Τζανάκης για σταφυλόκοκκο: Μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνος σε μικρά παιδιά

Newsroom
Newsroom

Τι είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης με αφορμή την υπόθεση μαζικής δηλητηρίασης μαθητών στη Λαμία όπου ανιχνεύτηκε στα τρόφιμα σταφυλόκοκκος

Ανησυχία έχει προκαλέσει η υπόθεση μαζικής δηλητηρίασης μαθητών στη Λαμία όπου ανιχνεύτηκε στα τρόφιμα σταφυλόκοκκος. Ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, ο οποίος μίλησε σήμερα στο ΕΡΤNews, φάνηκε καθησυχαστικός.

«Ο σταφυλόκοκκος είναι μια κοινή λοίμωξη και η τροφική αυτή δηλητηρίαση σπανίως καταλήγει να δημιουργήσει σοβαρά θέματα υγείας, όμως μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη σε μικρά παιδιά και σε άτομα με συνοδά νοσήματα και βαριά πάσχοντες» επισήμανε.

«Ο σταφυλόκοκκος μεταδίδεται κυρίως με τρόφιμα που έχουν σχέση με το γάλα, με μαγιονέζες, με συντηρημένα κρέατα ή άλλα πράγματα που έχουν μολυνθεί από λερωμένα χέρια, διότι οι περισσότεροι από εμάς έχουμε το σταφυλόκοκκο στα χέρια μας και στη μύτη μας. Συνεπώς, μπορούμε να τον εναποθέσουμε σε τρόφιμα. Γι αυτό χρειάζεται πάρα πολύ καλή παρασκευή των τροφίμων, διατήρησή τους στο ψυγείο, ποτέ πάνω από δυο με τρεις ώρες εκτός ψυγείου. Φυσικά, θα πρέπει οι εταιρείες που ασχολούνται με τέτοιου είδους δραστηριότητες να είναι πιστοποιημένες με ISO, ώστε να έχουμε όλες τις συνθήκες διασφάλισης της δημόσιας υγείας» ανέφερε ο κ. Τζανάκης.

Τι είπε για αφρικανική σκόνη και Covid-19

 

Φωτογραφία από WikiImages από το Pixabay

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ