Οι εκδρομείς φέρνουν τον κορωνοϊό στα αστικά κέντρα

Οι τελευταίες μέρες του Αυγούστου, θα αποτελέσουν βάση για τους ειδικούς επιδημιολόγους προκειμένου να αποφασίσουν αν θα τεθεί σε ισχύ η γενικευμένη και καθολική χρήση μάσκας.

Αλματώδης είναι η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας αφού μετά το «μαύρο» ρεκόρ της Κυριακής, καταγράφηκαν χτες 170 νέες μολύνσεις από τον κορωνοϊό (Δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ).

Η Αττική είναι ανάμεσα στις περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα, καθώς εχθές ένα στα δύο των κρουσμάτων εντοπίστηκε εκεί.

Κηφισιά, Γλυφάδα, Βούλα Βουλιαγμένη είναι οι τέσσερις περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα και έχουν το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νοσούντες είναι εκδρομείς του Αυγούστου οι οποίοι ταξίδεψαν σε νησιά των Κυκλάδων, όπως Μύκονος και Πάρος, αλλά και στην Χαλκιδική, κόλλησαν τον ιό και στη συνέχεια επέστρεψαν στην Αθήνα με αυτόν.

Πρόκειται κυρίως για όσους επέλεξαν να ταξιδέψουν σε περιοχές αυξημένης επικινδυνότητας.

Οι τελευταίες μέρες του Αυγούστου, θα αποτελέσουν βάση για τους ειδικούς επιδημιολόγους προκειμένου να αποφασίσουν αν θα τεθεί σε ισχύ η γενικευμένη και καθολική χρήση μάσκας.

Αν η χώρα ξεπεράσει το φράγμα των 300 κρουσμάτων, τότε δεν αποκλείεται να αποφασιστούν σε νέα μέτρα.

«Αγριεύει» η κατάσταση και επιστρατεύονται Τσιόδρας και Χαρδαλιάς

Την ίδια ώρα σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες οι αρχές με τον κορωνοϊό να «καλπάζει» στη χώρα μας και τα κρούσματα να αυξάνονται ραγδαία μέρα με τη μέρα.

Ως αποτέλεσμα η κυβέρνηση αναγκάζεται σε καθημερινή πλέον βάση να επιβάλει αυστηρά μέτρα σε ολοένα και περισσότερες περιοχές, με πιο ηχηρό από όλα τα «καμπανάκια» να αποτελεί η επιστροφή της ενημέρωσης για την πορεία του φονικού από τον Σωτήρη Τσιόδρα και τον Νίκο Χαρδαλιά.

Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει άλλωστε τη φράση που όλο νόημα είχε διατυπώσει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας στην τηλεοπτική ενημέρωση της 26ης Μαΐου, όταν αποχαιρετούσε -προσωρινά- της τηλεοπτικές ενημερώσεις. «Αν μας ξαναδείτε να κάνουμε ξανά καθημερινά ενημέρωση με τον κ. Τσιόδρα, αυτό θα σημαίνει ότι τα πράγματα θα έχουν δυσκολέψει ξανά» είχε πει. Και αν στις 4 Αυγούστου, όταν οι δύο τους εμφανίστηκαν και πάλι στις οθόνες μας, ο κ. Χαρδαλιάς έσπευσε να μας καθησυχάσει πως επρόκειτο για μια και μοναδική «εμφάνιση» και δεν θα πρέπει να ανησυχούμε, αυτή τη φορά το δίδυμο που «σημάδεψε» τη «μάχη» της χώρας μας με τον κορωνοϊό επέστρεψε για τα καλά. Το ίδιο και η ανησυχία μας.

Όλα αυτά ενώ τα κρούσματα στη χώρα μας παραμένουν σταθερά πάνω από 200. Το σερί των έξι συνεχόμενων ημερών με τα κρούσματα πάνω από το «ψυχολογικό» όριο των 200 έσπασε σήμερα Δευτέρα, όπως είχε σπάσει και την προηγούμενη Δευτέρα. Ωστόσο οι αρχές της χώρας μας σε καμία περίπτωση δεν εφησυχάζουν και περιμένουν τις επόμενες ημέρες για να κριθεί εάν τα ήδη υπάρχοντα μέτρα αρκούν ή θα χρειαστεί η επιβολή νέων, ακόμα πιο αυστηρών, ίσως και σε επίπεδο εθνικό.

Σε κάθε περίπτωση οι επιστήμονες δείχνουν προς την 1η Αυγούστου, ως την ημερομηνία κλειδί που φέρει αρκετές εξελίξεις στη χώρα μας. Αυτή είναι -μεταξύ άλλων- και η ημερομηνία, κατά την οποία θα κριθεί αν τα σχολεία θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου ή μια εβδομάδα αργότερα, δηλαδή στις 14 του ίδιου μήνα. Ωστόσο η 1η Αυγούστου αποτελεί «ορόσημο» και για άλλους λόγους. Σύμφωνα με όσα είπε ο καθηγητής Ιατρικής Σχολής Επιστημών Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, «τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρχουν ψηλά νούμερα λόγω της χαλάρωσης, των γλεντιών και των συναθροίσεων αλλά από 1η Σεπτέμβρη θα έχουν περάσει και 15 μέρες που είναι κρίσιμες. Εκεί θα έχουμε τα καλά ή τα κακά νέα από τα μέτρα που έχουν ληφθεί μετά τις 15 Αυγούστου».

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Υγείας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Γενεύης, θεωρεί ημερομηνία «κλειδί» την 29η Αυγούστου, κατά την οποία αναμένεται η χώρα μας να έχει πάνω από 300 ημερήσια κρούσματα, καθώς και να σπάσει το φράγμα των 10.000 συνολικά. Μάλιστα το εν λόγω αρνητικό «ορόσημο» δεν αποκλείεται να έρθει και μια μέρα νωρίτερα, στις 28.

Πρόκειται λοιπόν για μια εξέλιξη, η οποία εφόσον επαληθευτεί ενδέχεται να φέρει τα πάνω κάτω σε όσα σχεδιάζει η κυβέρνηση. Ενδεικτικά τα όσα είπε ο κ. Γώγος, μιλώντας στον Alpha, όπου υπογράμμισε πως θα ήταν πολύ σημαντικό να μην φτάσουμε πάνω από 300 κρούσματα «γιατί η συνεχής αύξηση μερικές φορές επηρεάζει την μεταδοτικότητα σε εκθετικό βαθμό γιατί τα 300 μπορούν εύκολα να γίνουν 400 και 500».

Από την πλευρά του και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής για τον κορωνοϊό, Νίκος Σύψας, έδειξε προς τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου αναφορικά με οποιαδήποτε εξέλιξη στη μάχη της χώρας μας με τον φονικό ιό. Ο κ. Σύψας στάθηκε στο γεγονός πως μέχρι τέλος Αυγούστου θα συνεχίζεται η πίεση στο σύστημα γιατί υπήρχε ο Δεκαπενταύγουστος, συνωστισμοί, εστίες σε τουριστικές περιοχές, και ο κόσμος επιστρέφει στις εστίες του.

«Περιμένουμε με μεγάλη ανησυχία να δούμε τι θα γίνει μέχρι τέλη Αυγούστου, αλλά πιστεύουμε ότι θα υπάρχει σταδιακή αποκλιμάκωση το Σεπτέμβριο γιατί θα εφαρμόζουμε τα μέτρα και θα κλείσουν οι τουριστικές περιοχές» ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΙ. «Είμαι βέβαιος ότι θα δούμε πολλά κρούσματα, αλλά είναι παρήγορο ότι δεν έχουμε εκθετική αύξηση, δηλαδή να έχουμε καθημερινό διπλασιασμό των κρουσμάτων» κατέληξε.

Ακόμα ένας επιστήμονας, ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, εξήγησε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, πως θα πρέπει να περιμένουμε ως το τέλος της εβδομάδας, ήτοι τις 30 Αυγούστου, για να δούμε τον αντίκτυπο των μέτρων που ελήφθησαν.

«Θα πρέπει να δούμε πώς θα κινηθεί» είπε και αναφέρθηκε σε νέα, πιθανά μέτρα που μπορεί να τεθούν σε ισχύ.

Εξετάζονται νέα μέτρα, όμως όχι γενικό lockdown

Πάντως, όσο και αν αυξάνονται τα κρούσματα και η διασπορά στη χώρα μας, άπαντες τόσο στο κυβερνητικό, όσο και στο επιστημονικό επιτελείο αποκλείουν κατηγορηματικά ένα νέο lockdown.

«Δεν υπάρχει περίπτωση γενικευμένου lockdown» ξεκαθάρισε για μια ακόμα φορά ο κ. Σύψας, συμπληρώνοντας πως «η στρατηγική είναι στοχευμένα μέτρα σε περιοχές, δραστηριότητες και δίκτυα που διασπείρουν τον ίο. Αυτή είναι η στρατηγική, και αυτή θα συνεχίσουμε».

Από την άλλη πλευρά ο κ. Μαγιορκίνης έκανε λόγο για μείωση πυκνότητας σε διάφορα μαγαζιά, για μείωση πυκνότητας στα μέσα μεταφοράς, καθώς και για επιτήρηση, πιο σκληρή και πιο αυστηρή, των μέτρων που έχουν ήδη επιβληθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το MEGA, τα μέτρα που εξετάζονται είναι η υποχρεωτική χρήση της μάσκας παντού, η μείωση επιβατών σε ΜΜΜ και πελατών στην εστίαση, καθώς και υποχρεωτικό τεστ για τους καλεσμένους σε κοινωνικές εκδηλώσεις.

Πηγή: in.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ