"Ένα τέτοιου διαμετρήματος μνημείο δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφεθεί στην τύχη του"

Ιωάννης Ασλανίδης
Ιωάννης Ασλανίδης
"Ένα τέτοιου διαμετρήματος μνημείο δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφεθεί στην τύχη του"

Ρηξικέλευθη αλλά και εξαιρετική ευκαιρία για μια νέα πνοή ζωής στο παραλιακό μέτωπο του Ηρακλείου.

Του Ιωάννη Ασλανίδη

Με μεγάλη μας χαρά είδαμε πρόσφατα δημοσίευμα σε γνωστή ιστοσελίδα σχετικά με την αξιοποίηση των Δυτικών Νεωρίων μετά από πολυετή αναμονή! Πρόκειται για μια προσπάθεια η οποία, εάν προχωρήσει όπως ελπίζουμε, θα αποτελεί πραγματικά εμβληματικό έργο για την περιοχή του Λιμένα του Ηρακλείου καθώς και όλης της πόλης μας.

Μερικοί από εμάς που γεννηθήκαμε και ζήσαμε την περισσότερη μας ζωή στην περιοχή πάνω από τα Νεώρια έχουμε, πέρα από μια εγγενή ευαισθησία, την ανησυχία πως ένα τέτοιου διαμετρήματος μνημείο δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφεθεί στην τύχη του. Η συνήθης απάντηση ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία είναι πολύ αυστηρή μας ξεπερνάει πια. Θα δώσουμε ένα απλό παράδειγμα από την Αρχαία Αγορά της Ρώμης (Fori Imperiali) όπου πολλοί από εμάς έχουμε γίνει μάρτυρες συχνών και πολλαπλών κοινωνικοαθλητικών εκδηλώσεων μέσα στον καθαυτό αρχαιολογικό χώρο. Με δεδομένο το σεβασμό προς το χώρο, δεν υπάρχει πληρέστερο συναίσθημα συνύπαρξης του αρχαίου με το μοντέρνο και του πρόγονου μας με το παιδί μας.

Η πρόταση ανάπλασης και αξιοποίησης που ήρθε από τον αρμόδιο Υφυπουργό Αθλητισμού και συντοπίτη μας κ. Αυγενάκη -τον οποίο όλοι μας συγχαίρουμε δημόσια- δεν είναι μόνο ρηξικέλευθη αλλά και εξαιρετική ευκαιρία για μια νέα πνοή ζωής στο παραλιακό μέτωπο του Ηρακλείου.

Στις μέρες μας η σημερινή εικόνα των Νεωρίων (κυρίως τα Ανατολικά) και ειδικότερα το εσωτερικό τους, προδίδει καθεστώς προχωρημένης εγκατάλειψης και σκουπιδότοπου και σίγουρα όχι τον απαιτούμενο σεβασμό σε μνημεία τέτοιας ύψιστης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Με την πρόταση Αυγενάκη τα Νεώρια θα υποβληθούν στις απαιτούμενες εργασίες συντήρησης και αισθητικής αναβάθμισης, δημιουργώντας ένα νέο πόλο αθλητικών, πνευματικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων καθώς και ενός πολυχώρου πολιτισμού στο κέντρο της πόλης και μάλιστα δίπλα στο σήμα κατατεθέν της, το φρούριο του Κούλε.

Πιστεύουμε πραγματικά πως αυτή η προσπάθεια, πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό αποδεκτή από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου ώστε να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα ανάπλασης τα οποία θα αναβαθμίσουν ένα ιστορικό μνημείο και θα το κάνουν και πάλι μέρος της καθημερινής ζωής των κατοίκων του Ηρακλείου. Ως δραστήριοι και ενεργοί πολίτες είμαστε πρόθυμοι και έτοιμοι να στηρίξουμε πραγματικά τέτοιου είδους πρωτοβουλίες που κάνουν την πόλη μας ομορφότερη και την αισθητική και την ποιότητα της καθημερινότητας μας υψηλότερη.

 

Ο Ιωάννης Μ. Ασλανίδης είναι Καθηγητής Οφθαλμολογίας

 

Δείτε επίσης:

Επιτέλους αξιοποιούνται τα Δυτικά Νεώρια!

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ