Η ασθένεια, ο λογιστής, ο Covid και τα πρόστιμα...

Αντώνης Σφίγγας
Αντώνης Σφίγγας
Η ασθένεια, ο λογιστής, ο Covid και τα πρόστιμα...

Αν ασθενήσει κάποιος σε λογιστικό γραφείο και δε νοσηλευτεί, αλλά θα χρειαστεί, όμως, να κλείσει το γραφείο για να μπει σε καραντίνα το σύνολο του προσωπικού, τι γίνεται με τις προθεσμίες υποβολής;

Του Αντώνη Σφίγγα*

 

Μέχρι “χθες” το Ελληνικό κράτος δεν αναγνώριζε καθόλου το δικαίωμα της ασθένειας σε μια επαγγελματική κατηγορία, αυτή των λογιστών.

Δεν προβλεπόταν σε καμία περίπτωση παράταση των προθεσμιών υποβολής παρά μόνο σε περίπτωση… θανάτου έως ότου εξουσιοδοτηθεί ο επόμενος λογιστής εντός τριμήνου.

“Σήμερα” υπάρχει μια τροπολογία για παράταση προθεσμιών υποβολής, αν αρρωστήσει κάποιος συνάδελφος με covid, με την προϋπόθεση να έχει νοσηλευτεί σε δημόσιο νοσοκομείο. Το παράδοξο είναι ότι -η ημερομηνία νοσηλείας πρέπει να συμπίπτει με την ημερομηνία προθεσμίας- δηλαδή, αν η έξοδος από το νοσοκομείο είναι π.χ. 26/02 και η προθεσμία υποβολής είναι 28/02, δε δίδεται καμία παράταση.

Το ερώτημα που παραμένει είναι ότι αν ασθενήσει κάποιος σε λογιστικό γραφείο και δε νοσηλευτεί, αλλά θα χρειαστεί, όμως, να κλείσει το γραφείο για να μπει σε καραντίνα το σύνολο του προσωπικού, τι γίνεται με τις προθεσμίες υποβολής;

Παράλληλα, οποιαδήποτε άλλη ασθένεια πέραν του Covid δεν αναγνωρίζεται… Επομένως, υπάρχει μια επαγγελματική ομάδα ανθρώπων που όχι μόνο είναι υπό την απειλή των προστίμων κάθε μήνα, αλλά δεν έχει τη δυνατότητα ούτε να αρρωστήσει.

Θα ρωτήσει κάποιος το πρόβλημα είναι τωρινό; Φυσικά και όχι, είναι διαχρονικό, αλλά απαιτεί άμεση λύση.

 

 

 

 

*Ο Σφίγγας Αντώνης είναι Λογιστής Ά τάξης.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ