Νέο τεστ αίματος ανιχνεύει με ακρίβεια 90% τον καρκίνο του στομάχου

Newsroom
Newsroom

Η νέα εξέταση αίματος αναπτύχθηκε με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.

Ερευνητές στην Κίνα ανέπτυξαν μια απλή εξέταση αίματος που μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του στομάχουΑυτή η πολλά υποσχόμενη εξέταση έχει ποσοστό ακρίβειας 90%, σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα. Η ανακάλυψη αυτή έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στον προσυμπτωματικό έλεγχο του γαστρικού καρκίνου και να σώσει αμέτρητες ζωές. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη καθώς ο καρκίνος του στομάχου είναι ο πέμπτος πιο συχνός καρκίνος στον κόσμο και η τέταρτη κύρια αιτία θανάτων που σχετίζονται με τον καρκίνο.

Οι Κινέζοι επιστήμονες ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο για την ανίχνευση DNA χωρίς κύτταρα (cFDNA), το οποίο προέρχεται τόσο από υγιή όσο και από καρκινικά κύτταρα. Το cfDNA βρίσκεται στην κυκλοφορία του αίματος και απελευθερώνεται μέσω κυτταρικού θανάτου και ενεργών μηχανισμών έκκρισης.

Η μελέτη υπογραμμίζει το γεγονός ότι πάνω από το 80% των περιπτώσεων γαστρικού καρκίνου στην Κίνα διαγιγνώσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Κατά συνέπεια, το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης παραμένει κάτω από 30%. Ωστόσο, οι ερευνητές τονίζουν ότι η έγκαιρη ανίχνευση μπορεί να βελτιώσει δραματικά τα αποτελέσματα, με τα ποσοστά επιβίωσης να ξεπερνούν το 90% σε ορισμένες περιπτώσεις.

Επί του παρόντος, η διάγνωση βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε ενδοσκοπήσεις και δείκτες ορού. Οι ενδοσκοπήσεις, αν και αποτελεσματικές, μπορεί να είναι άβολες για τους ασθενείς και να έχουν πιθανές επιπλοκές. Οι δείκτες ορού, από την άλλη πλευρά, έχουν ποσοστό ανίχνευσης μόνο 20%. Οι ερευνητές προσπάθησαν να αναπτύξουν μια πιο ακριβή και φιλική προς τον ασθενή μέθοδο προσυμπτωματικού ελέγχου, στοχεύοντας σε ποσοστό ακρίβειας 90%.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε αλγόριθμους που ήταν εναρμονισμένοι με την τεχνική cfMeDIP (ανοσοκαθίζηση μεθυλιωμένου DNA χωρίς κύτταρα). Αυτή η τεχνική επιτρέπει την ανίχνευση θραυσμάτων DNA και διευκολύνει την ανάπτυξη ενός μοντέλου ανίχνευσης που προσδιορίζει 21 βιοδείκτες μεθυλίωσης οι οποίοι είναι συγκεκριμένοι για τον καρκίνο του στομάχου. Στη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 150 ασθενείς με γαστρικό καρκίνο και 100 υγιείς εθελοντές, η νέα εξέταση αίματος ανίχνευσε τον καρκίνο του στομάχου με 88,38% ευαισθησία και 94,23% ειδικότητα.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι ερευνητές δεν παρατήρησαν σημαντικές διαφορές στις συγκεντρώσεις cfDNA σε διάφορες ηλικιακές ομάδες. Η ομάδα επικύρωσε περαιτέρω τα μοντέλα της χρησιμοποιώντας το δημόσιο σύνολο δεδομένων The Cancer Genome Atlas. Αυτό επέτρεψε στο μοντέλο να διαφοροποιήσει μεταξύ όγκου και φυσιολογικών δειγμάτων με βάση τις γονιδιακές εκφράσεις και τη μεθυλίωση 21 γονιδίων, αποδεικνύοντας αποτελεσματικό σε πολλούς τύπους όγκων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή η μελέτη είναι πολύ σημαντική για τη γνώση της βιολογίας του όγκου και θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάπτυξη διαγνωστικών και προγνωστικών εργαλείων για τον καρκίνο του στομάχου.

ΠΗΓΗ: Interesting Engineering

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ