Το νοσοκομείο που μείωσε δραστικά τον χρόνο αναμονής στα πρωινά εξωτερικά ιατρεία

Newsroom
Newsroom

Πώς συνέβαλε η αξιοποίηση ενός υφιστάμενου ηλεκτρονικού συστήματος

Κάτι εξαιρετικά σημαντικό φαίνεται πως έχει επιτύχει το τελευταίο χρονικό διάστημα το νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" στην Αθήνα καθώς έχει ... καταργήσει τις αναμονές στα πρωινά εξωτερικά ιατρεία. Σύμφωνα με ό,τι ίσχυε έως σήμερα – διαδικασία που ακολουθείται και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας – για την εξυπηρέτηση στα εξωτερικά ιατρεία το πρωί, ο πολίτης που είχε προγραμματισμένο ραντεβού έπρεπε πρώτα να περάσει από ένα γκισέ για να του κόψουν μια μηδενική απόδειξη, με σκοπό την καταγραφή του. Έπειτα, μπορούσε να πάει στο τμήμα ή την κλινική που είχε το ραντεβού. Πριν, όμως, πάει για να εξεταστεί, η ουρά για αυτή τη μηδενική απόδειξη μπορεί να ξεπερνούσε τα 50 άτομα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ώρα που χρειαζόταν να περιμένει. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πρωινά εξωτερικά ιατρεία στο ΕΣΥ είναι δωρεάν. Παρ’ όλα αυτά απαιτούν και αυτά ραντεβού, όπως και τα απογευματινά που είναι επί πληρωμή.

Η διοίκηση του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας έψαξε πώς μπορεί να μειώσει την αναμονή στα εξωτερικά ιατρεία και αξιοποίησε μια έτοιμη εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ για τα εξωτερικά ιατρεία. Διασυνδέοντας τα πληροφοριακά συστήματα έβαλε τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών. Σήμερα, όποιος έχει ραντεβού στα πρωινά εξωτερικά ιατρεία του Ευαγγελισμού, πηγαίνει απευθείας στην κλινική και το ιατρείο (πχ χειρουργική), χωρίς να απαιτείται να περάσει πρώτα από κάποιο κεντρικό σημείο. Εκεί, η νοσηλεύτρια έχοντας στον υπολογιστή όλα τα στοιχεία επιβεβαιώνει την παρουσία του πολίτη στο ραντεβού, μια διαδικασία που δεν απαιτεί παρά ελάχιστο χρόνο, σύμφωνα με τις πληροφορίες.

Η ουρά για το πρώτο στάδιο των πρωινών εξωτερικών ιατρείων στις 4/10. Τη φωτογραφία δημοσίευσε ο διοικητής του Ευαγγελισμού

Το νέο σύστημα των εξωτερικών ιατρείων ξεκίνησε πριν από ένα μήνα και τα αποτελέσματα είναι θεαματικά στη μείωση των αναμονών, όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες που δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο διοικητής του Ευαγγελισμού, Αναστάσιος Γρηγορόπουλος. Ο…μηδενισμός των αναμονών αποκτά μεγαλύτερη αξία για τον Ευαγγελισμό που δέχεται έναν τεράστιο όγκο ασθενών. Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, το νέο σύστημα των εξωτερικών ιατρείων έχει εφαρμοστεί στο 70% των ιατρείων και αναμένεται να εφαρμόζεται σε όλο το νοσηλευτικό ίδρυμα έως τις 10 Δεκεμβρίου.

Η εικόνα στις 22/11, μετά την εφαρμογή του νέου ηλεκτρονικού συστήματος

Υπενθυμίζεται πως η ψηφιοποίηση του ΕΣΥ βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας. Ο Ψηφιακός Φάκελος Ασθενούς αποτελεί ένα «στοίχημα», η επίτευξη του οποίου θα προσφέρει - όπως εκτιμάται -  σημαντικά δεδομένα για την υγεία των πολιτών ενώ θα διευκολύνει κάθε ασθενή στις διάφορες υπηρεσίες υγείας.

Κεντρική φωτογραφία αρχείου via Eurokinissi

Πηγή: ygeiamou.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ