Τα αντιοξειδωτικά λαχανικά που καταπολεμούν την αναιμία και προστατεύουν μνήμη και όραση

Κάποιοι τις αποφεύγουν λόγω προβλημάτων πέψης. Ωστόσο, αν δεν συντρέχουν τέτοιοι σοβαροί λόγοι, δεν πρέπει να απουσιάζουν από το διατροφικό σας πρόγραμμα οι πιπεριές, ο θρεπτικός πλούτος των οποίων θωρακίζει πολλαπλά την υγεία

Σε σαλάτες ή μαγειρευτά φαγητά, οι πιπεριές είναι παραπάνω από ένα λαχανικό με δυνατή γεύση και άρωμα, χάρη στις σημαντικές ευεργετικές τους ιδιότητες που επιβάλλουν να τις εντάξετε άμεσα στη διατροφή σας. Ακόμη και τα έντονα χρώματά τους δεν είναι τυχαία αλλά διακριτικά της διαφορετικής διατροφικής τους αξίας, με τις κόκκινες επί παραδείγματι να παρέχουν περισσότερο κάλιο, βιταμίνη C και φυλλικό οξύ, τις άγουρες πράσινες όμως να περιέχουν περισσότερες πολυφαινόλες. Οι πιπεριές επιπλέον, είναι ένα από τα δέκα τρόφιμα με περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια.

Διαβάστε λοιπόν πέντε δυνητικά οφέλη από την κατανάλωσή τους και λάβετε υπ’ όψιν ότι το μαγείρεμα μειώνει τη θρεπτική τους αξία, έκπτωση που προκαλείται και κατά την παρασκευή ενός απλού φυσικού χυμού, για τον οποίο ωστόσο μπορείτε να δείτε εδώ ποια μέθοδος ελαχιστοποιεί την απώλεια.

1. Μείωση πιθανοτήτων για καταρράκτη και εκφύλιση ωχράς κηλίδας

Δύο θρεπτικά συστατικά που αφθονούν στις κόκκινες πιπεριές, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, μπορούν να βελτιώσουν την υγεία των ματιών έναντι των βλαβών που επιφέρει στην όραση το γήρας. Τα δύο καροτενοειδή προφυλάσσουν τον αμφιβληστροειδή χιτώνα από την οξειδωτική βλάβη και, σύμφωνα με πολυάριθμες μελέτες, η υψηλή πρόσληψή τους μειώνει ενδεχομένως τον κίνδυνο καταρράκτη και εκφύλιση ωχράς κηλίδας.

2. Λιγότερες πιθανότητες για αναιμία

Οι πιπεριές μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη της αναιμίας, διαταραχής που προκαλείται από την ανεπάρκεια οξυγόνου στο αίμα και προτιμά γυναίκες στην αναπαραγωγική ηλικία, και ιδιαίτερα της σιδηροπενικής που οφείλεται σε έλλειψη σιδήρου. Αν και παρέχουν ελάχιστο σίδηρο, τα 100 mg βιταμίνης C που εξασφαλίζονται από μισή μόλις πιπεριά και η βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη) είναι τα στοιχεία που βελτιώνουν την οξυγόνωση των ιστών του οργανισμού μέσω του αίματος: η πρώτη αυξάνει την απορρόφηση σιδήρου στο έντερο και η δεύτερη αποτελεί αναγκαίο συστατικό για τον σχηματισμό της αιμοσφαιρίνης που εμπλέκεται στη μεταφορά και αποθήκευση του οξυγόνου.

3. Προστασία από χρόνιες παθήσεις

Αντιοξειδωτικά με αντιφλεγμονώδη δράση όπως οι βιταμίνες C, E και το β-καροτένιο αλλά και οι πολυφαινόλες (λουτεΐνη, κερκετίνη, καψανθίνη) που έχουν σχετιστεί με καλύτερη υγεία και θωράκιση του οργανισμού έναντι χρόνιων παθήσεων όπως ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες, βρίσκονται σε αφθονία στις πιπεριές.

4. Επιβράδυνση της εξασθένισης μνήμης λόγω γήρατος

Σύμφωνα με μελέτες σε ζωικά μοντέλα, οι ώριμες κυρίως πιπεριές μπορούν να αποτρέψουν την απώλεια μνήμης σε ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ, χάρη σε στοιχεία που μπλοκάρουν ένα ένζυμο υπεύθυνο για την απελευθέρωση αμυλοειδών πρωτεϊνών, εναποθέσεις των οποίων στον εγκέφαλο σχετίζονται με προβλήματα μνήμης (πλάκες β-αμυλοειδούς). Μεταγενέστερες έρευνες υποδεικνύουν ότι τα στοιχεία αυτά είναι φυτικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων των φαινολών, των καροτενοειδών και των φλαβονοειδών.

5. Μείωση των επιπέδων σακχάρου

Αν και είναι ελάχιστες οι μελέτες σε ανθρώπους σχετικά με το αντίκτυπο στη ρύθμιση σακχάρου από την κατανάλωση πιπεριών, τα ευρήματα από αντίστοιχες σε ζωικά μοντέλα δείχνουν ότι οι πολυφαινόλες βελτιώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου για διαβήτη.

Πηγή: ygeiamou.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ