Σ. Λουκίδης: Η αξονική τομογραφία θώρακα είναι καλύτερο «εργαλείο» εξέτασης για τους νοσούντες με κορωνοϊό

Σ. Λουκίδης: Η αξονική τομογραφία θώρακα είναι καλύτερο «εργαλείο» εξέτασης για τους νοσούντες με κορωνοϊό

Η αξονική τομογραφία θώρακα φαίνεται πως είναι το καλύτερο «εργαλείο» εξέτασης από την απλή ακτινογραφία για τους νοσούντες με κορωνοϊό, σύμφωνα με τα όσα λέει στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ο καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Στέλιος Λουκίδης.

Επικαλούμενος μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», και ανασκοπεί περίπου χίλια περιστατικά που νόσησαν από κορωνοϊό στην Κίνα, στις αρχές της επιδημίας (11 Δεκ 2019-29 Ιανουαρίου 2020), αναφέρει ότι σχεδόν όλοι οι ασθενείς είχαν ευρήματα στην αξονική τομογραφία θώρακα, ενώ μόνο οι μισοί είχαν ευρήματα στην ακτινογραφία. «Κάτι που σημαίνει ότι χρειαζόταν λεπτομερέστερος απεικονιστικός έλεγχος. Αυτές οι διαπιστώσεις μας οδηγούν να κάνουμε πιο πολύ ρουτίνα την αξονική τομογραφία στους νοσούντες».

Η δύσπνοια δεν είναι σύμπτωμα του κορωνοϊού, αλλά επιπλοκή

Η δύσπνοια δεν είναι σύμπτωμα του κορωνοϊού, αλλά σύμπτωμα των επιπλοκών της λοίμωξης που προκαλεί, τονίζει προς πάσα κατεύθυνση ο καθηγητής και προσθέτει: Βάσει της μελέτης ένα 3,5% από αυτούς τους ασθενείς ανέπτυξε σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας και ένα 5% μπήκε στην εντατική και χρειάστηκε μηχανική υποστήριξη ή μη μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. «Άρα τα ποσοστά της πολύ δύσκολης προγνωστικά κατάστασης, μετά από λοίμωξη, δεν είναι πάρα πολύ ψηλά. Είναι σχετικά ανεκτά και θεωρούνται ότι είναι μέσα στο πλαίσιο και των περιστατικών που βλέπουμε για τις κοινές ιογενείς λοιμώξεις».

*Ο κ. Λουκίδης είναι και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ