Το Εθνικό Κτηματολόγιο: Ανοιχτή επιστολή προς κάθε ενδιαφερόμενο

Το Εθνικό Κτηματολόγιο: Ανοιχτή επιστολή προς κάθε ενδιαφερόμενο
Γιώργος Κουμάκης
Γιώργος Κουμάκης

Να ληφθεί πρόνοια να μπορέσει ο κόσμος να διορθώσει τα λάθος στοιχεία που είναι πολλά και να συμπληρώσει τα ελλείποντα

Του Γεωργίου Κουμάκη
 

Στις 10 Ιουνίου λήγει η προθεσμία για διορθώσεις και συμπληρώσεις κατά την προανάρτηση του Εθνικού Κτηματολογίου. Εδώ θα ήθελα να εκθέσω τη δική μου εμπειρία στη προσπάθειά μου να ανταποκριθώ στο πολύ σπουδαίο αυτό εγχείρημα. Είμαι δημότης του Δήμου Αμαρουσίου Αττικής και υπάγομαι στη ΔΟΥ του ίδιου Δήμου. Προσπάθησα κι εγώ να διορθώσω και να συμπληρώσω για την εξαμελή οικογένειά μου μόνο την επικαιροποίηση των στοιχείων επικοινωνίας, διότι δεν μπόρεσα να ελέγξω το απόσπασμα του κτηματολογικού διαγράμματος, αφού δεν παρέχονται στοιχειώδεις έστω υποδείξεις για το πώς μπορεί ένας αρχάριος να επισκοπήσει τη χαρτογραφημένη περιουσία του.

Είδα πολλά λάθη και ελλείψεις που αφορούν τα μέλη της οικογένειάς μου, τα οποία προσπάθησα να διορθώσω και να συμπληρώσω τα ελλείποντα, πράγμα όμως που δεν κατέστη εφικτό, διότι το σύστημα δεν με άφηνε λέγοντάς μου ότι υπάρχουν λάθη.  Έγραψα μόνον λίγες από αυτές και τις έστειλα στη διεύθυνση που αναγράφεται, για να με βοηθήσουν. Η απάντησή τους ήταν η εξής: « Επειδή παίρνουν τα στοιχεία από την ΑΑΔΕ, μάλλον γι  αυτό δεν αφήνει αλλαγές εκεί. Έγιναν οι διορθώσεις στη βάση μας , θα τις δείτε στο επόμενο στάδιο της ανάρτησης, οπότε και θα ειδοποιηθείτε εκ νέου». Ύστερα από λίγες ώρες παίρνω δεύτερο μήνυμα, που λέει: «Γράψε μου το ΑΦΜ του και το ορθό mail , για να το διορθώσω στη βάση μας».

Κατά τη κτηματογράφηση, που έκανα προσωπικά ο ίδιος έδινα την διεύθυνση του Αμαρουσίου, η οποία και ανεγράφετο στην επικαιροποίηση με κάποιες ελλείψεις. Όταν όμως προσπάθησα να κάμω την επικαιροποίηση των στοιχείων  μου, έλεγε το μήνυμα ότι υπάρχουν κόκκινα πεδία που είναι λάθος και δεν μπορούσα να τα επικαιροποιήσω.  Τότε αναγκάστηκα να  γράψω τη διεύθυνση  του Ηρακλείου, όπου μένω προσωρινά έδώ και 3 χρόνια, δεν με άφησε όμως να βάλω ούτε ταχ. Θυρίδα ούτε οδό και αριθμό (μάλλον επειδή η οδός είναι νέα).

Το ερώτημα τώρα είναι, ότι αφού παίρνουν τα στοιχεία από την ΑΑΔΕ γιατί μου έλεγε ότι είναι πολλά πεδία λάθος, ενώ ήταν όλα σωστά; Ένα άλλο παράδειγμα. Στην επικαιροποίηση ως τόπος γέννησης της κόρης μου αναγράφεται ορθά το Ηράκλειο. Στο έντυπο όμως ένα του εθνικού κτηματολογίου αναφέρεται ως τόπος γέννησης τα Ιωάννινα, πράγμα που δεν μπόρεσα να διορθώσω. Στις επικαιροποιήσεις δεν μπόρεσα ούτε να διορθώσω ούτε να συμπληρώσω τίποτα, εκτός από ένα  email, που ήταν λάθος. Ήταν αδύνατο να συμπληρώσω όνομα συζύγου, τηλέφωνα, email, νομό, δήμο κτλ. Αν δεν ληφθεί πρόνοια να μπορέσει ο κόσμος να διορθώσει τα λάθος στοιχεία που είναι πολλά και να συμπληρώσει τα ελλείποντα, η τόσο σοβαρή και σπουδαία αυτή προσπάθεια δεν θα μπορέσει δυστυχώς να αποφέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, και είναι κρίμα.


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ