Λαχανίδα (kale): Τα top 5 οφέλη για την υγεία σας

Newsroom
Newsroom

Η λαχανίδα ανήκει στα σταυρανθή λαχανικά, όπως το κλασικό λάχανο, το μπρόκολο και το κουνουπίδι - Έχει μεγάλα, βρώσιμα φύλλα με σκληρό κεντρικό μίσχο.

Η λαχανίδα (kale), γνωστή και σαν “κατσαρό λάχανο”, έχει κατά κανόνα σκούρο πράσινο χρώμα, αλλά μπορείτε να τη βρείτε και σε άλλα χρώματα, όπως το μωβ. Οι άκρες των φύλλων της είναι είτε επίπεδες, είτε σγουρές και μπορεί να καταναλωθεί τόσο ωμή, όσο και ελαφρώς μαγειρεμένη.
 

Λαχανίδα (kale): Διατροφική αξία

Μια μερίδα 80 γραμμαρίων (ωμής) λαχανίδας περιέχει:

    26 θερμίδες
    2,7 γραμμάρια πρωτεΐνης
    1,3 γραμμάρια λίπος
    1,1 γραμμάρια υδατανθράκων
    3,3 γραμμάρια φυτικών ινών
    360 mg καλίου
    104 mg ασβεστίου
    1,36 mg σιδήρου
    96 mcg φυλλικού οξέος
    88 mg βιταμίνης C

Τα 5 κορυφαία οφέλη της λαχανίδας για την υγεία:

1. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Το κατσαρό λάχανο περιέχει τετραπλάσια περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και διπλάσια σε σελήνιο από το σπανάκι, καθώς και θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη Ε και βήτα-καροτίνη. Όλα αυτά είναι σημαντικά για την υποστήριξη ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος.

2. Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία των οστών

Η λαχανίδα περιέχει πολλά από τα μέταλλα που λείπουν από τη σύγχρονη διατροφή μας. Είναι μια καλή πηγή ασβεστίου φυτικής προέλευσης, απαραίτητο για γερά οστά και δόντια και έχει χαμηλά επίπεδα μιας φυσικής ένωσης που ονομάζεται οξαλικό και η οποία καθιστά το ασβέστιο πιο διαθέσιμο για απορρόφηση. Η λαχανίδα είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης Κ, η οποία σύμφωνα με μελέτες συνεργάζεται με τη βιταμίνη D για την υποστήριξη του υγιούς μεταβολισμού των οστών.

3. Μπορεί να προστατεύσει από καρδιακές παθήσεις

Η λαχανίδα περιέχει μια σειρά από θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς, συμπεριλαμβανομένου του καλίου, το οποίο διατηρεί μια υγιή αρτηριακή πίεση. Ένα άλλο όφελος του κατσαρού λάχανου είναι ότι περιέχει ουσίες που προσκολλώνται στα σωματίδια χοληστερόλης, αποβάλλονται μαζί της από τον οργανισμό και έτσι διατηρούν χαμηλά τα επίπεδά της στο αίμα. Μελέτες υποδεικνύουν ότι ακόμα κι αν κάνετε χυμό λαχανίδας ή αν την μαγειρέψετε στον ατμό, θα ωφεληθείτε εξίσου από αυτά τα πλεονεκτήματα.

 

 Περισσότερο στο onmed.gr

 

 

 

 

Φωτογραφία από Leopictures από το Pixabay

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ