Διευρύνει τις εξαγωγές προϊόντων του Νομού Ηρακλείου η Access2Markets

Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου
Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου
Διευρύνει τις εξαγωγές προϊόντων του Νομού Ηρακλείου η Access2Markets

Η νέα διαδικτυακή πλατφόρμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρέχει άμεση πληροφόρηση για τις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ, τους όρους που τις διέπουν, τους δασμούς που ισχύουν, αλλά και το προβλεπόμενο πλέγμα προστασίας των εμπορικών προϊόντων

Της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου*


Aπό την Ευρώπη μέχρι τον Καναδά, από το Βιετνάμ μέχρι την Κίνα και τις Φιλιππίνες, και από τις ΗΠΑ έως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το ελαιόλαδο που παράγεται στον Νομό Ηρακλείου, αποτελεί προϊόν που έλκει ακόμη και τους πιο απαιτητικούς καταναλωτές, ανά τον κόσμο, που το αναζητούν για την ποιότητα, τη γεύση, αλλά και για την ξεχωριστή διατροφική του αξία. Το ίδιο ισχύει για το κρασί, το μέλι, την αλόη, τα σαλιγκάρια, τα φρούτα και τα λαχανικά, όπως και τη σταφίδα Σουλτανίνα. Πρώτιστο στοιχείο της πιστοποίησης των αγροδιατροφικών προϊόντων της περιοχής, είναι η  αυθεντικότητά τους. Αυτά, λοιπόν, τα εξαιρετικά προϊόντα, αξίζει να φτάσουν σε ακόμη περισσότερους καταναλωτές. Η πλατφόρμα Access2Markets είναι η απάντηση, σε όσους θεωρούν ότι οι διαδικασίες που απαιτούνται για την εύρεση νέων αγορών είναι περίπλοκες και συχνά, αναποτελεσματικές και επισφαλείς. Η Access2Markets μπορεί να διευρύνει τις εξαγωγές προϊόντων του Νομού Ηρακλείου.

Η νέα αυτή διαδικτυακή πλατφόρμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρέχει άμεση πληροφόρηση για τις εμπορικές συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους όρους που τις διέπουν, τους δασμούς που ισχύουν, αλλά και το προβλεπόμενο πλέγμα προστασίας των εμπορικών προϊόντων, μετατρέποντας την αναζήτηση αγορών σε ολόκληρο τον κόσμο, σε μία εύκολη υπόθεση για τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες. Ταυτόχρονα, η πλατφόρμα λειτουργεί και ως μέσο καταγγελιών, για διαπιστωμένα περιστατικά αθέμιτου ανταγωνισμού.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναθεώρησε την εμπορική της πολιτική, αναγνωρίζοντας το «ειδικό βάρος» των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) για την οικονομία της. Η ενθάρρυνσή τους να αναπτύξουν ή να ενισχύσουν το εξαγωγικό τους προφίλ, αποτελεί έναν από τους κυρίαρχους  σκοπούς της, ειδικά στο νέο περιβάλλον και τα δεδομένα που διαμορφώνει η πανδημία, σε ολόκληρο τον πλανήτη. 

Γενικότερα, η εξαγωγική δραστηριότητα στην Περιφέρεια Κρήτης το 2020, παρουσίασε μεγαλύτερη αύξηση, ακόμη και από την αύξηση του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών, περιλαμβάνοντας και άλλους κλάδους, όπως η κλωστοϋφαντουργία, η ένδυση, ο αγροτικός εξοπλισμός, τα πλαστικά, τα χημικά κ.α. Δυστυχώς, δεν έχουν ακόμη την ίδια ροή σε εξαγωγές τα κτηνοτροφικά προϊόντα, που είναι εξίσου άριστης ποιότητας. 

Ως Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υποστηρίζω ένθερμα τις ενέργειες ενδυνάμωσης των ελληνικών ΜμΕ και τη διάθεσή τους να προσεγγίζουν τις αγορές του κόσμου. Στέκομαι αρωγός σε οποιαδήποτε σχετική πρωτοβουλία, διότι πιστεύω ότι τα προϊόντα της χώρας μας διαθέτουν απαράμιλλα και ασυναγώνιστα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Στην προσπάθεια στήριξης των ΜμΕ, συνδράμει και η Περιφέρεια Κρήτης που διοργανώνει ενημερωτική τηλεδιάσκεψη, όπου θα έχω την τιμή να παρουσιάσω τη διαδικτυακή πλατφόρμα Access2Markets, την Παρασκευή 23 Απριλίου, στις 16:30.

Εάν δεν έχετε επισκεφθεί ακόμα την πλατφόρμα, σας παροτρύνουμε να το κάνετε τώρα στο: https://trade.ec.europa.eu/access-to-markets/en/content/ https://trade.ec.europa.eu/access-to-markets/el/content

Μπορείτε, επίσης, αν επιθυμείτε να παρακολουθήσετε το σχετικό ενημερωτικό μου βίντεο: https://youtu.be/SdUfXwhjg4M

 

*Η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου είναι οικονομολόγος και δικηγόρος. Σπούδασε Οικονομικά και Νομικά, με εξειδίκευση στο Διεθνές Δίκαιο, στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α. Εργάστηκε, επί σειρά ετών, ως δικηγόρος, στις ΗΠΑ, ως εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ως διευθυντικό στέλεχος εταιρείας συμβούλων, στις Βρυξέλλες και στο Λουξεμβούργο. Διετέλεσε Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων και ήταν η πρώτη γυναίκα που εξελέγη Βουλευτής Ιωαννίνων το 2012. Εκλέχτηκε εκ νέου στο Ελληνικό Κοινοβούλιο το 2015, ως Βουλευτής Β’ Αθηνών. Διετέλεσε Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας και Τομεάρχης Δημοσιονομικής πολιτικής, Τομεάρχης Ανάπτυξης και Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας. Από το 2019 είναι ευρωβουλευτής με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και Αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου. Είναι, επίσης, μέλος της Ειδικής Επιτροπής Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ψηφιακή Εποχή (AIDA), μέλος της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών (IMCO), μέλος της Επιτροπής Ανάπτυξης (DEVE) και συμμετέχει στην Επιτροπή́ για το Μέλλον της Επιστήμης και της Τεχνολογίας (STOA).


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ