Μέλι και κανέλα: Ένας υγιεινός διατροφικός συνδυασμός

Είναι σημαντικό να επιλέγετε αγνό, μη επεξεργασμένο μέλι και να μην το βράζετε μαζί με άλλα υλικά

Τόσο το μέλι όσο και η κανέλα έχουν πολλά οφέλη για την ανθρώπινη υγεία. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ροφήματα, γλυκά ή όπου αλλού επιθυμείτε για να απολαύσετε τις υγιεινές τους ιδιότητες.

Είναι σημαντικό να επιλέγετε αγνό, μη επεξεργασμένο μέλι και να μην το βράζετε μαζί με άλλα υλικά, ούτε να το βάζετε στον φούρνο μικροκυμάτων. Το μέλι δεν χάνει όμως τη θρεπτική του αξία όταν το ανακατεύετε με ζεστό νερό.

Καλό είναι επίσης να επιλέγετε κανέλα Κεϋλάνης, η οποία περιέχει σημαντικά χαμηλότερες ποσότητες κουμαρίνης, ουσία που μπορεί να αποδειχθεί τοξική για το συκώτι σε μεγάλες δόσεις.

Δείτε τα οφέλη από την χρήση μελιού και κανέλας στη διατροφή μας:

*Σύμφωνα με την Αμερικανική Βιβλιοθήκη Ιατρικής, η κανέλα βοηθά να αντιμετωπιστούν οι μυϊκοί σπασμοί, η τάση προς έμετο, η διάρροια, το κρυολόγημα και τα προβλήματα στύσης.

*Σύμφωνα με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Diabetes UK, η κανέλα μπορεί να βοηθήσει στην αποτελεσματικότερη διαχείριση του διαβήτη τύπου 1 και του διαβήτη τύπου 2.

*Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Υγείας, η κιναμμωμαλδεΰδη της κανέλας μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση λοιμώξεων από βακτήρια και μύκητες. Μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ και δημοσιεύθηκε το 2010 στην επιθεώρηση FASEB Journal κατέδειξε ότι το μέλι έχει την ιδιότητα να καταπολεμά τα βακτήρια κι έτσι μπορεί να προστατεύσει από ευρύ φάσμα λοιμώξεων.

*Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ διαπίστωσαν ότι ένα συστατικό της κανέλας (CEppt) μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ.

*Νευρολόγος από το Ιατρικό Κέντρο του αμερικανικού Πανεπιστημίου Rush υποστηρίζει ότι η κανέλα μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική και για τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, καθώς βοηθά να επιβραδυνθεί η εξέλιξη της νόσου.

*Μελέτη από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια κατέδειξε ότι η κανέλα βοηθά τον οργανισμό να διαχειριστεί πιο αποτελεσματικά την κατανάλωση λιπαρών.

*Μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση British Medical Journal κατέδειξε ότι το μέλι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

*Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ίδιο επιστημονικό περιοδικό έδειξε επίσης ότι το μέλι μειώνει τη διάρκεια των συμπτωμάτων σε μικρά παιδιά με βακτηριακή γαστρεντερίτιδα.

*Το μέλι είναι ιδανικό για την καταπολέμηση του βήχα ακόμη και στα πολύ μικρά παιδιά, θεωρία που επιβεβαιώνεται από μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Pediatrics.

 

Πηγή: onmed.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ