Πράσινα μήλα: Θερμίδες, θρεπτική αξία και οφέλη

Newsroom
Newsroom

Η θρεπτική αξία που έχουν τα μεγάλα πράσινα μήλα και τα φιρίκια. Ποια είναι η ποσότητα που χρειαζόμαστε.

Τα μήλα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα στη χώρα μας, αλλά η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι προτιμούν τα κόκκινα.

Και αυτό διότι τα πράσινα μήλα έχουν λίγο πιο πικρή γεύση. Ωστόσο είναι πλούσια σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και σίγουρα αξίζουν μία θέση στην διατροφή μας.

Η ποικιλία των πράσινων μήλων που καλλιεργείται περισσότερο στη χώρα μας λέγεται Granny Smith. Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων τροφίμων Food Data Central του αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας (USDA), ανά 100 γραμμάρια αυτά τα πράσινα μήλα με τη φλούδα παρέχουν:

85,1 γραμμάρια νερό

59 θερμίδες

14,1 γραμμάρια υδατάνθρακες

2,5 γρ. φυτικές ίνες

10,6 γρ. σάκχαρα

0,27 γρ. πρωτεΐνες

Εκτός από φυτικές ίνες, τα πράσινα μήλα παρέχουν και άλλα θρεπτικά συστατικά. Ανά 100 γρ. προσδίδουν μεταξύ άλλων:

115 mg κάλιο

10 mg φώσφορο

5,1 mg μαγνήσιο

Περιέχουν επίσης ασβέστιο, σίδηρο και διάφορες βιταμίνες του συμπλέγματος Β (π.χ. νιασίνη, ριβοφλαβίνη κ.λπ.).

Αντίστοιχα, τα φιρίκια με τη φλούδα περιέχουν, μεταξύ άλλων, ανά 100 γραμμάρια, σύμφωνα με αναλύσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης:

84,6 γραμμάρια νερό

60 θερμίδες

11,5 γραμμάρια υδατάνθρακες

2,36 γρ. φυτικές ίνες

0,4 γρ. πρωτεΐνες

12 mg ασβέστιο

108 mg κάλιο

29 mg νάτριο

14 μg σελήνιο

20 mg φώσφορο

Τα οφέλη τους στην υγεία

Εκτός από τις προαναφερθείσες, υπάρχουν πολλές άλλες ποικιλίες πράσινων μήλων. Κάθε μία έχει ελαφρώς διαφορετική γεύση, αλλά τα οφέλη τους στην υγεία είναι εν πολλοίς κοινά και συμπεριλαμβάνουν:

Βελτιωμένη καρδιακή λειτουργία. Πολλές μελέτες συσχετίζουν την κατανάλωση των μηλών με μειωμένο κίνδυνο αναπτύξεως καρδιαγγειακών νοσημάτων. Αν και οι ακριβείς λόγοι παραμένουν ασαφείς, το κλειδί ενδέχεται να είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες. Αυτές σχετίζονται με μείωση της κακής (LDL) χοληστερόλης που είναι κύρια αιτία καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Προστασία από το αυξημένο σάκχαρο. Οι έως τώρα μελέτες υποδηλώνουν πως όταν καταναλώνουμε ολόκληρα μήλα (με τη φλούδα) σε τακτή βάση, μειώνεται ο κίνδυνος αναπτύξεως τύπου 2 διαβήτη. Βελτιώνεται επίσης η αντοχή στην ινσουλίνη. Επειδή, εξ άλλου, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, είναι κατάλληλα και για όσους ήδη πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.

Βελτίωση της υγείας του πεπτικού. Τα πράσινα μήλα περιέχουν μία φυτική ίνα που λέγεται πηκτίνη. Αυτή δρα ως πρεβιοτικό, διεγείροντας την ανάπτυξη υγιών βακτηρίων στο έντερο. Η πηκτίνη συμβάλλει επίσης στην αποτελεσματική διάσπαση των τροφίμων. Επιπλέον, συμβάλλει στη ρύθμιση της λειτουργίας του εντέρου, καταπραΰνοντας τη διάρροια και τη δυσκοιλιότητα.

Επειδή, όμως, τα πράσινα μήλα (όπως όλα τα φρούτα) περιέχουν και αρκετούς υδατάνθρακες, δεν χρειάζονται υπερβολές στην κατανάλωσή τους. Ένα μέτριο μήλο είναι αρκετό ως προσθήκη στην ημερήσια διατροφή σας.

Πηγή: iatropedia.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ