Οι γυναίκες αναπτύσσουν περισσότερα αντισώματα από τους άνδρες

Τα αποτελέσματα της εν εξελίξει μελέτης που διεξάγει η Θεραπευτική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ

Υψηλότερο επίπεδο παραγωγής αντισωμάτων έναντι της COVID-19 παρατηρείται στις γυναίκες που εμβολιάζονται έναντι των ανδρών, ενώ και στα δύο φύλα η παραγωγή αντισωμάτων μειώνεται όσο αυξάνεται η ηλικία. Για τα άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω, η δεύτερη δόση του εμβολίου κρίνεται απαραίτητη και δεν δικαιολογείται καμία χαλάρωση των μέτρων προστασίας έως ότου αυτή χορηγηθεί και επιπρόσθετα περάσει ένα διάστημα τουλάχιστον επτά ημερών προκειμένου να επιτευχθεί η ύψιστη προστασία που παρέχουν τα εμβόλια.

Αυτά είναι ορισμένα από τα νέα αποτελέσματα της εν εξελίξει μελέτης που διεξάγει η Θεραπευτική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ σε υγειονομικούς και πολίτες που εμβολιάζονται στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα». Η μελέτη, που θα διαρκέσει 18 μήνες, εξετάζει την παραγωγή των εξουδετερωτικών αντισωμάτων αλλά και των αντισωμάτων έναντι της περιοχής RBD της πρωτεΐνης-ακίδας μέσω της οποίας ο ιός επιμολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα και προκαλεί τη νόσο COVID-19 σε εμβολιασμένα άτομα.

Εως τώρα στη μελέτη έχουν ενταχθεί 367 εθελοντές, και συγκεκριμένα 255 υγειονομικοί ηλικίας 25 έως 67 ετών και 112 πολίτες ηλικίας άνω των 80 ετών. Από τους συμμετέχοντες το 9% βρέθηκε θετικό σε εξουδετερωτικά αντισώματα ήδη κατά την πρώτη ημέρα του εμβολιασμού, που σημαίνει ότι είχαν εκτεθεί στον ιό πριν κάνουν το εμβόλιο.

Σύμφωνα με τους κύριους ερευνητές, καθηγητές Θάνο Δημόπουλο και Ευάγγελο Τέρπο, πριν από τη δεύτερη δόση του εμβολίου (την 22η ημέρα) εξουδετερωτικά αντισώματα είχε αναπτύξει πάνω από το 90% των υγειονομικών (δηλαδή των ατόμων ηλικίας 25 έως 67 ετών) και περίπου το 50% των πολιτών ηλικίας άνω των 80 ετών.
Στην ηλικιακή ομάδα άνω των 80 ετών, ένα μήνα μετά τη δεύτερη δόση, το σύνολο των γυναικών και πάνω από το 80% των ανδρών έχουν αναπτύξει υψηλούς τίτλους εξουδετερωτικών αντισωμάτων. Στους υγειονομικούς φάνηκε ότι μετά τη δεύτερη δόση όλοι είχαν αναπτύξει πολύ υψηλούς τίτλους εξουδετερωτικών αντισωμάτων, ενώ υψηλό ήταν και το επίπεδο των αντισωμάτων έναντι της RBD περιοχής της πρωτεΐνης-ακίδας του ιού. Οι τίτλοι των αντισωμάτων αρχίζουν σταδιακά να υποχωρούν –αν και παραμένουν σε υψηλά επίπεδα– ένα μήνα μετά τη δεύτερη δόση.

Ποσοστό «αποτυχίας»
Εν τω μεταξύ, πολύ χαμηλό είναι το ποσοστό «αποτυχίας» του εμβολιασμού –όπως χαρακτηρίζεται το ποσοστό όσων ατόμων έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις και παρά τον εμβολιασμό νοσήσουν– στη χώρα μας. Οπως ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν για την Ελλάδα, το ποσοστό των εμβολιασθέντων με τις δύο δόσεις του εμβολίου, που νόσησαν σε διάστημα μεγαλύτερο από επτά ημέρες μετά τη δόση του εμβολίου, είναι της τάξης του 0,2%. Επιπλέον, όσοι εμβολιασμένοι νοσούν έχουν πολύ λίγα και ήπια συμπτώματα ή είναι τελείως ασυμπτωματικοί.

Πηγή: kathimerini.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ