Πάνω από 1.000 γονίδια αυξάνουν τον κίνδυνο για σοβαρή Covid-19

Πάνω από 1.000 γονίδια αυξάνουν τον κίνδυνο για σοβαρή Covid-19
Newsroom
Newsroom

Σύμφωνα με νέα μελέτη επιστημόνων- Η συγκεκριμένη ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει σε πιο στοχευμένες θεραπείες, κατά του κορωνοϊού

Περισσότερα από 1.000 γονίδια μπορεί να παίζουν ρόλο, στο να αυξηθεί ο κίνδυνος να αρρωστήσει κάποιος σοβαρά από κορωνοϊό, πέρα από άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως η προχωρημένη ηλικία, η παχυσαρκία ή τα υποκείμενα νοσήματα, σύμφωνα με νέα μελέτη επιστημόνων από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ.

Η συγκεκριμένη ανακάλυψη είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς μπορεί να οδηγήσει μελλοντικά σε πιο στοχευμένες θεραπείες ή ακόμη και στην ανάπτυξη εξετάσεων, που θα αξιολογούν κατά πόσο ένας άνθρωπος ανήκει λόγω του γενετικού υποβάθρου του, σε ομάδα υψηλού κινδύνου για βαριά Covid-19.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάικλ Σνάιντερ, του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνιας και τον δρα. Τζόναθαν Κούπερ-Νοκ, του Τμήματος Νευροεπιστήμης του βρετανικού Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Κυτταρικής Βιολογίας «Cell Systems» χρησιμοποίησαν τεχνητή νοημοσύνη -στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας Covid-19 Host Genetics Initiative- για να αναλύσουν δεδομένα 1,4 εκατομμυρίων ανθρώπων, εκ των οποίων 5.100 είχαν αρρωστήσει σοβαρά από τον κορωνοϊό ή είχαν πεθάνει εξαιτίας του.

Εντοπίστηκαν 1.370 γονιδιακές παραλλαγές, που φαίνεται να συνδέονται με τη σοβαρότητα της λοίμωξης Covid-19 και οι οποίες εκτιμάται ότι, εξηγούν κατά τα τρία τέταρτα περίπου τον γενετικό κίνδυνο, για βαριά νόσηση (το υπόλοιπο ένα τέταρτο του γενετικού υποβάθρου παραμένει προς το παρόν άγνωστο).

Όπως ανέφερε ο Κούπερ-Νοκ, «γνωρίζουμε ότι υπάρχουν νέοι άνθρωποι, που είναι υγιείς κατά τα άλλα, παρ' όλα αυτά αρρωσταίνουν σοβαρά από την Covid-19. Η προσπάθεια μας είναι, να βρούμε τους γενετικούς παράγοντες που θέτουν τους ανθρώπους σε κίνδυνο, άσχετα από άλλα πιο προφανή πράγματα».

Ο Σνάιντερ σημείωσε ότι, «τα ευρήματα μας θέτουν τα θεμέλια, για ένα γενετικό τεστ που θα μπορεί να προβλέψει ποιος γεννιέται με αυξημένο κίνδυνο, για σοβαρή Covid-19.

Φανταστείτε πως υπάρχουν 1.000 αλλαγές στο DNA, που συνδέονται με σοβαρή Covid-19. Αν έχετε τις 585 από αυτές τις αλλαγές, τότε πιθανότατα είστε άκρως ευάλωτος και θα πρέπει να πάρετε όλες τις αναγκαίες προφυλάξεις».

Πηγή: cnn.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ