Λεγιονέλλα: Το βακτήριο που απειλεί τον τουρισμό

Newsroom
Newsroom

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, κάθε χρόνο πάνω από 1000 ταξιδιώτες που επισκέπτονται την Ελλάδα, αναφέρεται ότι προσβάλλονται από τη Νόσο των Λεγεωνάριων.

Σύμμαχος για τους επαγγελματίες του κλάδου η πρόληψη – Ο επιστημονικός συνεργάτης που θα βοηθήσει να αποφευχθούν τα ενδεχόμενα κρούσματα και να τεκμηριωθεί κάθε νομοθετική απαίτηση

Η Λεγιονέλλα ή Λεγεωνέλλα – όπως είναι περισσότερο γνωστή - είναι ένα βακτήριο το οποίο έχει ταυτοποιηθεί ως το αίτιο της συχνής, αλλά λιγότερο σοβαρής νόσου του «πυρετού Pontiac» και της σοβαρότερης νόσου γνωστής ως «Νόσος των Λεγεωναρίων». Το όνομα της νόσου προέρχεται από την πρώτη καταγεγραμμένη προσβολή μια ομάδας Λεγεωνάριων, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου της Αμερικανικής Λεγεώνας στο ξενοδοχείο Bellevue-Stratford, στη Φιλαδέλφεια, το καλοκαίρι του 1976. Καταγράφηκαν 211 ασθενείς εκ των οποίων οι 35 κατέληξαν. 

Η Νόσος των Λεγεωνάριων

Η Νόσος των Λεγεωνάριων είναι μια βαριά μορφή πνευμονίας (λοίμωξη των πνευμόνων), η οποία οφείλεται στο βακτήριο Λεγιονέλλα (Legionella). Έχει θνητότητα περίπου 5–10%. Δεν νοσούν όλοι όσοι εκτίθενται στη Λεγιονέλλα. Ωστόσο, τα άτομα με υποκείμενες νόσους, οι καπνιστές, καθώς και οι ηλικιωμένοι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν. Γενικά, τα συμπτώματα εκδηλώνονται από δύο έως δέκα ημέρες μετά τη μόλυνση, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν έως και τρεις εβδομάδες αργότερα. Η νόσος ξεκινά συνήθως με πυρετό, ρίγος, κεφαλαλγία και πόνο στους μύς. Στη συνέχεια εμφανίζονται ξηρός βήχας και δυσκολία στην αναπνοή που μπορεί να εξελιχθούν σε βαριά πνευμονία. 

Η Λεγιονέλλα σε τουριστικά καταλύματα

Τα βακτήρια της λεγιονέλλας είναι ευρύτατα διαδεδομένα στη φύση και κυρίως σε συστήματα νερού, όπως στο νερό των λιμνών, των ποταμών και των ακτών τους. Ιδανικός τόπος διαβίωσης του μικροοργανισμού αποτελούν οι ξενοδοχειακές μονάδες, καθώς συχνά αποικίζουν στα συστήματα κυκλοφορίας ζεστού και κρύου νερού, στα ντους, στα spa και στις πισίνες, ιδίως εκείνες όπου το νερό είναι ζεστό και διακινείται.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, κάθε χρόνο πάνω από 1000 ταξιδιώτες που επισκέπτονται την Ελλάδα, αναφέρεται ότι προσβάλλονται από τη Νόσο των Λεγεωνάριων. Το θερμό κλίμα της χώρας μας σε συνδυασμό με την έντονη τουριστική επισκεψιμότητα, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, καθιστά απαραίτητο τον έλεγχο και την ανάληψη μέτρων πρόληψης κατά της νόσου. Άλλωστε η υποχρέωση αυτή προκύπτει και από την ελληνική νομοθεσία.

Ο συνεργάτης - πολύτιμο εργαλείο για κάθε τουριστικό κατάλυμα

Η τεκμηρίωση των μέτρων που έχουν ληφθεί για την εξάλειψη και την αντιμετώπιση κρουσμάτων που οφείλονται στο βακτήριο της Λεγιονέλλας, είναι μια νομοθετική υποχρέωση που έχουν όλα τα τουριστικά καταλύματα. Ο κίνδυνος μπορεί να μειωθεί σημαντικά με την βοήθεια και την επιστημονική υποστήριξη του διαπιστευμένου Εργαστηρίου Αναλύσεων της DIALYNAS S.A. Το επιστημονικό προσωπικό του Εργαστηρίου μπορεί να αναλάβει τον έλεγχο των συστημάτων νερού κάθε ξενοδοχειακής μονάδας, την καθοδήγηση για εφαρμογή κατάλληλων διορθωτικών μέτρων ελέγχου και προφύλαξης στα ταξιδιωτικά καταλύματα, αλλά και την εκτίμηση κινδύνου που απαιτείται για κάθε επιχείρηση. 

Η εμπειρία του Εργαστηρίου Αναλύσεων της DIALYNAS S.A. σε συνδυασμό με την άριστη καθοδήγηση και την ταχύτατη ανταπόκριση, δίνει τη δυνατότητα στους ξενοδόχους της Κρήτης να έχουν έναν συνεργάτη – πολύτιμο εργαλείο απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις και απαιτήσεις για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και της παροχής υψηλά ποιοτικών υπηρεσιών.

Το Εργαστήριο Αναλύσεων της DIALYNAS S.A. είναι διαπιστευμένο από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.) για την δειγματοληψία νερών για μικροβιολογικές δοκιμές, αλλά και για τη δοκιμή ανίχνευσης και καταμέτρησης της Legionella spp (Δοκιμές, Αρ. Πιστ. 985-2).

Περισσότερες πληροφορίες: Εργαστήριο Αναλύσεων DIALYNAS S.A., Θέση Τρούλος Καλλιθέας, Τ.Κ. 71601 – Νέα Αλικαρνασσός, Ηράκλειο Κρήτης, Τηλ. 2810371321, Email: [email protected], www.lab.dialynas.com 

Λεγιονελλα

 

Πηγές:

  1. Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, 2021. Λεγιονέλλωση – Νόσος των Λεγεωνάριων.
  2. World Health Organization, 2022. Legionellosis Fact Sheet.
  3. European Agency for Safety and Health at Work, ISSN 1831-9351. Legionella and Legionnaires’ disease: A policy overview
  4. ΚΥΑ Αριθμ. Γ1(δ)/ ΓΠ οικ. 67322

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ