Πώς πρέπει να πλένονται φρούτα και λαχανικά ανάλογα εν μέσω καραντίνας

Πώς πρέπει να πλένονται φρούτα και λαχανικά ανάλογα εν μέσω καραντίνας

Οι λοιμωξιολόγοι επισημαίνουν ότι ο ιός μεταδίδεται μέσω της μεταφοράς μολυσμένων με αυτόν σταγονιδίων που εισέρχονται στον οργανισμό από το στόμα και / ή τη μύτη

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας δεν υπάρχουν αναφορές για μετάδοση του COVID-19 μέσω των τροφίμων ή τις συσκευασίες τροφίμων.

Οι λοιμωξιολόγοι επισημαίνουν ότι ο ιός μεταδίδεται μέσω της μεταφοράς μολυσμένων με αυτόν σταγονιδίων  που εισέρχονται στον οργανισμό από το στόμα και / ή τη μύτη. Είναι επίσης δυνατό να μολυνθεί κάποιος αν έρθει σε επαφή με επιφάνεια στην οποία ζει ο ιός και στη συνέχεια αγγίξει το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια του.

Δεν υπάρχουν λοιπόν ενδείξεις ότι οι ντομάτες σας είναι καλυμένες με κορωνοϊό, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τις πλένετε σχολαστικά πριν τις καταναλώσετε.

Είναι απαραίτητο να πλένετε κάτω από τρεχούμενο νερό όλα τα τρόφιμα πριν τα μαγειρέψετε, ακόμη και αυτά που πιθανώς θα ξεφλουδίσετε, προκειμένου να φύγει η βρωμιά, το χώμα και οι παθογόνοι οργανισμοί.

Δείτε πώς πρέπει να πλένετε λαχανικά και φρούτα:

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: Γεμίστε ένα μεγάλο μπολ με νερό και βυθίστε το μαρούλι ή τα άλλα φυλλώδη λαχανικά. Ανακατέψτε τα ελαφρά ώστε το νερό να πάει σε όλα τα σημεία. Αφήστε τα στο νερό τουλάχιστον ένα λεπτό ώστε το χώμα να πέσει στον πάτο του μπολ. Στη συνέχεια αφαιρέστε τα από το νερό και βάλτε τα σε ένα σουρωτήρι. Αν το νερό είναι πολύ βρόμικο επαναλάβετε τη διαδικασία, αφού ξεπλύνετε πρώτα το μπολ. Αφήστε τρεχούμενο νερό πάνω από τα λαχανικά όσο είναι στο σουρωτήρι για να καθαρίσουν εντελώς από το χώμα.

Βρώσιμες ρίζες: Επειδή αναπτύσσονται μέσα στο χώμα, πρέπει να πλένονται πολύ καλά πριν καταναλωθούν. Το καλύτερο είναι να τα καθαρίζετε με ειδική βούρτσα για λαχανικά κάτω από τρεχούμενο νερό.

Μανιτάρια: Πολλοί αποφεύγουν να πλένουν τα μανιτάρια επειδή απορροφούν το νερό σαν σφουγγάρια. Πρέπει όμως να αφαιρείται το χώμα, γι' αυτό έστω και ένα γρήγορο πλύσιμο κάτω από τρεχούμενο νερό είναι απαραίτητο. Στη συνέχεια στεγνώστε τα σε χαρτί κουζίνας ή πετσέτα.

Λαχανικά & φρούτα που αντέχουν: Φασολάκια, σπαράγγια, αγγούρια, μήλα πλένονται κάτω από τρεχούμενο νερό ενώ τα τρίβετε με τα χέρια σας. Αφήστε τα στη συνέχεια να στραγγίξουν σε ένα σουρωτήρι.

Ευαίσθητα φρούτα και λαχανικά: Οι ντομάτες, τα ώριμα φρούτα και φρούτα όπως τα μούρα και οι φράουλες δεν αντέχουν στο έντονο τρίψιμο, καθώς θα διαλυθούν. Τρίψτε τα απαλά κάτω από τρεχούμενο νερό με χαμηλή πίεση. Στη συνέχεια στεγνώστε τα με καθαρή πετσέτα.

Πηγή: onmed.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ