Το "Βραβείο Νίκου Καζαντζάκη" στον Πίτερ Μπίεν!

Γιάννης Γιγουρτσής
Γιάννης Γιγουρτσής

Ο Πίτερ Μπίεν είναι ο σημαντικότερος εν ζωή μελετητής του μεγάλου Ηρακλειώτη συγγραφέα και στοχαστή, που είναι συγχρόνως ο πιο πολυδιαβασμένος, πολυμεταφρασμένος και εν τέλει ο πιο γνωστός Έλληνας πεζογράφος παγκοσμίως.


του Γιάννη Γιγουρτσή


Στον Αμερικανό ελληνιστή καθηγητή Πίτερ Μπίεν (Peter Bien) αποφάσισε η επιστημονική επιτροπή που είχε συστήσει ο Δήμος Ηρακλείου να απονείμει το φετινό βραβείο Νίκου Καζαντζάκη. 

Ο Πίτερ Μπίεν είναι ο σημαντικότερος εν ζωή μελετητής του μεγάλου Ηρακλειώτη συγγραφέα και στοχαστή, που είναι συγχρόνως ο πιο πολυδιαβασμένος, πολυμεταφρασμένος και εν τέλει ο πιο γνωστός Έλληνας πεζογράφος παγκοσμίως. Το βραβείο Καζαντζάκη είναι ένας θεσμός που καθιερώθηκε το 1977 επί δημαρχίας του αείμνηστου Μανόλη Καρέλλη και δίδεται σε ανθρώπους των Γραμμάτων, των Τεχνών και του πολιτισμού που το έργο τους συνδέεται με κάποιο τρόπο με το Ηράκλειο, την Κρήτη, τον Καζαντζάκη, χωρίς να είναι οπωσδήποτε Κρητικοί. 

Το βραβείο έχουν πάρει μεταξύ άλλων οι ποιητές Γιώργης Μανουσάκης και Χριστόφορος Λιοντάκης, οι καθηγητές (φιλόλογοι όλοι τους) Νίκος Παναγιωτάκης, Γρηγόρης Σηφάκης, Θεοχάρης Δετοράκης, Μ. Ζ. Κοπιδάκης, οι συνθέτες, Νίκος Μαμαγκάκης, Γιάννης Μαρκόπουλος, Χρήστος Λεοντής, Γιώργος Κουρουπός, οι ζωγράφοι Γιάννης Μιγάδης, Λευτέρης Κανακάκης, ο παλιός έφορος τη Βικελαίας Βιβλιοθήκης Νίκος Γιανναδάκης , η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα κ. ά. 

Το βραβείο ¨Ν. Καζαντζάκης" είχε να δοθεί πέντε χρόνια λόγω και της κρίσης, και πήγαινε να ατονίσει ως θεσμός, αλλά ο Δήμος Ηρακλείου το ενεργοποίησε και πάλι και καθιέρωσε την απονομή του ανά διετία. Το βραβείο αποτελείται από πέντε θεματικούς κύκλους που αφορούν τα γράμματα, τις καλές τέχνες, τη δημιουργική μουσική, τις ανθρωπιστικές επιστήμες και σε μελέτες αναφερόμενες στο έργο και τη ζωή του Νίκου Καζαντζάκη. Φέτος το βραβείο θα απονεμηθεί για τον πέμπτο κύκλο "μελέτες αναφερόμενες στο έργο και τη ζωή του Νίκου Καζαντζάκη".


Μέσα στο καλοκαίρι έγιναν δεκτές οι υποψηφιότητες, και υπήρξαν αρκετές. Η επιτροπή όμως αποφάσισε να δώσει το βραβείο στον κ Μπίεν εκτός συναγωνισμού και παρά το ότι δεν είχε υποβάλλει ο ίδιος υποψηφιότητα για αυτό, αναγνωρίζοντας την μεγάλη συμβολή του στις καζαντζακικές σπουδές και το γεγονός της ξεχωριστής σημασίας του έργου για την προβολή του Νίκου Καζαντζακη και ευρύτερα των νεοελληνικών σπουδών στην Αμερική.

 Άλλωστε στην προκήρυξη είχε προβλεφθεί αυτή η δυνατότητα της επιτροπής καθώς έγραφε "Η επιτροπή δύναται να προτείνει προς βράβευση πρόσωπο (ή πρόσωπα), που η ίδια θα κρίνει άξια για το Βραβείο «Ν. Καζαντζάκης», χωρίς να έχουν καταθέσει υποψηφιότητα γι’ αυτό", όπερ και εγένετο. Ο Πίτερ Μπίεν μετά την πρώτη έκπληξη αποδέχτηκε με μεγάλη χαρά και συγκίνηση το βραβείο και αναμένεται να έρθει στο Ηράκλειο για την απονομή που θα γίνει μάλλον στα τέλη Νοεμβρίου ( η ακριβής ημερομηνία αναμένουμε να ανακοινωθεί). 

Σημειώνεται ότι το βραβείο θα δίνεται κάθε φορά σε εκπρόσωπο άλλου θεματικού κύκλου, το οποίο σημαίνει ότι, για παράδειγμα, οι υποψήφιοι μελετητές του Καζαντζάκη θα πρέπει να περιμένουν άλλα 10 χρόνια για να βάλουν υποψηφιότητα και να κριθούν, γεγονός που αναμένεται να ενισχύσει το κύρος και την αξία του θεσμού. Το βραβείο συνοδεύεται και από χρηματικό έπαθλο ύψους 3000 ευρώ.Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ