Τρεις ενδείξεις υψηλής χοληστερίνης στα μάτια

Newsroom
Newsroom

Το να γνωρίζετε τις τιμές της χοληστερόλης είναι ζωτικής σημασίας για τη γενική υγεία σας και για να μειώσετε τον κίνδυνο σοβαρών παθήσεων όπως οι καρδιοπάθειες.

Η χοληστερόλη είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού, αλλά σε υψηλά επίπεδα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο δυνητικά απειλητικών για τη ζωή παθήσεων.

Η χοληστερόλη είναι μια λιπαρή ουσία που υπάρχει στο αίμα.

Υπάρχουν δύο τύποι χοληστερόλης: η HDL και η LDL.

Η HDL είναι η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας και είναι απαραίτητη για την καρδιαγγειακή υγεία.

Η LDL είναι η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας και σχηματίζει πλάκα στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών προκαλώντας αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Το να γνωρίζετε τις τιμές της χοληστερόλης είναι ζωτικής σημασίας για τη γενική υγεία σας και για να μειώσετε τον κίνδυνο σοβαρών παθήσεων όπως οι καρδιοπάθειες.

Όταν οι τιμές της χοληστερόλης είναι πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα, εκδηλώνονται κάποια συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων τριών που μπορείτε να εντοπίσετε μέσα και γύρω από τα μάτια σας.
 

Ξανθέλασμα

Πρόκειται για το πιο κοινό οφθαλμικό σύμπτωμα που συνδέεται με αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης.

Είναι λιπώδεις στρογγυλές ή ωοειδείς πλάκες κίτρινου ή πορτοκαλί χρώματος μαλακές στην αφή. Αυτές οι εναποθέσεις είναι αποτέλεσμα της συσσώρευσης χοληστερόλης κάτω από το δέρμα.

Το μέγεθός τους εκτείνεται από 2mm-30mm και τις περισσότερες φορές έχουν την τάση ενοποίησης και πολλαπλασιασμού. Με την πάροδο του χρόνου, τα ξανθελάσματα προχωρούν, πολλαπλασιάζονται σε αριθμό, αυξάνονται σε όγκο, γίνονται μόνιμα και δυστυχώς δεν υποχωρούν μόνα τους.

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ακίνδυνες και ανώδυνες βλάβες, σε αρκετές περιπτώσεις είναι παραμορφωτικά και χρειάζεται η αφαίρεσή τους.

Μελέτες έχουν δείξει ότι περίπου οι μισοί από τους ανθρώπους που έχουν ξανθελάσματα, έχουν και υψηλή χοληστερόλη.
 

Arcus senilis

Καθώς μεγαλώνετε, μπορεί να αρχίσετε να παρατηρείτε έναν γκρι, λευκό ή μπλε δακτύλιο γύρω από τον κερατοειδή σας, το καθαρό εξωτερικό στρώμα του ματιού σας που καλύπτει την ίριδα.

Αυτή η κοινή οφθαλμική πάθηση είναι γνωστή ως arcus senilis, προκαλείται από τη συσσώρευση λιπιδίων στο σώμα και μπορεί να είναι σημάδι καρδιαγγειακού κινδύνου.

Διαβάζουμε περισσότερα στο onmed.gr

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ