: Τι κάνει στο ανοσοποιητικό και τι συμβαίνει αν έχεις ανεπάρκεια

Τι είναι και τι μπορεί να προκαλέσει μια "καταιγίδα κυοτοκίνης"

Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που παίζει κρίσιμο ρόλο σε πολλές ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού.

Η βιταμίνη D είναι ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό έχει κάνει πολλούς να αναρωτιούνται εάν μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του κινδύνου λοίμωξης με τον ιό SARS-CoV-2 (νέος κορονοϊός). Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι το να έχετε υγιή επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα υγιές και μπορεί να προστατεύσει εν γένει από αναπνευστικές ασθένειες.

Αυτό το άρθρο εξηγεί το πώς η βιταμίνη D επηρεάζει την υγεία του ανοσοποιητικού και πώς ένα συμπλήρωμα αυτής της βιταμίνης μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από αναπνευστικές παθήσεις.

Πώς επηρεάζει η βιταμίνη D το ανοσοποιητικό σύστημα

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού σας συστήματος, που είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού σας ενάντια στις λοιμώξεις και τις ασθένειες.

Αυτή η βιταμίνη παίζει κρίσιμο ρόλο στην προώθηση της ανοσολογικής απόκρισης. Έχει αντιφλεγμονώδεις και ανοσορυθμιστικές ιδιότητες και είναι ζωτικής σημασίας για την ενεργοποίηση της άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η βιταμίνη D είναι γνωστό ότι ενισχύει την λειτουργία των ανοσοκυττάρων, συμπεριλαμβανομένων των Τ-κυττάρων και των μακροφάγων, που προστατεύουν το σώμα σας από παθογόνα.

Μάλιστα, είναι τόσο σημαντική βιταμίνη για την ανοσολογική λειτουργία που τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D έχουν συσχετιστεί με αυξημένη ευαισθησία σε λοίμωξη, ασθένειες και διαταραχές που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό. Για παράδειγμα, τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο αναπνευστικών ασθενειών, όπως φυματίωσηάσθμα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), καθώς και ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις του αναπνευστικού. Επιπλέον, η ανεπάρκεια βιταμίνης D έχει συνδεθεί με μειωμένη πνευμονική λειτουργία, η οποία μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του σώματός σας να καταπολεμά αναπνευστικές λοιμώξεις.

Βιταμίνη D: Μπορεί να προστατεύσει από την COVID-19;

Προς το παρόν, δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο COVID-19 και καμία μελέτη δεν έχει διερευνήσει την επίδραση των συμπληρωμάτων βιταμίνης D ή της ανεπάρκειας βιταμίνης D στον κίνδυνο εμφάνισης του νέου κορονοϊού. Ωστόσο, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να βλάψει την ανοσολογική λειτουργία και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης αναπνευστικών ασθενειών.

Επιπλέον, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορούν να ενισχύσουν την ανοσοαπόκριση και να προστατεύσουν από τις αναπνευστικές λοιμώξεις γενικότερα. Τα συμπληρώματα βιταμίνης D έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνουν τη θνησιμότητα σε ηλικιωμένους ενήλικες, οι οποίοι -ως γνωστόν- κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν αναπνευστικές ασθένειες όπως η COVID-19.

Τι είναι και τι μπορεί να προκαλέσει μια "καταιγίδα κυοτοκίνης"

Επιπλέον, η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι γνωστό ότι ενισχύει μια διαδικασία γνωστή ως “καταιγίδα κυτοκίνης”. Οι κυτοκίνες είναι πρωτεΐνες που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος. Μπορούν να έχουν τόσο προφλεγμονώδη όσο και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα και να παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία από λοιμώξεις και ασθένειες.

Ωστόσο, οι κυτοκίνες μπορούν επίσης να προκαλέσουν βλάβη στους ιστούς υπό ορισμένες συνθήκες. Η “καταιγίδα κυτοκίνης” αναφέρεται στην ανεξέλεγκτη απελευθέρωση προ-φλεγμονωδών κυτοκινών ως απόκριση σε λοίμωξη ή άλλους παράγοντες. Αυτή η μη ρυθμιζόμενη και υπερβολική απελευθέρωση κυτοκινών οδηγεί σε σοβαρή βλάβη των ιστών και ενισχύει την εξέλιξη και τη σοβαρότητα της νόσου.

Μάλιστα, αποτελεί σημαντική αιτία ανεπάρκειας πολλαπλών οργάνων και συνδρόμου οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS), καθώς και σημαντικό παράγοντα στην εξέλιξη και τη σοβαρότητα της νόσου COVID-19.

Για παράδειγμα, οι ασθενείς με σοβαρές περιπτώσεις COVID-19 έχει αποδειχθεί ότι απελευθερώνουν μεγάλο αριθμό κυτοκινών, ιδιαίτερα ιντερλευκίνη-1 (IL-1) και ιντερλευκίνη-6 (IL-6).

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D έχει συσχετιστεί με μειωμένη ανοσολογική λειτουργία και μπορεί να ενισχύσει την καταιγίδα κυτοκίνης. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών COVID-19, καθώς και ότι η ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D μπορεί να μειώσει τις επιπλοκές που σχετίζονται με τις καταιγίδες κυτοκίνης και την ανεξέλεγκτη φλεγμονή σε ασθενείς με COVID-19.

Επί του παρόντος, πολλές κλινικές δοκιμές διερευνούν τις επιδράσεις των συμπληρωμάτων βιταμίνης D (σε δόσεις έως 200.000 IU) σε ασθενείς με COVID-19.

Αν και η έρευνα σε αυτόν τον τομέα βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D από μόνη της δεν μπορεί να σας προστατεύσει από την ανάπτυξη του COVID-19. Ωστόσο, η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία σας σε συνολική λοίμωξη και ασθένεια βλάπτοντας την ανοσοποιητική λειτουργία.

Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D, ειδικά ηλικιωμένα άτομα που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρότερες επιπλοκές που σχετίζονται με την COVID-19. Για αυτούς τους λόγους, είναι καλή ιδέα να ζητήσετε από τον γιατρό σας να ελέγξει τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό σας για να διαπιστώσει εάν έχετε ανεπάρκεια.

Ανάλογα με τα επίπεδα στο αίμα σας, ένα συμπλήρωμα με 1.000-4.000 IU μονάδων βιταμίνης D ανά ημέρα είναι συνήθως επαρκές για τους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, εκείνοι με χαμηλά επίπεδα στο αίμα θα απαιτούν συχνά πολύ υψηλότερες δόσεις για να αυξήσουν τα επίπεδα τους στο βέλτιστο εύρος. Αν και οι συστάσεις για το τι αποτελεί το βέλτιστο επίπεδο βιταμίνης D ποικίλλουν, οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι αυτό κυμαίνεται μεταξύ 30 και 60 ng/mL (75-150 nmol / L).

Πηγή: healthline.com

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ