Νόσος Alzheimer: "Η αρρώστια δεν είναι ντροπή"

Νόσος Alzheimer: "Η αρρώστια δεν είναι ντροπή"

Για "μάστιγα του 21ου αιώνα" έκανε λόγο η κα. Ιωάννα Κορτσιδάκη στο Livetalks

Η Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ τιμάται κάθε χρόνο στις 21 Σεπτεμβρίου. Το Livetalks φιλοξένησε την κ. Ιωάννα Κορτσιδάκη, πρόεδρο της Εταιρείας Νόσου Alzheimer Ηρακλείου «Αλληλεγγύη», η οποία μίλησε για “μάστιγα του 21ου αιώνα”.

Τα στοιχεία που παρέθεσε είναι πολύ ενδιαφέροντα:

-Ένας στους πέντε ανθρώπους πάνω από τα 80 νοσεί από κάποια μορφή άνοιας

Στη χώρα μας, περίπου 200.000 άνθρωποι πάσχουν από τη νόσο Alzheimer, αριθμός οποίος αναμένεται να αυξηθεί δραματικά, διότι δραματική είναι και η αύξηση του αριθμού των ηλικιωμένων της Ελλάδας, σε μία χώρα που ούτως ή άλλως γερνά.

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά, ανησυχητικά σημάδια που πρέπει να μας βάλουν σε σκέψεις είναι όταν ένα άτομο του οικείου περιβάλλοντός μας ξεχνά πρόσφατα γεγονότα, δεν θυμάται τι έκανε χθες μέχρι και που έβαλε το... κινητό (μερικά λεπτά πριν), ενώ έχει διαυγή μνήμη όταν φέρνει στο μυαλό του περιστατικά του μακρινού παρελθόντος.

κορτσιδάκης

“Στην άνοια, στη νόσο Alzheimer, είναι δύο τα θύματα: ο ασθενής και το περιβάλλον, η οικογένεια που νιώθει να χάνεται το έδαφος κάτω από τα πόδια της. Διότι δεν είναι ο άνθρωπός τους, είναι ένα άλλο πρόσωπο, άρρωστο” υπογράμμισε η κ. Κορτσιδάκη, τονίζοντας ωστόσο πως “η αρρώστια δεν είναι ντροπή”.

Αναφερόμενη στις σπουδαίες δράσεις της Εταιρείας Νόσου Alzheimer Ηρακλείου «Αλληλεγγύη», η κ. Κορτσιδάκη επέλεξε να κλείσει ιδανικά, με ένα αισιόδοξο μήνυμα: Η άνοια δίνει τη δυνατότητα στους οικείους ενός πάσχοντα να αναπτύξουν τα καλύτερά τους αισθήματα, με την υπομονή, την καρτερικότητα και την αγάπη που θα (χρειαστεί να) δείξει.

“Μέσα από την στενοχώρια αυτή βγαίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, διότι καλλιεργούμαστε και προσφέρουμε τα καλύτερά μας αισθήματα, τον καλύτερο εαυτό μας” κατέληξε η κ. Κορτσιδάκη.

 

Ακούστε το ηχητικό απόσπασμα:

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ