Ο ρόλος της βιταμίνης D στη γυμναστική σας

Ο ρόλος της βιταμίνης D στη γυμναστική σας

Η βασική δράση της βιταμίνης D είναι η αύξηση των επιπέδων του ασβεστίου στο αίμα

Όλες οι βιταμίνες είναι απαραίτητες ιδιαίτερα όταν γυμνάζεται κανείς, αλλά από όλες η βιταμίνη D είναι αυτή που μπορεί να αυξήσει τις αθλητικές αποδόσεις και επιδόσεις σας, καθώς συμβάλλει στην αύξηση της μυϊκής μάζας και στην αποκατάσταση του μυϊκού συστήματος μετά την άσκηση.

Η βασική δράση της βιταμίνης D είναι η αύξηση των επιπέδων του ασβεστίου στο αίμα.

Αυτό το κάνει προωθώντας την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου από το έντερο και την απελευθέρωσή τους από τα οστά.

Σχετικά με τις μορφές της βιταμίνης D, η D2 βρίσκεται σε φυτικές πηγές και εισέρχεται στον οργανισμό μόνο μέσω της διατροφής, ενώ η πιο ισχυρή που είναι η D3 παράγεται από την ηλιακή ακτινοβολία, από ζωικά προϊόντα ή υπάρχει σε συμπληρώματα διατροφής.

Είναι αυτή που μετατρέπεται πιο εύκολα στην ενεργή μορφή της βιταμίνης D.

Αν και διευκρινίστηκε ο τρόπος που “δουλεύει” η βιταμίνη D, δείτε εδώ τι ρόλο παίζει στη γυμναστική σας.

Συμβάλλει στην αύξηση της μυϊκής μάζας

Η δραστική μορφή της βιταμίνης D δεσμεύεται στους υποδοχείς που βρίσκονται στις μεμβράνες των μυϊκών κυττάρων και στους πυρήνες τους.

Ταυτόχρονα αυτοί οι υποδοχείς είναι υπεύθυνοι για τον μυϊκό όγκο και τη δύναμη και δεν μπορούν να αλλάξουν.

Όταν δεσμεύεται σε αυτούς τους υποδοχείς η βιταμίνη D, ενισχύεται η συστολή των μυών και η σύνθεση των πρωτεϊνών.

Αν και δεν μπορούν να αλλάξουν αυτοί οι υποδοχείς στον οργανισμό σας, εξασφαλίζοντας ότι τα επίπεδα σε βιταμίνη D είναι επαρκή, μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι οι υποδοχείς της βιταμίνης D ενεργοποιούνται στον βέλτιστο βαθμό για τη λειτουργία των μυών σας, τη δύναμη και την ανάπτυξή τους.

Αυξάνει τις αθλητικές επιδόσεις

Ίσως να έχετε αναρωτηθεί γιατί τα γάλατα που κυκλοφορούν στο εμπόριο εμπλουτίζονται συχνά με βιταμίνη D και όχι με κάποιο άλλο στοιχείο.

Ο λόγος είναι ότι το ασβέστιο είναι απαραίτητο για να έχετε δυνατά οστά, αλλά χωρίς τη βιταμίνη D θα ήταν άχρηστο.

Αυτό συμβαίνει επειδή η βιταμίνη D ρυθμίζει την απορρόφηση του ασβεστίου από τα τρόφιμα και τα συμπληρώματα διατροφής και το μεταφέρει στα οστά.

Η βιταμίνη D βοηθά τα μυϊκά κύτταρα να απελευθερώσουν το ασβέστιο με πιο αποτελεσματικό τρόπο την ώρα που οι μύες συστέλλονται.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει τους μύες σας σε ταχύτερες και πιο δυνατές συστολές, κάτι που σημαίνει ότι μπορείτε να αποδώσετε καλύτερα σε οποιαδήποτε προσπάθεια.

Αν τρέχετε μπορείτε να τρέξετε γρηγορότερα, αν σηκώνετε βάρη μπορείτε να σηκώσετε περισσότερα, να κάνετε πετάλι γρηγορότερα αν ποδηλατείτε κ.ο.κ.

Να θυμάστε πως όταν υπάρχει έλλειψη βιταμίνης D μόνο ένα 10-15% του ασβεστίου απορροφάται από το σώμα.

Συμβάλλει στην αποκατάσταση των μυών μετά την προπόνηση

Κατά την αποθεραπεία η βιταμίνη D καταστέλλει τη μυοστατίνη.

Η μυοστατίνη είναι μια πρωτεΐνη που δρα στα μυϊκά κύτταρα για να αναστείλει την ανάπτυξή τους.

Σύμφωνα με μελέτες, η βιταμίνη D όταν λαμβάνεται ως συμπλήρωμα, μειώνει τον θάνατο των μυϊκών κυττάρων και ελαττώνει τα επίπεδα της φλεγμονής που δημιουργείται κατά τη σωματική άσκηση, μια διαδικασία απαραίτητη για την κυτταρική επιδιόρθωση του μυϊκού ιστού.

 

Πηγή: y-o.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ