Λιγότερο αλάτι, περισσότερες ίνες: Οι αναθεωρημένες οδηγίες για τις υγιεινές τροφές

Newsroom
Newsroom

Ο σολομός δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως «υγιεινό» τρόφιμο σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς στις ΗΠΑ, επειδή περιέχει πολλά λιπαρά.

Tα δημητριακά με ζάχαρη όμως, μπορούν να φέρουν την ετικέτα «υγιεινό» στη συσκευασία τους, εάν είναι τσεκαρισμένα συγκεκριμένα κουτάκια που σχετίζονται με μεμονωμένα θρεπτικά συστατικά, παρότι περιέχουν πολλά πρόσθετα σάκχαρα.

Αυτές οι αντιφάσεις έρχονται σε αντίθεση με τη σύγχρονη επιστήμη της διατροφής και την κοινή λογική, γι' αυτό η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι επικαιροποιεί τον όρο «υγιεινό» για να αντικατοπτρίζει μια πραγματικά υγιεινή διατροφή.

Οι νέοι κανονισμοί της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων θα ευθυγραμμίσουν τον χαρακτηρισμό «υγιεινό» με την επιστήμη της διατροφής.

«Η διατροφή είναι το κλειδί για τη βελτίωση της υγείας», δήλωσε ο υπουργός Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών Xavier Becerra. «Τα υγιεινά τρόφιμα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων. Πάρα πολλοί άνθρωποι όμως, δεν γνωρίζουν τι σημαίνει υγιεινό τρόφιμο. Η κίνηση της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων θα βοηθήσει στην εκπαίδευση περισσότερων Αμερικανών για τη βελτίωση της υγείας, την αντιμετώπιση των ανισοτήτων στην υγεία και τη διάσωση ζωών».

Πάνω από το 80% των Αμερικανών δεν τρώνε αρκετά λαχανικά, φρούτα και γαλακτοκομικά, αλλά καταναλώνουν ανθυγιεινές ποσότητες πρόσθετων σακχάρων, κορεσμένων λιπαρών και αλατιού, ανέφερε ο οργανισμός.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων όρισε για πρώτη φορά τι είναι «υγιεινό» το 1994, αλλά βασίστηκε για τη χρήση του όρου αποκλειστικά σε μεμονωμένα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται σε κάθε προϊόν.

Η επιστήμη της διατροφής έχει εξελιχθεί από τότε. Πλέον οι διατροφολόγοι επικεντρώνονται στο συνολικό διατροφικό πρότυπο ενός ατόμου, δίνοντας έμφαση στην κατανάλωση τροφών με θρεπτικά συστατικά όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως.

 

Διαβάστε περισσότερα στο onmed.gr

 

Φωτογραφία από Bruno /Germany από το Pixabay

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ