Πονοκέφαλος: 5 διατροφικές αλλαγές που προτείνουν οι ειδικοί για να απαλλαγείτε

Newsroom
Newsroom

Δείτε πως να αντιμετωπίστε τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες διατροφικά και ανακουφιστείτε χωρίς παυσίπονα.

Γνωρίζατε ότι αν μειώσετε κάποιες τροφές μπορεί να περιορίσετε τους πονοκεφάλους που σας ταλαιπωρούν; Δείτε ποιες διατροφικές αλλαγές μπορούν να σας βοηθήσουν να ανακουφιστείτε,

Οι 5 διατροφικές αλλαγές:

 1. Προσοχή στα επεξεργασμένα τρόφιμα
 2. Μειώστε την καφεΐνη
 3. Με μέτρο το αλκοόλ
 4. Προτιμήστε τρόφιμα χωρίς γλουτένη
 5. Αποφύγετε τρόφιμα με τυραμίνη

1. Προσοχή στα επεξεργασμένα τρόφιμα

Σε έρευνα του 2023, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Neurology”, διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ημικρανίας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα είχαν 2,4 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ημικρανία από εκείνους που κατανάλωναν λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα.

2. Μειώστε την καφεΐνη

Σε έρευνα του 2022, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Headache”, διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση καφεΐνης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ημικρανίας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν περισσότερη καφεΐνη είχαν 1,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ημικρανία από εκείνους που κατανάλωναν λιγότερη καφεΐνη.

3. Με μέτρο το αλκοόλ

Στο πλαίσιο άλλης έρευνας διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ημικρανίας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν περισσότερο αλκοόλ είχαν 2,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ημικρανία από εκείνους που κατανάλωναν λιγότερο αλκοόλ.

4. Προτιμήστε τρόφιμα χωρίς γλουτένη

Σύμφωνα με τους ειδικούς η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν γλουτένη συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ημικρανίας σε άτομα με κοιλιοκάκη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με κοιλιοκάκη που κατανάλωναν τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη είχαν 1,7 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ημικρανία από εκείνους που δεν κατανάλωναν γλουτένη.

5 .Αποφύγετε τρόφιμα με τυραμίνη

Έρευνα διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν τυραμίνη συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ημικρανίας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που κατανάλωναν τρόφιμα που περιέχουν τυραμίνη είχαν 1,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ημικρανία από εκείνους που δεν κατανάλωναν τυραμίνη.

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις πολλές έρευνες που έχουν διεξαχθεί σχετικά με τη συσχέτιση μεταξύ διατροφής και πονοκέφαλοι. Οι έρευνες αυτές δείχνουν ότι η διατροφή μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη πρόληψη και τη διαχείριση του πονοκεφάλου.

Εάν αντιμετωπίζετε συχνά πονοκεφάλους, μπορεί να είναι χρήσιμο να τηρείτε ημερολόγιο διατροφής για να παρακολουθείτε τυχόν συσχετίσεις μεταξύ της διατροφής σας και των πονοκεφάλων σας. Εάν παρατηρήσετε κάποια συσχέτιση, μπορείτε να κάνετε αλλαγές στη διατροφή σας για να δείτε αν αυτό βοηθά στη μείωση τους.
Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές  διατροφής που μπορεί να βοηθήσουν:

 • Αποφύγετε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, καφεΐνης και αλκοόλ
 • Καταναλώστε άφθονες ίνες από φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως
 • Πίνετε άφθονο νερό
 • Καταναλώστε τροφές που περιέχουν μαγνήσιο, όπως σοκολάτα, καρύδια, δημητριακά ολικής αλέσεως και πράσινα φυλλώδη λαχανικά
 • Καταναλώστε τροφές που περιέχουν βιταμίνη Β2, όπως γαλοπούλα, τόνος, μανιτάρια και γαλακτοκομικά προϊόντα
 • Εάν οι αλλαγές στη διατροφή δεν βοηθούν στη μείωση των πονοκέφαλών σας, συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

 

Πηγή: oloygeia.gr 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ