ΑΠΟΨΕΙΣ

Ευλογιά των προβάτων: Ο Θεός να μας φυλάει στην Κρήτη!

Αν μας έρθει στο νησί μας ο ιός της ευλογιάς, τότε θα πούμε αντίο στους διατροφικούς θησαυρούς!

Πρόβατα
Photo Credits: @pixabay/ Simon

Καλημέρα κ Γαβαλά, δυστυχώς, τα ζώα σας έχουν κολλήσει τον ιό της ευλογιάς και είμαστε αναγκασμένοι να σας σφάξουμε το κοπάδι άμεσα χωρίς να μας απασχολεί πώς θα ζήσετε την οικογένεια σας πώς θα συνεχίσετε να σπουδάζετε τα παιδιά σας... Πώς θα αγοράσετε ένα κομμάτι ψωμί, πώς θα πληρώσετε το ρεύμα και την εφορία σας, ή καλύτερα να σφάξουμε κι εσάς, να ησυχάσετε κι εσείς και εμείς!

Αυτό θα ήταν ένα εφιαλτικό σενάριο που θα μπορούσε να συμβεί στον καθένα που ασχολείται με την κτηνοτροφία. Είναι όμως μια σκληρή πραγματικότητα που συμβαίνει στην πάνω Ελλάδα, σε εκατοντάδες κτηνοτρόφους οι οποίοι, από τη μια στιγμή στην άλλη βρίσκονται κυριολεκτικά στο έλεος του Θεού, μην έχοντας από πουθενά εισόδημα μιας και ήταν κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφοι.

"Να μην τύχει στον χειρότερο εχθρό σου", λέμε όλοι αλλά αφού είναι μια σκληρή πραγματικότητα, το Ελληνικό κράτος πού είναι για να στηρίξει αυτούς τους ανθρώπους αφού με δική του υπαιτιότητα πέρασε ο ιός τα σύνορα της χώρας και άρχισε να ξεκληρίζει εκατοντάδες κοπάδια αιγοπροβάτων, αφήνοντας τους κτηνοτρόφους, εν μια νυκτί, κυριολεκτικά στο δρόμο;

Αν παρακολουθήσετε στο διαδίκτυο τα βίντεο που αναρτούν αυτοί οι άνθρωποι, θα καταλάβετε από πρώτο χέρι τον πόνο τους...Αναγκάζονται να αποχωριστούν τα "παιδιά" τους, όπως χαρακτηρίζουν όλοι τα ζώα τους, γιατί πραγματικά ο κτηνοτρόφος τα ζώα του τα έχει όπως τα παιδιά του.

"Τώρα, τι κάνουμε; Αυτό θα μπορούσε να ήταν το ερώτημα προς το κράτος, με σίγουρα άμεσες αποζημιώσεις για την αντικατάστασή του ζωικού κεφαλαίου σε τιμές ανά ζωική μονάδα πραγματικές και όχι της πλάκας  και γενναίες χρηματοδοτήσεις για να συντηρήσουν αυτοί οι άνθρωποι τις οικογένειές τους μέχρι να μπουν τα καινούργια ζώα στην παραγωγή και να είναι οικονομικά ανεξάρτητοι.

"Εντάξει κύριε Γαβαλά, αυτό κάνουμε και εμείς", θα μου πούν οι καρεκλοκένταυροι του Αθηναϊκού κράτους αλλά οι εικόνες λένε άλλα, αφού βλέπουμε στα ειδησεογραφικά κανάλια Υπουργούς και Υφυπουργούς Γεωργίας να τους παίρνουν σηκωτούς τα ΜΑΤ για να γλυτώσουν από την οργή των κτηνοτρόφων που βλέπουν τα κράτος να τους έχει γυρίσει την πλάτη.

Μα, γιατί να συμβαίνει αυτό όταν ακούμε ότι υπάρχουν αυτή την στιγμή πάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ αδιάθετα στον κρατικό κουμπαρά, δεν θα μπορούσαν με fast track διαδικασίες να αποζημιώσουν αυτούς τους ανθρώπους και μετά να ασχοληθούν με τα διαδικαστικά και τα γραφειοκρατικά; Τονίζω, αυτούς που πραγματικά έχουν πληγεί, για να μην παρεξηγηθώ.

Και κάτι τελευταίο: Να κάνουμε το σταυρό μας, χαχαλιές που λέμε και στην Κρήτη, γιατί αν μας έρθει στο νησί ο ιός της ευλογιάς, τότε θα πούμε αντίο στους διατροφικούς θησαυρούς που παράγονται από το γάλα. Τη γραβιέρα μας, τον ανθότυρο, τη μυζήθρα μας, το κεφαλοτύρι μας, το ξύγαλο μας και τόσα άλλα που δεν θα ξαναγευτούν δυστυχώς τα παιδιά μας.

Προσοχή, λοιπόν, σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προσοχή και στους κτηνοτρόφους, να τηρούν με ευλάβεια τα μέσα ασφάλειας και προστασίας πριν να είναι πολύ αργά για το νησί μας. Ή μήπως είναι ήδη πολύ αργά...

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση