Τι να φάτε για να μην σας πιάνουν κράμπες

Newsroom
Newsroom

Οι μυικές κράμπες συμβαίνουν όταν οι μυς σας τεντώνονται ή συστέλλονται ακούσια.

Είναι πιο σύνηθες να έχετε μυικές κράμπες στα πόδια σας, αλλά μπορεί να συμβούν οπουδήποτε στο σώμα σας.

Η ακριβής αιτία τους είναι άγνωστη, αλλά παράγοντες κινδύνου μπορεί είναι η κακή φυσική κατάσταση και τυχόν ανισορροπίες μετάλλων και ηλεκτρολυτών λόγω αφυδάτωσης και έντονης άσκησης. Μυικές κράμπες μπορεί επίσης να συμβούν με την έμμηνο ρύση, την εγκυμοσύνη, την μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ και λόγω ορισμένων φαρμάκων.

Ευτυχώς, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα και ποτά που περιέχουν αρκετή ποσότητα ηλεκτρολυτών απαραίτητων μετάλλων που μπορεί να κάνουν τις μυικές κράμπες λιγότερο πιθανές.

Γάλα

Το γάλα είναι πλούσιο σε ασβέστιο, το οποίο χρησιμοποιείται από το σώμα με πολλούς τρόπους. Ένας από αυτούς είναι να επιτρέπει στους μύες να συστέλλονται και στη συνέχεια να χαλαρώνουν.

Εάν δεν τρώτε ή πίνετε αρκετό ασβέστιο, μπορεί να είστε πιο επιρρεπείς σε μυικές κράμπες.

Το γάλα είναι επίσης υψηλό σε βιταμίνη D, η οποία βοηθά το σώμα σας να απορροφήσει το ασβέστιο. Η βιταμίνη D που βρίσκεται σε ζωικές τροφές, όπως το γάλα, απορροφάται στην κυκλοφορία του αίματος καλύτερα από άλλα τρόφιμα.

Φυλλώδη λαχανικά

Τα φυλλώδη και ειδικά τα σκούρα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, είναι γνωστό ότι είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Ένας από τους λόγους που είναι τόσο καλά για εσάς είναι ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, έναν άλλο μεταλλικό ηλεκτρολύτη που προλαμβάνει τις μυικές κράμπες.

Πλούσια σε κάλιο και άλλους ηλεκτρολύτες λαχανικά είναι το σπανάκι, το λάχανο και το σέσκουλο. Το κάλιο βοηθά επίσης την καρδιακή λειτουργία.
 

περισσότερα στο onmed.gr - φωτογραφία istockphoto

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ