Ελάτε να αλλάξουμε μαζί το Ηράκλειο μέσα από το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας

Γιάννης Αναστασάκης
Γιάννης Αναστασάκης
Ελάτε να αλλάξουμε μαζί το Ηράκλειο μέσα από το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας

Την Τετάρτη 21/4 και ώρα 18.00 οργανώνεται διαδικτυακά η δεύτερη διαβούλευση του ΣΒΑΚ Ηρακλείου όπου θα παρουσιαστούν οι βασικές προτάσεις του Σχεδίου με στόχο να επιλεγεί από κοινού με τους φορείς το επικρατέστερο σενάριο με τις σχετικές προτάσεις μέτρων

Του Γιάννη Αναστασάκη*

 

Το Ηράκλειο παρά τις αντιξοότητες ακολουθεί τις διεθνείς τάσεις στον τομέα της οδικής ασφάλειας και της βιώσιμης κινητικότητας, κάνοντας μικρά και μεγάλα βήματα για την αποκατάσταση της ασφάλειας στις μετακινήσεις για όλους τους χρήστες του αστικού περιβάλλοντος.

Για αυτό άλλωστε και πρόσφατα αναδείχθηκε μέσα στους 3 πρώτους φιναλιστ για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Αστικής Οδικής Ασφάλειας (EU Urban Road Safety Award) του 2020 σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κομισιόν. Υπενθυμίζουμε ότι η Κομισιόν βραβεύει κάθε χρόνο τις πόλεις εκείνες που κάνουν σημαντικά βήματα προς τους στόχους της προώθησης της αστικής οδικής ασφάλειας και των βιώσιμων μετακινήσεων, και όχι απλά πόλεις που είναι έχουν ικανοποιητικό οδικό περιβάλλον και είναι ήδη ασφαλείς. Αναγνωρίζει και επιβραβεύει δηλαδή την προσπάθεια που κάνουν οι πόλεις που αναγνωρίζουν τα προβλήματά τους προς την επίλυσή τους.

Το Ηράκλειο δουλεύει συστηματικά με στόχο τη λήψη μέτρων για όλους τους χρήστες του αστικού περιβάλλοντος και ιδιαίτερα τους ευάλωτους χρήστες με την προώθηση ασφαλέστερων υποδομών, τη μείωση των ταχυτήτων κυκλοφορίας, τη δημιουργία εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης, την ευαισθητοποίηση αναφορικά με την οδική ασφάλεια, τη δημιυργία προσβάσιμων διαδρομών και την παροχή ποιοτικών κοινόχρηστων χώρων την αξία των οποίων εμπεδώσαμε με το παραπάνω κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσουμε με ακόμα ριζικότερες παρεμβάσεις με εκτεταμένες πεζοδρομήσεις, υπερυψωμένες διασταυρώσεις για τη μείωση της ταχύτητας, δημιουργία κόμβων σε βασικά προβληματικά σημεία, προστασία ευαίσθητων περιοχών γύρω από σχολεία, παιδικές χαρές και πάρκα με ζώνες ήπιας κυκλοφορίας κ.α.

Στόχος όμως της πόλης είναι όλα τα παραπάνω να εντάσσονται σε έναν ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό που θα επιτρέπει στο Ηράκλειο να συμμετέχει σε όλες τις νέες προσκλήσεις χρηματοδότησης (κρατικές και ευρωπαικές) με στόχο να υλοποιεί συστηματικά το στρατηγικό του σχεδιασμό.

Σε αυτή την κατεύθυνση το Ηράκλειο εκπονεί από το 2020 το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) το οποίο είναι στρατηγικό σχέδιο με ορίζοντα 15ετίας που αλλάζει τις προτεραιότητες και φέρνει με οργανωμένο τρόπο ΕΡΓΑ- ΜΕΤΡΑ- ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ για να οργανώσουμε το χώρο μας καλύτερα και να μπορούμε να ΠΕΡΠΑΤΑΜΕ με ασφάλεια, να έχουμε χώρο για ΠΟΔΗΛΑΤΟ (οχι ως μέσο αναψυχής αλλά ως μέσο μετακίνησης), να ενισχύσουμε το ρόλο της ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΣ που ειναι βασικός άξονας των μετακινήσεων σε κάθε πόλη στον κοσμο που σέβεται τους πολίτες της και δεν τους αναγκάζει για κάθε μετακίνηση να ξοδεύουν τόσα πολλά για μετακίνηση με ΙΧ. Σημαντικό στοιχείο για το ΣΒΑΚ του Ηρακλείου είναι  ... η οργάνωση της απόλυτα άναρχης κατάστασης στη στάθμευση και στάση - ακόμα και σε κεντρικές αρτηρίες και γειτονιές και η απόδοση χώρου στους ανθρώπους.

Στόχος μέσω αυτού του σχεδίου είναι να γίνει μία πόλη, όπου το αυτοκίνητο δεν θα είναι ο αποκλειστικός τρόπος μετακίνησης, αντίθετα το κάθε μεταφορικό μέσο θα έχει το χώρο και τον ρόλο που του αρμόζει, συγκροτώντας ένα ενιαίο και λειτουργικό δίκτυο.

Την Τετάρτη 21/4 και ώρα 18.00 οργανώνεται διαδικτυακά η δεύτερη διαβούλευση του ΣΒΑΚ Ηρακλείου όπου θα παρουσιαστούν οι βασικές προτάσεις του Σχεδίου με στόχο να επιλεγεί από κοινού με τους φορείς το επικρατέστερο σενάριο με τις σχετικές προτάσεις μέτρων. Οι προτάσεις μέτρων αφορούν παρεμβάσεις για οδική ασφάλεια, προώθηση περπατήματος, ποδηλάτου, ενίσχυση του ρόλου της δημόσιας συγκοινωνίας, βελτιώσεις του αστικού περιβάλλοντος με ανακατανομή του δημοσίου χώρου, παρεμβάσεις για την οργάνωση της στάθμευσης καθώς και προώθηση νέων μέσων κοινής χρήσης. 

Όσοι πολίτες επιθυμούν να παρακολουθήσουν ζωντανά τη 2η Διαβούλευση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας του Δήμου Ηρακλείου την Τετάρτη 21 Απριλίου στις 18:00, έχουν τη δυνατότητα μέσα από το YouTube και το link στο κανάλι του Δήμου Ηρακλείου: www.youtube.com/channel/UCBjzM0ZW12Z8bggEORo8oBQ

Ελάτε να διαλέξουμε μαζί τί πόλη θέλουμε, πόσους ποδηλατοδρόμους, ποιες πολιτικές για την ενίσχυση του ρόλου των πεζών, των ποδηλατών και των εμποδιζόμενων ατόμων στον δημόσιο χώρο, να αναβαθμίσουμε ριζικά τη δημόσια συγκοινωνία με λεωφορειολωρίδες και να εφαρμόσουμε κι άλλες καινοτόμες παρεμβάσεις. Η συμμετοχή των δημοτών είναι αυτονόητο δικαίωμα μα και υποχρέωση  για να εκφράσουμε αποτελεσματικότερα το δημόσιο συμφέρον από κοινού.

Πιστεύουμε στις συμμετοχικές διαδικασίες και ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρίνος έχει αποδείξει έμπρακτα ότι αυτή η δημοτική αρχή συν-σχεδιάζει με την κοινωνία και τους φορείς όλα τα στρατηγικά σχέδια και δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό και για το ΣΒΑΚ.

Το Ηράκλειο αλλάζει. Αφήστε το ΙΧ, ανεβείτε στο Mini bus, περπατήστε ή ελάτε με το ποδήλατο σας. Ο προορισμός σίγουρα θα μας δικαιώσει.

 

 

 

*Γιάννης Αναστασάκης, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ. Μsc - Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Καθημερινότητας και Πρασίνου Δήμου Ηρακλείου

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ