ΟΛΥΜΠΙΟΝ Ηρακλείου: Πώς γίνεται η σύγχρονη και υψηλής ποιότητας αποκατάσταση

Newsroom
Newsroom

Ολοκληρωμένες παροχές υγείας με εξατομικευμένα πρωτοκόλλα και διαρκή φροντίδα για τον ασθενή

Η περίοδος της αποθεραπείας και αποκατάστασης για τους ασθενείς εκείνους που αντιμετωπίζουν κινητικά και γνωσιακά προβλήματα, συνεπεία ενός βαρύ τραυματισμού ή ενός νευρολογικού νοσήματος, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Απαιτείται εξειδικευμένη φροντίδα, προσήλωση και ένα προσωποποιημένο πρωτόκολλο διαχείρισης προκειμένου ο ασθενής να επιστρέψει στην οικογένεια και το σπίτι του λειτουργικός. 

Συνοδοιπόρος των συγγενών στην απαιτητική αυτή περίοδο για την εξέλιξη της υγείας του προσφιλούς τους προσώπου είναι τα Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης ΟΛΥΜΠΙΟΝ, που λειτουργούν σε Πάτρα, Θεσσαλία, Ιωάννινα, Ηράκλειο και Χανιά. Πρωτοπορώντας στον τομέα της παροχής υπηρεσιών υγείας τα Κέντρα ΟΛΥΜΠΙΟΝ με το εξειδικευμένο προσωπικό τους, τον άρτιο υπερσύγχρονο εξοπλισμό και τις εγκαταστάσεις τους, το υψηλό αίσθημα ενσυναίσθησης και προσφοράς διαχειρίζονται με τρόπο εξατομικευμένο την αποκατάσταση του ασθενούς. 

Για τα στάδια της αποκατάστασης και τις παρεχόμενες υπηρεσίες του ΟΛΥΜΠΙΟΝ Ηρακλείου, μίλησε στο Cretalive, o Επιστημονικός Διευθυντής του κέντρου κ. Βασίλης Καρτσωνάκης, Ιατρός Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης.

«Η αποκατάσταση» επισημαίνει «μετά από ένα οξύ αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο αιμορραγικού ή ισχαιμικού τύπου, μια ανοξική ισχαιμική εγκεφαλοπάθεια, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, κακώσεις νωτιαίου μυελού, λοιμώξεις κεντρικού νευρικού συστήματος με νευροκινητικά προβλήματα, πολυνευροπάθειες, μυοπάθειες, ακρωτηριασμούς και μείζονες ορθοπεδικές επεμβάσεις σε μετεγχειρητικά στάδια, είναι μια διαδικασία απολύτως απαραίτητη». Εξάλλου, όπως διευκρινίζει ο κ. Καρτσωνάκης «στόχος είναι να επιστρέψει ο ασθενής στο σπίτι του λειτουργικός και ανεξάρτητος».

Olympion Ηρακλείου

Ποια είναι, όμως, τα στάδια της αποκατάστασης; «Προϋπόθεση», σημειώνει ο Επιστημονικός Διευθυντής του ΟΛΥΜΠΙΟΝ Ηρακλείου «είναι να έχει σταθεροποιηθεί η κλινική κατάσταση του ασθενούς. Από το στάδιο εκείνο και μετά ξεκινά η παροχή υπηρεσιών από το Κέντρο Αποκατάστασης. Ο φυσίατρος ως συντονιστής της ομάδος αποκατάστασης και λαμβάνοντας υπόψη την κλινική κατάσταση και το ιστορικό του ασθενούς, σχεδιάζει το πρόγραμμα αποκατάστασης που περιλαμβάνει φυσικοθεραπεία, εργοθεραπεία, λογοθεραπεία, υδροθεραπεία και ψυχολογική υποστήριξη».

Το πρόγραμμα αποκατάστασης που εκπονείται για κάθε ασθενή χωριστά και ανάλογα με τις ανάγκες του, μπορεί να είναι ένας συνδυασμός φυσιοθεραπείας, εργοθεραπείας, λογοθεραπείας ή ακόμη και υδροθεραπείας και ψυχολογικής υποστήριξης.

Καθημερινή και συνεχής φροντίδα

Η παρεχόμενη φροντίδα στον ασθενή, όπως εξηγεί ο κ. Καρτσωνάκης είναι καθημερινή. «Πέραν από τη συνεχή νοσηλευτική φροντίδα, καθημερινή είναι η επίσκεψη από τους φυσιάτρους και την παθολόγο του κέντρου ΟΛΥΜΠΙΟΝ. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο φυσίατρος ο οποίος καταρτίζει το πρόγραμμα αποκατάστασης του ασθενούς είναι και εκείνος ο οποίος παρακολουθεί την πορεία και την εξέλιξή του. Παράλληλα, συνεργαζόμαστε και με άλλες ιατρικές ειδικότητες, όπως καρδιολόγο, ουρολόγο, κ.λπ. Πρόκειται για ιατρούς, εξωτερικούς συνεργάτες ή ιατρούς που έχουν επιλέξει οι συγγενείς του ασθενούς, οι οποίοι παρακολουθούν τα περιστατικά, ανάλογα πάντα με τις ανάγκες τους. Συνεπώς, η ιατρική παρακολούθηση είναι καθημερινή στο ΟΛΥΜΠΙΟΝ, καθώς είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα για την πορεία της αποκατάστασης. Στόχος είναι η επιστροφή του ασθενή στο σπίτι ή σε άλλη ιατρική μονάδα με το λιγότερο δυνατό έλλειμμα, λειτουργικός και αυτοεξυπηρετούμενος όσο αυτό είναι εφικτό (να ζει δηλαδή με το πρόβλημά του, αλλά και χωρίς πρόβλημα)».  

Olympion Ηρακλείου

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα αποκατάστασης

Ερωτηθείς για το πρόγραμμα αποκατάστασης και την καθημερινότητα του ασθενούς στο ΟΛΥΜΠΙΟΝ Ηρακλείου, ο Επιστημονικός Διευθυντής του κέντρου επισημαίνει:

«Ο ασθενής ακολουθεί πρόγραμμα πρωί και απόγευμα. Στην περίπτωση που μπορεί να σηκωθεί από το κρεβάτι θα μεταφερθεί με το αμαξίδιο στο φυσικοθεραπευτήριο, όπου θα ακολουθήσει το πρόγραμμα που έχει καταρτήσει γι’ αυτόν ο φυσίατρος, το οποίο θα περιλαμβάνει φυσικοθεραπεία και εργοθεραπεία, λογοθεραπεία αν αντιμετωπίζει προβλήματα λόγου ή κατάποσης και ψυχολογική υποστήριξη στην περίπτωση που αντιμετωπίζει διαταραχή συναισθηματικού τύπου. Το μεσημέρι θα γευματίσει με τη συνδρομή των νοσηλευτών και του λογοθεραπευτή στην περίπτωση που δυσκολεύεται ο ίδιος να σιτιστεί και κατόπιν ακολουθεί το απόγευμα ένα ηπιότερο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας. Επίσης, στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται υδροθεραπεία από εξειδικευμένο θεραπευτή, με εξατομικευμένο πρόγραμμα σε σύγχρονες εγκαταστάσεις (θερμαινόμενη πισίνα, ρυθμιζόμενη καθ' ύψος ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενή και ειδικό διάδρομο και ποδήλατο πισίνας). Οι παροχες αυτές προσφέρονται καθημερινά έως και το Σάββατο».

Ο απώτερος στόχος

Ο σκοπός, όπως σημειώνει ο κ. Καρτσωνάκης εμφαντικά είναι ο ασθενής να επιστρέψει στο σπίτι όσο πιο λειτουργικός και αυτοεξυπηρετούμενος γίνεται. «Με το πρόγραμμα της αποκατάστασης» εξηγεί, «βλέπουμε καθημερινά μια βελτίωση της κατάστασης του ασθενούς. Όταν ανακτήσει τις δυνάμεις του και τις λειτουργίες του που είναι ο απώτερος στόχος, τότε είναι έτοιμος να επιστρέψει στο σπίτι. Στο ΟΛΥΜΠΙΟΝ, οι ασθενείς μας, καθένας ξεχωριστά, αξιολογούνται καθημερινά από την Ομάδα Αποκατάστασης, την οποία αποτελούν οι φυσιοθεραπευτές, οι εργοθεραπευτές, οι υδροθεραπευτές, οι λογοθεραπευτές και οι ψυχολόγοι. Όταν η ομάδα διαπιστώσει πως η εξέλιξη της αποκατάστασης έχει φτάσει στο μέγιστο δυνατό σημείο, τότε είναι η κατάλληλα στιγμή για να επιστρέψει στο οικείο περιβάλλον του». 

Το ΟΛΥΜΠΙΟΝ Ηρακλείου ξεκίνησε τη λειτουργία του στις αρχές του 2021 στα Γιοφυράκια, στον κόμβο του ΠΑΓΝΗ προς τα Σταυράκια. Διαθέτει 79 κλίνες, υπερσύγχρονο εξοπλισμό και άρτια οργανωμένα τμήματα για την υλοποίηση των προγραμμάτων αποκατάστασης.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε:

 

Διαβάστε επίσης:

ΟΛΥΜΠΙΟΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: Το μοναδικό Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης στο Ηράκλειο

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ