Είναι τύχη που σε γνώρισα;

Κατερίνα Μαλλιωτάκη
Κατερίνα Μαλλιωτάκη
Είναι τύχη που σε γνώρισα;

Είναι σημαντικό να μπορούμε να βλέπουμε την ευκαιρία και τη σημασία της τυχαίας συνάντησης στη ζωής μας.

Κατά διαστήματα όλοι μας αναρωτιόμαστε πόσο τυχαίες είναι οι συναντήσεις με ανθρώπους που παίζουν ή έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στη ζωή μας. Είναι απλές συμπτώσεις ή προκαθορισμένα μαθήματα ζωής;
Πολλές φορές λέμε.. Έτυχε να είμαι την σωστή ώρα, στο σωστό μέρος και με το σωστό άνθρωπο για αυτό έχω τώρα αυτήν την καταπληκτική δουλειά. Άλλες πάλι σκεφτόμαστε , πόσο άτυχοι είμαστε που τίποτα δεν μας έχει  έρθει εύκολα ή ότι δεν θα είχαμε την ζωή αυτή αν γεννιόμασταν κάπου αλλού. Εμμέσως πλην σαφώς καταλαβαίνουμε ότι κάποιες συγκυρίες καθορίζουν την ζωή μας καθώς παίζουν σημαντικό ρόλο στην πορεία της .
Το άρθρο του A.Bandura « Η ψυχολογία των τυχαίων συναντήσεων και τα μονοπάτια της ζωής» υποστηρίζει ότι οι συγκυρίες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του τρόπου που εξελίσσετε η ζωή μας. 
Τι είναι όμως η τυχαία συνάντηση;
Ο Bandura την ορίζει ως μια μη προκαθορισμένη συνάντηση ατόμων που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους. Στο άρθρο αυτό αναλύει τους παράγοντες που καθορίζουν κατά πόσο τέτοια τυχαία συμβάντα έχουν σημαντική αξία για την αλλαγή της πορείας ενός ατόμου. Επισημάνει δε ότι οι τυχαίες συναντήσεις στη ζωή μας επηρεάζονται από δυο παράγοντες, το προσωπικό και το κοινωνικό. 
Στο προσωπικό επίπεδο μιλάει για τις δεξιότητες εμπλοκής .Π.χ εάν κάποιο άτομο  συναντήσει  κάποιον  τυχαία  και πρόκειται να ασκήσει επιρροή (καλή ή κακή) στη ζωή του, εξαρτάται και από τις προσωπικές του δεξιότητες που θα του επιτρέψουν να αλληλοεπιδράσει με το άλλο πρόσωπο. Είναι δηλαδή δυνατόν να συναντήσεις κάποιον τυχαία που με την σειρά του θα σου γνωρίσει κάποιο τρίτο άτομο που στην παρούσα στιγμή ψάχνει να προσλάβει άτομα για την επιχείρηση του. Εάν οι δεξιότητες που κατέχεις ταιριάζουν με τις προδιαγραφές αυτές τότε θα μιλήσουμε για μια θετική συνάντηση εάν όχι για  μια αρνητική έκβαση.
Ένας άλλος παράγοντας είναι οι συναισθηματικοί δεσμοί. Όσο πιο ισχυροί είναι μεταξύ των ανθρώπων που συναντώνται τυχαία τόσο πιο πιθανό είναι να επιφέρουν κάποιο αποτέλεσμα. Π.χ είναι δυνατό να συναντήσεις κάποιον που θα μπορούσε να αναπροσανατολίσει την πορεία της ζωής σου. Αυτό όμως προϋποθέτει ότι στο άτομο αυτό αναγνωρίζεις ότι είναι αξιοπρόσεκτο (φυσική κατάσταση, προσωπικότητα κτλ) ή ότι σου βγάζει ένα συναίσθημα θετικό από την πρώτη στιγμή. Αν όχι είναι άλλη μια απλή συνάντηση στην ζωή σου. 
Για το τέλος σημαντικό ρόλο παίζουν οι αξίες και τα προσωπικά κριτήρια στη ζωή μας. Όσο πιο συμβατές είναι οι αξίες κάποιου με εκείνες του ατόμου που συναντά τυχαία, τόσες μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να συνεχιστεί η σχέση αυτή. Π.χ εάν συναντήσουμε κάποιον που οι πεποιθήσεις του είναι εκ διαμέτρου αντίθετες από τις δικές μας  δεν μπορούμε να βρούμε κοινό τρόπο ταύτισης οπότε μπορεί να διαφωνήσουμε ακόμα και με έντονη αντιπαράθεση. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε  μια αρνητική τυχαία συνάντηση. 
Όπως και να έχουν όμως τα πράγματα είναι γεγονός ότι τα άτομα και οι καταστάσεις που έρχονται στη ζωή μας δεν είναι τυχαία αλλά σίγουρα είναι θέμα επιλογών. Αν αναγνωρίσουμε ή όχι μια ευκαιρία, αν μάθουμε ή όχι από ένα γεγονός, αν αξιοποιήσουμε ή όχι μια συνάντηση είναι πάντα στο χέρι μας. 
Οι άνθρωποι που έρχονται στη ζωή μας έχουν ένα συγκεκριμένο λόγο και σκοπό. Έρχονται να μας διδάξουν ένα μάθημα που αν δεν το αντιληφθούμε νωρίς θα το συναντήσουμε και πάλι στην πορεία της ζωής μας, μέχρι να το μάθουμε. Μ αυτό το σκεπτικό εξηγούνται πολλές συμπεριφορές που συμβαίνουν και είναι ίδιες και απαράλλακτες. Π.χ να συναντάμε εγωκεντρικούς ανθρώπους συνεχώς ή ανθρώπους που ζητούν διαρκώς να πάρουν από εμάς.
Είναι σημαντικό λοιπόν να μπορούμε να βλέπουμε την ευκαιρία και τη σημασία της τυχαίας συνάντησης στη ζωής μας, και να αξιολογούμε προσεκτικά τα οφέλη που πρόκειται να μας αφήσει. Παρατηρείστε, συνδυάστε, και αφουγκραστείτε τι έρχεται να μας πει, κάθε τυχαία συνάντηση. Αξιολογώντας  με σύνεση τις προθέσεις της,  αναγνωρίζουμε τις  εμπειρίες και μαθήματα που μας φέρνει τα οποία  έρχονται να αφήσουν το στίγμα τους και την επιρροή τους, γράφοντας την δική τους ιστορία,   στον ψυχικό μας κόσμο.
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ